Ergani Koyunalan Köyü

Ergani Koyunalan Köyü

Koyunalan Köyü Haberleri, Ergani Koyunalan Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Koyunalan Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Koyunalan Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ergani Koyunalan köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Koyunalan köyü son dakika gelişmeleri, Koyunalan köyüne özgü yemekler, Ergani Koyunalan köyünün tarihi, Koyunalan köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Koyunalan köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Koyunalan , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Koyunalan köyü Resimleri ve Koyunalan köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ergani Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ergani Diyarbakır Arası Kaç Km? Ergani Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Ergani Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Ergani Koyunalan Köyünde doğan biri var mı? Ergani Doğumlu Ünlüler Kimler?

Koyunalan , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.

Koyunalan (Miyadun), Diyarbakır il merkezine bağlı bir mahalle olup, yakın bir tarih itibarı ile Ergani ilçesine bağlanmıştır.

Kürtçe adı Meyadun olan Köy eskilere dayanan bir yerleşim yeridir, bir höyük üzerinde ve etrafında kurulmuştur. Mahallenin ortasın büyük bir tepe bulunmaktadır ve tepe mezarlık olarak kullanılmaktadır. Tepenin kimler tarafından ve kaçıncı yüzyılda yapıldığı kesin bilinmemekle birlikte rivayetler göre tepe köyler arası haberleşme için kullanıldığı söylenmektedir. Ayrıca tepenin üzerinde kime ait olduğu bilinmeyen üzerinde çift uçlu kılıç ve kamçı resmi bulunan tarihi bir mezar bulunmaktadır.

Köy geleneksel Kürt özelliği taşıyan bir kültüre sahiptir. Halk dili Kürtçedir. Mahallede köy yaşlılarının sözü geçer. Mahalleden şehre göç eden ailelerden yaz aylarında mahallede kalanlar olur. Köy hicri takvime göre denk gelen yılbaşı gününü kutlar, çocuklar akşam kapı kapı dolaşır. Her yılın 21 Mart tarihinde Newroz kutlamaları yapılır.

Diyarbakır il merkezine 43 km, Ergani ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köy hakim bir konuma sahiptir, geniş bir ova (Deşta Gewra) ortasında kurulmuştur. Mahallenin 40.000 dönümden fazla arazisi bulunmaktadır. Köy D885 karayoluna 1 km uzaklıktadır. Mahallenin tarım arazisinde 2 adet ağaç bulunmaktadır: Dara zılvi ve dara uso. Doğal kaynakları bakımından çok zengindir. 1980-1990-2010 Yıllarında SHEL ve TPO işbirliğiyle petrol arama çalışmaları yapılmıştır. Aramalar sonucunda Meyadun-1 ve Meyadun-2 petrol kuyuları açılmıştır.

Mahallede çeşitli su kaynakları bulunmaktadır. 3 büyük çeşmesi vardır.

Kaniya mala (mahallenin içme suyunu sağladığı çeşmedir)

Kaniya orte (mahallenin çamaşır ve yünlerini yıkadıkları çeşmedir)

Kaniya kıraşo (mahallenin çocuklarının banyo ihtiyacını giderdiği çeşmedir)

GAP projesini çalışmaları sonucunda mahallenin topraklarına sulama kanalları döşenmiştir. Köy arazisinin doğu ve güneydoğu kısmı Karacadağ'ın püskürttüğü lavlarla ve taşlarla kaplıdır. Ayrıca yine bu bölgede siyah kayalıklar (Kuça Reş) denilen bir bölge dünyaca meşhur bir tilki türünün barınma alanıdır.

Köyü teğet geçen Toroslar'da üzüm bağları bulunmaktadır. Uzun yıllar önce Toroslar'da çok sayıda palamut ağacı bulunsa da bilinçsiz otlatma ve kesim sonucu ağaçlar yok olmak üzeredir.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Yaz ayları kurak, kış ayları soğuk geçer. En fazla yağışı ilkbahar aylarında alır. Köy yaz aylarında bulunduğu konum itibarıyla öğleden sonra esen rüzgara teslim olur.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçeye (Ergani) ya da şehre (Diyarbakır) satılması için süt, peynir, yoğurt ve canlı hayvan gönderilir. Köylüler her yaz ayında kaldırdıkları hasadı satar.

Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum