Divriği Duruköy

Divriği Duruköy

Duruköy Köyü haberleri, Divriği Duruköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Duruköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Duruköy Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve daha fazlası haberimizde.

Duruköy, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Duruköy Köyü Resimleri ve duruköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Divriği Duruköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Duruköy köyü son dakika gelişmeleri, Duruköy köyüne özgü yemekler, Divriği Duruköy köyünün tarihi, Duruköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Duruköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Akıncılar Duruköy Köyünde doğan biri var mı? Divriği Doğumlu Ünlüler Kimler?

Divriği Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Divriği Sivas Arası Kaç Km? Divriği Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Divriği Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

DURUKÖY KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Duruköy, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı "Türkarege" dir. Sivas iline 217 km, Divriği ilçesine 38 km uzaklıktadır.

Duruköy Köyü, geçmişi çok eski zamana dayanmakta olup, söylentilere göre köyün doğu kesimlerinde bulunan Şemmaspir türbesinin 1021 yılında var olmasından dolayı köyün kuruluşu 1015-1020 yıllarına dayanmaktadır. köy çeşitli bölgelerden gelen alevi kabilelerinin yerleşmesi ile kurulmuştur. Bu yerleşen Alevi Kabileler Bağdattan gelme olup, daha sonra Erzincan-Gözaydın köyü Türkmen Avşarlar ve Gedenek bölgelerinden gelen kabileler, köyü yerleşim birimi haline getirmişlerdir. Bağdat'tan gelen alevi kabilelerin yerine yerleşen bu kabileler yerleştikten sonra, halk tamamen Sunni olmuştur. ve köy halkı şu an tamamen Sunni vatandaşlardan oluşmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt degildir] olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.köyde 1 adet cami bulunmaktadır.

Koca Haydar Türbesi

Seyyid Koca Haydar Beylikler döneminde yaşamış çok ulu bir derviştir. Sivas'ı Divriği üzerinden Malatya'ya bağlayan Sarıçiçek Yaylası'nda bir tekke açmış yöre halkını aydınlatmıştır.

koca-haydar-turbesi

Duruköy'den Koca Haydar yatırına giderken dağ yolunun çeşitli yerlerinde kaldırım taşlarından yapılmış yol izlerine rastlarsınız. Halk buraya "Sultan Murat Caddesi" adını vermiştir. Yine türbeye yakın olan düzlüğe de "Ordu Düzü" demektedirler. İnanışa göre IV. Murat, Sivas üzerinden (23 Mayıs 1635), Erzurum yoluyla (3 Temmuz 1635) Revan Seferi'ne (26 Temmuz 1635) giderken bu yoldan geçmiştir. O nedenle halk buraya "Sultan Murat Caddesi" ismini vermiştir.

1968 yılına kadar ahşap olan türbe, 1968 yılında yıkılarak kesme taşlardan yeniden yapılmıştır. Selçuklu kümbetlerine benzetilmeye çalışılan türbenin konik kubbesi sacla kapatılmıştır. Türbe içerisinde mezar taşı kitabesi bulunmayanbir sanduka bulunmaktadır. Türbenin duvarında ise, Koca Haydar'ın torunu Seyyit Dehman'a ait bir mezar taşı kitabesi vardır.

Kutsallığına inanılan mezar taşı kitabesine o kadar el sürülmüş,o kadar öpülüp koklanmıştır ki yazılar okunmaz hale gelmiştir. Kitabede "Şeyh Dehman İbni Seyyit Şeyh İsmail ibni Seyyit Şeyh Koca Haydar ruhuna fatiha" sözleri yer almaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.