Divriği Soğucak Köyü

Divriği Soğucak Köyü

Soğucak Köyü haberleri, Divriği Soğucak köyü güncel son dakika gelişmeleri, Soğucak köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Soğucak Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Sırçalı, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sırçalı Köyü Resimleri ve sırçalı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Divriği Sırçalı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sırçalı köyü son dakika gelişmeleri, Sırçalı köyüne özgü yemekler, Divriği Sırçalı köyünün tarihi, Sırçalı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sırçalı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Akıncılar Sırçalı Köyünde doğan biri var mı? Divriği Doğumlu Ünlüler Kimler?

Divriği Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Divriği Sivas Arası Kaç Km? Divriği Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Divriği Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

SOĞUCAK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Soğucak, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 230 km, Divriği ilçesine 44 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Sivas'ın Divriği kazasına bağlıdır. Eski adı Kürtbeyaz dır. Etrafı Güneş, Höbek, Yalnızsöğüt, Keçikaya (Meliköy) köyleriyle çevrelenmiştir. Yaklaşık 250 hane olan köy nüfusu, göçlerle birlikte hızla azalmaktadır. Kış aylarında 50 haneye kadar düşen sayı, bahar ile birlikte özellikle emeklilerin köye dönüşüyle artmaktadır. Yaz aylarında ise köyün nüfusu en yüksek seviyeye gelir. Köyün başlıca geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır.

Tarım alanlarının artan köy nüfusuna oranı giderek azaldığından (toprağın bölünmesi) kente göç başlamıştır. Köyde eğitim olanaklarının kısıtlı olmasından dolayı kente göç kaçınılmaz olmuştur. Bunun sonucu olarak da eğitimli nüfusumuz çok fazladır. Kente göç ile birlikte, köye olan ilgi doğal olarak azalmıştır. İlgi azlığının en önemli nedeniyse, tarım alanlarının verimsiz olmasıdır. Hayvancılık konusunda da yeterli çalışmalar yapılmamış,eskiden gelen kültür aynen korunmuş, herhangi bir geliştirme yoluna gidilememiştir. Gurbette çalışıp emekliye ayrılan kişilerde köye dönüş özlemi ağırlık kazanmaktadır. Yeni evler yapılmakta ve yaz aylarında köy canlanmaktadır.

KÖYÜN BÖLÜMLERİ

Değirmenin önü, Bastıbağ, Büyüktaş, Büyük mezarlık, Kürt Hüseyin, Yılgın Çevliği, Çorağın Önü, Millet Bahçesi, Yarıncı, Kıble, Kürt Hasan, Tokmağın Göze, Değnekli, Çaputlu Çalı, Eşek Kayası, Çiğdem Tepe, Toptaş, Fındıklı, Karaçol, Ebe Kavağı, Kaşşik

Koru, Çukur, Çerkez, Dökme, Kuyucak, Arap Hasan, Üç Pınar Önü (işberö), Ağcakara, Kavak Çayı'na kadar olan bölüm.

Soğucak Köyünün eski ismi Kürtbeyaz olarak biliniyor. Resmi belgelerde de kürtbeyaz olarak geçiyor. ama komşu köylerden bazılarında yaşayanlar şiveli konuşurken bazı harfleri yutarak küpbeyaz haline getirmişler. eskiden köyün son yerleşikleri gelmeden önce oldukça ormanlık (genelde ardıç ve meşe) olan köy arazisinin de uygunluğu nedeniyle genelde kaçakçıların ve hırsızların mekanıymış. daha sonra yerleşmeye başlanan köyde ağaçlar kesilmeye başlanmış (hala köydeki çoğu ev ve ahır damlarında dev ardıç ağaçları yüzlerce yıldır sapasağlam durmakta) tarlalar açılmaya başlanmış insanlar çoğalmış. tarlalar haline getirmiş taşları toparlamış hemen her yeri çift koşarak sürmüş ve verimli tarlalar haline getirmişlerdir.

Daha sonra buralara bizim atalarımız da yavaş yavaş gelmeye başlamışlar( zaten TÜRKMENLER genelde göçebe yaşadıkları için 19. yüzyıla kadar hep daha iyi otlak ve tarlalar aramya başlamışlardır)buralarda hayvancılık ve tarım yapmışlardır. TÜRKMENLERLE ermenilerin yüzyıllar süren dostça yaşamları bu şekilde başladı. daha sonraları zanaatkar olan ermeniler yavaş yavaş tarımdan ellerini eteklerini çekerek şehirlere yerleşmeye başladıler kalanlar ise çiftçilik yapmaya devam ettiler. (Nalbantlar, Kalaycılar, Demirciler, taş ustaları vs hep ermenilerden oluşmaktadır) 1900'lü yıllarda özellikle erzurum kars tarafındaki ermenilerin farklı düşünceleri divriğideki bizlerle dostça yaşayan ermenileri de etkiledi.

Topluca tehcir edilen ermenilerin hiçbiri yüzyıllardır yaşadıkları memleketlerinden gitmek istemedi gidenler ise bir gün geri dönecekleri umuduyla gittiler. devlet ermenileri gönderirken bazı kötü niyetli halk ta devlete yardımcı oldu (verimli iyi tarlalar ermenilerin elindeydi, ağaçlıkları ve otlakları çoktu bunları ele geçirmek isteyen halk ermenilere baskı yapmaya başladı) ermeniler konvoylar halinde yola çıkmaya başladılar kimileri ise kaçmaya... ticaretle uğraştıkları için altınları ve değerli eşyaları vardı yollarda saldırıya uğrayıp mallarını kaybetmemek için belli yerlere gömüp gittiler bir gün dönüp gelebilmek umuduyla. kimleri gizlice gelip emanetlerini olabildiler kimileri gelip yerinde bulamadı, kimilerinin ise çocuk ve torunları geip aldılar ya da almaya çalıştılar. çoğu da yer altında sırlarını korumaktadır. ermeniler gittikten sonra çoğu araziler paylaşıldı. bizim köylerin ve çevre köylerin arazilerini halk paylaşamadı.köyde büyük tarlaları olan Kangalağası Osman Ağa arazilerini karşılıksız olarak köylülere eşit biçimde dağıttı(bunun sebebi bu köyün Osman ağanın ikamet vettiği köye uzak olması olabilir ayrıca Kangal ağaları doğunun ağalarına benzemez görülldüğü gibi cömertir ve merhametlidir). Divriği ilçe olana kadar (1954) köy kürtbeyaz ismiyle kangala bağlı idi. daha sonra divriğiye bağlandı. 1970'li yıllarda ise Kürtbeyaz ismi soğucak olarak değiştirilmiştir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
1
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.