Dut Pekmezi Nedir? Erzurum Dut Pekmezi Yararları Nelerdir?

Dut Pekmezi Nedir? Erzurum Dut Pekmezi Yararları Nelerdir?

Bağışıklığı güçlendiren kan yapan dut pekmezi coronavirüse karşı etkili mi? Coronavirüs salgınından dolayı bağışıklığın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Peki dut pekmezi nedir? Erzurum Dut Pekmezi Yararları Nelerdir? Bağışıklığı güçlendirir mi?

Dut Pekmezi Nedir? Erzurum Dut Pekmezi Yararları Nelerdir? Bağışıklığı güçlendiren kan yapan dut pekmezi coronavirüse karşı etkili mi? Coronavirüs salgınından dolayı bağışıklığın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Peki dut pekmezi nedir? Erzurum Dut Pekmezi Yararları Nelerdir? Bağışıklığı güçlendirir mi?

Pekmez dutun ezilerek kaynatılması ile üretilen yoğun, tatlı bir şuruptur. Üzümden yapılan pekmeze göre dut pekmezi biraz daha lezzetli olur. Pekmeze koyu rengini ve akıcılığı düşük olan kıvamını veren işlem kaynatma dır.

Genellikle Erzurum'un İspir ve Yusufeli ilçelerinden elde edilen dutlardan üretilir.

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

*Kansızlığa ve aşırı yorgunluğa iyi gelir.

*Enerji verir. Soğuğa karsı vücut direncini sağlar.

*Mide hastalıklarına iyi gelir.

*Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir.

*Vücuttaki kani arttırır.

*Kan dolaşımını rahatlatır.

*Damar sertliğine iyi gelir.

Karnavaz Dut Pekmezi

Erzurum' un ülke hatta dünya çapında en fazla bilinen ürünlerinden birisi de Dut Pekmezi- Karnavaz Dut Pekmezi’dir. Eski adıyla yerleşim birimi olarak Olur İlçemizin yeni adıyla Ormanağzı eski adıyla Karnavaz Köyü’ne ait , bu köyde yapılan pekmez türüdür. Dut zamanını hemen takiben yani eski ifadeyle gündönümünü takiben Haziran’ın ilk yarısı Temmuz ortasına kadar toplanan oldukça taze ve tatlı dutların yoğun ve sürekli harlanan odun ateşi ile beslenerek hazırlanan ocaklar üzerindeki büyük kazanlarda kaynatılması ile elde edilir. Açık havada ve uzunca süre kaynatılan dut şurubu süzülerek posasından ayrılır. Posasının atılmasının ardından şurubunun koyulaştırılması aşamasına geçilir.

Karnavaz dut pekmezinin yapımı çok meşakkatli ve zordur. Genelde sert ve soğuk geçen kış aylarında Erzurumlunun sağlık ve şifa kaynağı hükmündedir. Karnavaz pekmezimiz  kendine has aroması, hoş ve kesif kokusu, saydam ve koyu akışkanlığı ile çok lezzetlidir.  Halk tarafından kansızlığa ve mide hastalıklarına iyi geldiği bilindiğinden yörede çok tüketilmekte ve gurbetten gelen talepler her geçen gün artmaktadır

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.