Eğil Baysu Köyü

Eğil Baysu Köyü

Baysu Köyü Haberleri, Eğil Baysu Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Baysu Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Baysu Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Eğil Baysu köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Baysu köyü son dakika gelişmeleri, Baysu köyüne özgü yemekler, Eğil Baysu köyünün tarihi, Baysu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Baysu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Baysu , Diyarbakır ilinin Eğil ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Baysu köyü Resimleri ve Baysu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Eğil Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Eğil Diyarbakır Arası Kaç Km? Eğil Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Eğil Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Eğil Baysu Köyünde doğan biri var mı? Eğil Doğumlu Ünlüler Kimler?

Baysu , Diyarbakır ilinin Eğil ilçesine bağlı bir mahalledir.

Baysu ismi Türkçeleştirme sonucu verilmiş bir isim olup, mahallenin asıl ismi Kurkiya'dır. Mahallede yaşayanların tamamı Zaxuri kökenlidir ve köye yerleşmelerinden sonra kürk yapmalarından ötürü mahallenin ismi Kurkiya olmuştur. Baysu isminin neden verildiği hiçbir şekilde bilinmemektedir. Zira köye 1995 yılına kadar eşeklerle 10 km uzaktan, kuyulardan su çekiliyordu.

Köy yaşantısı modern ve geleneksel arasında sıkışmıştır.Gençler modern giyinirken orta yaş ve yaşlılar daha çok geleneksel giyim ve yaşam tarzını tercih etmektedir.Köy 1970'li yıllardaki aile kavgaları sonucu parçalanmış ve ordular(male sımo),polatlar(male kaniye),bawer olmak üzere 3 tane mezraya ayrılmştır.Ancak mahallede yaşayanların tamamına yakını (badikiler hariç)akraba yani zaxuri kökenlidir.Mahallede düğünler şenlikli ve eğlenceli geçmektedir. Düğünlerde tiyatro (köse)gösterileri gerçekleştirilmektedir.Aynı zamanda köy halkı halay çekmeyi çok sevmekte olup, Diyarbakır yöresinin bütün oyunları oynanmaktadır.Köy düğünleri 3 gün iki gece sürmektedir.Mahallenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.Köy merkezinde okuma yazma seviyesi düşükken mezralarda okuma seviyesi daha yüksektir.

Diyarbakır il merkezine 34 km, Eğil ilçesine 14 km uzaklıktadır.Engebeli bir arazi üzerine kuruludur.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ancak hızlı nüfus artışı ve tarım alanlarının miras yoluyla parçalanması sonucu geçim zorlaşmış ve yetişen son iki kuşağın tamamına yakını elektrik ve su tesisatı işleriyle uğraşmaktadır.Bu doğrultuda iş sezonlarında il dışına hatta yurt dışına çıkmaktadırlar.Dicle barajı sulama kanalının faaliyete geçmesi ile birlikte köy halkı pamuk ve mısır ekimine de başlamışlardır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum