Devrek Pelitli Köyü

Devrek Pelitli Köyü

Pelitli Köyü haberleri, Devrek Pelitli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Pelitli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Zonguldak Köyleri Arasında yer alan Pelitli Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Devrek Pelitli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Pelitli köyü son dakika gelişmeleri, Pelitli köyüne özgü yemekler, Devrek Pelitli köyünün tarihi, Pelitli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Pelitli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yassıören , Zonguldak ilinin Devrek ilçesine bağlı bir köydür.

 

Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Pelitli Köyü Resimleri ve pelitli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Devrek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Devrek Zonguldak Arası Kaç Km? Devrek Hava Durumu? Zonguldak Köyleri ve Devrek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Zonguldaklı iseniz Zonguldak Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Zonguldaklı Ünlüler arasında Devrek Pelitli Köyünde doğan biri var mı? Devrek Doğumlu Ünlüler Kimler?

PELİTLİ KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

 

Pelitli, Zonguldak ilinin Devrek ilçesine bağlı bir köydür. Türklerde Bölgenin iklim özelliği de yer adlandırılmasında etkili olmuştur.

Türkler ıslandıkları bölgelere Yağmurca adını vermişlerdir. Güneşten tam yararlanamadıkları, gölgede kalan mıntıkalara da Kuzca, Okufkuz, Yılanlıca Kuz adını vermişlerdir. Tabiatın bitki örtüsünden hareketle, bazı yer adlandırmaları yapılmıştır.

Kavuncuoğlu, Özbağı, Pelitli gibi. Pelitli Köyünün adı ise çevresinin ormanlarla kaplı olması ve bu ormanlarda pelitler bulunan ağaçların bulunmasıdır. Pelitlerin çokluğu yüzünden bu adlandırma yapılmıştır.

Köyün İpek yolu ticareti yapıldığı zamanlarda kervansarayların izlediği yol boyunda olduğu bilinmektedir. Köyü ilk yerleşim yerinin Şu an Topaloğlu Mahallesi’nin doğusunda bulunan ‘’Burun’’ ve ‘’Şebanlar’’ diye bilinen yer olduğu tahin edilmekte. Bu tahmini bulunan kalıntılar da desteklemektedir. Tahmin edilen yerde rüzgarın çok olmasından dolayı yaşayan insanların burada soğuktan duramamasıyla yerleşim yeri yavaş yavaş alt bölgelere kaymaya başladığı tahmin edilmekte.

Elimizdeki kayıtlara göre 1940 yılında Pelitli Köyünde 43 hane reisi bulunmaktaydı. Bu hane reislerinin evinde ortalama 3 kişinin olduğu düşünüldüğünde ortalama 150 kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir.

Yine 1940 yılında Hatipler Mahallesinde 3, Abdipaşa Mahallesinde 2, Ahadoğlu Mahallesinde 2, Pelitli Yusufoğlu Mahallesinde 7, Topaloğlu Mahallesinde 3, Rahmanoğlu Mahallesinde de 2 hane olduğu tahmin edilmektedir. Şu an ise Pelitli Merkez’de 120,

Topaloğlu’nda 44, Rahmanoğlu’nda 19 hane bulunmaktadır. Köyün adının geçtiği en eski belge 1897 (1314) tarihli Kastamonu Vilayeti Bolu Sancağı Devrek Nahiyesi Salnamesidir.

Pelitli köyü Zonguldak iline 88, Devrek ilçesine 34 km uzaklıkta şirin bir köydür. Köyün rakımı 620 m’dir. Köyün iklimi Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Çaput bakla, gara mancar, yöreye özgü MALAY, höppülü ve birde misir.

Zonguldak iline 88 km, Devrek ilçesine 34 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum