Dukan Diyeti Nedir?

Dukan Diyeti Nedir?

Dukan diyeti son yılların yararları ,zararları , kilo verdirme hızı en çok tartışılan diyetlerinden biridir.

Bütün bilinen diyet düzenini yıkarak protein ağırlıklı diyeti popülerleştiren diyet olarakta bilinmektedir.  Dukan Diyetini 30 milyondan fazla insanın uyguladığı düşünülmektedir. Hızlı kilo verdirme konusunda başarılı olsa da diyeti uygulayanların çoğu ağız kokusu, ağız kuruluğu, halsizlik, mide bulantısı, ve baş dönmesinden şikayetçi olmaktadır.


DUKAN DİYETİ AŞAMALARI 
Dukan diyeti  4 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar Atak Evresi , Seyir Evresi , Sağlamlaştırma Evresi , Dengeleme Evresi olarak isimlendirilir. Her bir evre farklı besin grupları içermektedir. Detaylı olarak incelersek;


ATAK EVRESİ :
Bu dönem yüksek motivasyonla diyete başlandığı ilk verimli sonuçların bir an önce beklendiği ve bu beklentilere hızla cevap verildiği , belirleyici bir dönemdir.Daha sonraki evrelere uyumludur ve  beslenmeyi 3 temel besin grubundan yalnızca protein ile sınırlandırmaktadır.Bu evre “Saf Protein Evresi” olarakta adlandırılmaktadır. Bu evredeki diyet et, balık ,deniz ürünleri,kümes hayvanları ,yumurtalar,süt ve süt ürünlerini seçerek gruplamaktadır.Diğer düşük diyetlerden farkı iyi uygulandığı takdirde bütün direnç mekanizmasını ortadan kaldırmaktadır. En etkili olduğu grup ise menopoz dönemindeki kadınlar ve fazla diyet yapmadan vücudu diyete direnç gösteren kişilerdir. Bu evrede günde 20 dakikalık bir egzersiz öneriliyor  ve ortalama 5 gün sürüyor.
SEYİR EVRESİ:
Seyir evresi birbirini takip eden 2 diyetten oluşmaktadır . Önce saf protein dönemi sonra ise pişmiş ve pişmemiş tüm sebzelerin eklendiği bir dönemdir.Bu birbirini takip eden dönemlerin her biri belirli bir miktar kalorinin yakılması amacıyla uygulanıyor. Seyir evresindeki bu iki dönem birbiriyle yer değiştirebiliyor. Bu yer değiştirme ritmi ise bireyin verdiği kilolara , daha önce yaptığı diyet sayısına ve kişinin yaşına ve adayın motivasyonuna dayanarak belirleniyor. Bu evrede 30 dakikalık bir egzersiz öneriliyor ve kilo başına ortalama 1 hafta veriliyor.


SAĞLAMLAŞTIRMA EVRESİ :
Diyetin bu evresi verilen kiloların alınmasını önleyen barışçıl bir evre olarak adlandırılıyor.Diyet süreci boyunca metabolizma direnç göstermeye başlar.Verilen kilolar sonucunda ise kişi kendini bir dönüm noktasında  verdiği kiloları yeniden almak için doğru zamanı bekleyen vücuduyla bulur. Rejimin başlarında fazla yemenin çok bir etkisi olmayacakken sonlara doğru bu davranış ağır sonuçlar getirecektir.Bu yüzden bu evreye kilo vererek hareketlenen metabolizmanın kendini toparlaması için günde iki dilim ekmek,bir porsiyon meyve ve peynir,haftada iki porsiyon karbonhidrat ve iki ödül yemeği eklenmiştir. Her on günde bir kilo hedeflenir. Günde 25 dakika egzersiz yapılması öneriliyor.


DENGELEME EVRESİ :
Diyetin son aşamasında bütün besin grupları hayatımıza giriş yapmaktadır fakat hayatın sonuna kadar uygulanması beklenen 3 aşama vardır.Her Perşembe günü protein ile beslenme+ asansör kullanmayı bırakmak ve günde 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmek.


DUKAN DİYETİNİN AVANTAJLARI :

Kısa sürede fazla kilo kaybedilebilir.
Kısa sürede fazla kilo kaybetmek motivasyonu arttırarak kilo kaybının devamını sağlayabilir.
Alternatif olmaması diyete bağlılığı arttırabilir.
Kalori hesabının olmaması ve izin verilen gıdaların sınırsızca tüketilebilmesi mide kazıntılarını ve açlık hissini önleyebilir.
DUKAN DİYETİNİN DEZAVANTAJLARI :
1)Sıkı ve zor bir diyet olması kişiyi yorabilir.
2)Önerilen besinlerin bulunma sıklığı için ekstra çaba sarfedilebilir.
3) Diyetin başında protein ağırlıklı beslenme nedeniyle ağız kokusu, halsizlik gibi bazı belirtiler         yaşanabilir.
4) Tahıl ve besin lifi bakımından zengin sebze, meyvelerin kısıtlı olması özellikle başlangıç aşamasında kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabilir

Dukan diyeti uygulama açısından zor bir diyettir ve ilk süreci oldukça zordur. Protein ağırlıklı bir diyet olduğu için bolca su içilmelidir. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde böbrek hastalıkları kaçınılmaz olur. Bu yüzden dukan diyetini kilo verme süresince büyük kilolar verip kilo vermeniz durduğunda kendinize uyarlayarak en fazla 4 hafta olacak şekilde uygulayabilirsiniz. Bu hem metabolizmanızı şaşırtır hem de durmakta olan kilonuza tekrardan eksi yöne doğru bir ivme kazandırır.

 

Diyetisyen İdil ANNAÇ

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.