Dünyadaki aktif volkanlar hangileridir?

Dünyadaki aktif volkanlar hangileridir?

Aktif bir yanardağ etrafındaki tüm yaşamı dakikalar içerisinde yok edebilir. Peki dünyada aktif volkanlar hangileridir?

Yanardağ ya da volkanik dağ, magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir. Güneş Sistemi'nde bulunan kayalık gezegen ve uydularda birçok yanardağ olmasına rağmen, bu olgu, en azından Dünya'da, genellikle tektonik plaka sınırlarında görülür. Peki dünyada ki aktif volkanlar hangileridir ve hangi ülkededir?

Etna, İtalya

Akdeniz'in en büyük adası olan Sicilya'da bulunan Etna, sık sık faaliyete geçen bir kent. Tarihi Catania şehrinin hemen yanında yer alan Etna yanardağı hem bölge halkı hem de araştırmacıların yoğun ilgi gösterdikleri bir yer. Etna yaklaşık 3,330 metre yüksekliğindedir, ancak yüksekliği şiddetli patlamalar sonrasında değişir. 2.700 metreye kadar araçlarla çıkılabilen dağın zirvesine erişmek için sonrasında uzun bir yürüyüşe katlanmak gerekiyor. Avrupa'nın en büyük yanardağının başlıca ayırıcı özelliklerinden biri, birçok yan kraterin varlığıdır; Onlardan 2-3 ayda bir lav patlar.

Kilauea Dağı, Amerika Birleşik Devletleri

Halema'uma'u kraterini izleyebileceğiniz, zirveden sonsuzluk hissiyle birlikte okyanusun dört bir yanına bakabileceğiniz bu yer özellikle dağcıların çok sevdiği rotalar arasında yer alıyor. Yanardağın yüksekliği 1.247 metredir; Son patlaması 3 Ocak 1983'te başladı. Mart 2011'de nispeten yakın bir zamana ulaştı ancak Kilauea bugün hala patlıyor.

Eyjafjallajökull, İzlanda

Adı dahi zor edilen Eyjafjallajökull, 2010 yılında patladığında Avrupa'da hava trafiğini günlerce etkilemiş, yüzlerce uçuşun iptaline neden olmuştu.

Erta Ale, Etiyopya

Tehlikeli bölgelerden geçilmesi gerektiği için güvenlik görevlileri eşliğinde gidilmesi tavsiye edilen Erta Ale, Afrika kıtasının en aktif yanardağlarından biridir. Dağcılar Erta Ale'nin zirvesine gündüz katlanılamaz seviyelere ulaşan sıcak hava nedeniyle genellikle gecenin ilerleyen saatlerinde tırmanış gerçekleştirmekte.

Bromo Dağı, Cava

Endonezya'nın Cava adasında bulunan Bromo yanardağı, dünyadaki aktif volkanlardan biri. Bromo Tengger Semeru Milli Parkı sınırlarında bulunan Bromo Dağı'na gidebilmek için biraz meşakatli bir yolculuğa katlanmanız gerekebilir. Önce milli parka özel araç ya da toplu taşıma ile ulaşıp ardından da dağın eteklerinize sağlam ekipmanlarınız eşliğinde tırmanış gerçekleştirebilirisniz.

Piton de la Fournaise, Fransa

Piton de la Fournaise, Reunion Adası'ndaki Hint Okyanusunda bulunur. Kalkan yanardağının yüksekliği 2,631 metredir.

Yasur, Vanuatu

Gezegendeki en güçlü ve yıkıcı yanardağlardan. Yeni Hebrides takımadalarının bir parçası olan Tanna Adası'nda. 800 yıldan fazla bir süredir, birkaç saatte bir lav akışları atan, sürekli patlıyor.

Santa Maria, Guatemala

Guatemala'nın batısında, Quetzaltenango şehrinin hemen yakınında bulunmaktadır. Yaklaşık 3.770 metre yüksekliğindedir.

Mayon, Filipinler

Filipinler takımadalarının bir parçası olan Luzon Adası üzerinde bulunmaktadır. Yanardağın yüksekliği 2,460 metre kadardır ancak her patlamadan sonra değişir. Volkan tabanının uzunluğu yaklaşık 130 kilometredir.

Karakatau, Endonezya

Yanardağ oldukça küçük ve 813 metre yüksekliğindedir. Yakın tarihli büyük patlamalar, 1994 ve 2008 yıllarında kaydedildi.

Vezüv Yanardağı, İtalya

Yüksekliği 1.281 metredir. Yanardağın yapısı çok ilginç; İç içe geçmiş üç koniye sahiptir.

Klyuchevskaya Sopka, Rusya

Kluchevskaya Sopka, Rusya'da, Kamchatka Yarımadasında bulunur. Yüksekliği yaklaşık 4.850 metre, yaş ise 7.000 yıldan uzun.

Mauna Loa Dağı, Amerika Birleşik Devletleri

Mauna Loa' nın yüksekliği 4.169 metredir. Son yüz yılda iki büyük patlama meydana geldi; biri 1950'de, diğeri ise 1984'te meydana geldi.

Hekla, İzlanda

Yüksekliği 1.488 metredir. İzlanda'nın ana sembollerinden biri Hekla yanardağıdır.

Chaiten, Şili

Uzun yıllar boyunca yanardağ uykusuz kabul edildi; Ani uyanışı Mayıs 2008'de gerçekleşti. Chaiten hemen dünyanın en tehlikeli yanardağlarından biri.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.