Enez Büyükevren Köyü

Enez Büyükevren Köyü

Büyükevren Köyü haberleri, Enez Büyükevren köyü güncel son dakika gelişmeleri, Büyükevren köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Enez Köyleri Arasında yer alan Büyükevren köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Enez Büyükevren köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Büyükevren köyü son dakika gelişmeleri, Büyükevren köyüne özgü yemekler, Enez Büyükevren köyünün tarihi, Büyükevren köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Büyükevren köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Büyükevren , Edirne ilinin Enez ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Büyükevren  Köyü Resimleri ve Büyükevren  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Edirne Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Edirne Hava Durumu? Edirne Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Edirneli iseniz  Edirne Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Edirneli Ünlüler arasında Enez Büyükevren Köyünde doğan biri var mı? Enez Doğumlu Ünlüler Kimler?

Büyükevren, Edirne ilinin Enez ilçesine bağlı bir köydür.

Bir zamanlar halk arasında Yassıören olarak anılan, ancak ilk adı Evrenkebir olan Büyükevren'in kuruluş tarihi hakkında net bilgi yoktur. Büyükevren'in ilk kuruluş yeri Köyün batısındaki Taşlık Sırtı denilen yerdir. Köy sonra, Ören denilen yere, daha sonra ise şimdiki yerine kurulmuştur. Köyün güneyindeki "Kıran Mezarlığı" Orta Çağ'da (Avrupa'da görülen veba salgını gibi olabilir) yaşanan toplu ölümlerden kaldığı sanılmaktadır. 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı (93 Harbi) öncesinde, köyün bulunduğu yerde 7-8 hane ikamet etmekteymiş. Savaş nedeniyle göçmen olarak gelenler, köye 6 km uzaklıkta, deniz kenarında Demirci mevki denilen yere yerleşmek istemişler ve evlerini burada inşa etmişler. Ancak Büyükevren'de yaşayanlar, ayrı bir köy kurulmasına karşı çıkınca, göçmenler Büyükevren'e gelip yerleşmişlerdir. Köy halkının tamamına yakını 93 muhaciridir. Köy 1900-1922 arasında iki defa Yunan, bir defa Bulgar işgaline maruz kalmıştır. Balkan Savaşında önce Yunanlar gelmiş sonra Yunanlar çekilip (Batı Trakya Bulgaristan'a verilince) Bulgarlar gelmiştir. İkinci Balkan Savaşında Bulgarlar yenilince çekilmişler. Kurtuluş savaşı zamanında bir defa daha Yunan işgaline uğrayan köy Kasım 1922'de düşman işgalinden kurtulmuştur. Büyükevren adı Cumhuriyet'ten sonra verilmiştir.

Köyün gelenek ve görenekleri Trakya kültürüne dayanmaktadır.

Edirne iline 155 km, Enez ilçesine 13 km uzaklıktadır. Büyükevren Köyü Edirne İli'nin Enez İlçesi'ne bağlı bir köy olup 40.720001 enlemi ve 26.08 boylamı koordinatlarında yer alır.

Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Enez'in ticari hareketi en yoğun olan bu köyü, 1000 haneden oluşmakta nüfusu 3500 kişiyi bulmaktadır. Yazları sahildeki sitelerde nüfus 2500 kişiyi bulmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde süt ürünleri fabrikası bulunmaktadır. Köyün sahili de vardır. Altın kumu, çam ormanları ve doğal alanıyla görülmeye değerdir.  Köyde en fazla çiftçilik ve hayvancılık son yıllarda da çeltikçilik yapılır. Köyde herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. 

Eğitim köydeki "Büyükevren Aziz Yörük İlköğretim Okulu"nda taşımalı olarak yapılmaktadır. Çevresindeki 8 köyden 1. ve 2. kademeye öğrenciler taşınmaktadır. Köyün tamamı okuma yazma bilmektedir.

Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi vardır. Köyde aile sağlık birimi vardır. Bir doktor ve bir hemşire ile hizmet vermektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca köyde zincir marketler de mevcuttur.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.