Evde Peynir Yapımı

Evde Peynir Yapımı

Evde lor peyniri yapımı, evde beyaz peynir yapımı veya evde kaşar peyniri yapımı, peynir mayası ile peynir yapımı, sirke ile peynir yapımı, yoğurttan peynir yapımı gibi sorular evde peynir yapmak isteyen kadınlar tarafından sık sık araştırılıyor?

Kadınların en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de evde peynir yapımı. Ama kaygıları da var ya peynir tutmazsa, nasıl mayalayacağım gibi kaygılar. İşte kaygılarınıza son verecek Evde lor peyniri yapımı, evde beyaz peynir yapımı veya evde kaşar peyniri yapımı, peynir mayası ile peynir yapımı, sirke ile peynir yapımı, yoğurttan peynir yapımı ve püf noktaları...

Evde peynir yaparken en çok sorulan sorulardan biri ''Pastörize süt mü, çiğ süt mü?'' oluyor. Bizim tercihimiz çiğ süt kullanmanızdan yana. Zira çiğ süt, peynir yapımı için yapısal olarak daha uygun. Pastörize edilmiş sütler tüm mikroplarından arındırılmış, daha uzun ömürlü sütler, ancak birçok işlemden geçip, yapısal olarak belli başlı değişimlere uğruyorlar. Bu nedenle mayanın tutması ya da mayasız peynir yapılması bir tık daha zor hale geliyor.

Marketlerde satılan pastorize sütleri de kullanabilirsiniz ancak çiftliklerden aldığınız süt ile yaptığınız peynir kadar lezzetli ve kalıp gibi olmayacaktır.

Evde peynir yapmak istiyorsanız tazecik, çiğ sütleri tercih etmenizi öneriyoruz. Çiğ sütler sayesinde dilediğiniz sonuçlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Pastörize sütlerle bu işlemleri gerçekleştirirken hayal kırıklığına uğrayabilir ve marketten peynir almaya devam edersiniz.

Sütünüzü temin ettikten sonra evde peynir yapımı için ne peyniri yapacağınıza karar verme sırası geldi. Evde lor peyniri yapımı, evde beyaz peynir yapımı veya evde kaşar peyniri yapımı. Karar verdikten maya kullanmadan mis gibi lor peyniri yapabilir veya peyni mayası kullanarak beyaz peynir elde edebilirsiniz.

Evde Peynir Yapımı

Evde Peynir yapımı için Malzemeler

3 kilo taze süt
1 çay kaşığı peynir mayası
 Evde Peynir nasıl yapılır

3 kilo sütü ocağa alın parmağınız hafif yakacak kadar ısıtın 1  çay kaşığı peynir mayasını ilave edin karıştırın en az 20 dakika dinlendirin, Dinlenen peyniri temiz bir tülbent veya ince bir bez yardımıyla  peynirin suyunu süzün ve delikli bir kabın içine koyun  üzerine baskı yapacak ağır bir şeyler koyun en az 1 saat bu şekilde dinlendirin ve peyniriniz hazır ister bu şekilde isterseniz salamuraya koyup veya tuzlayıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz  salamura yapmak için peynirin alt suyuna  kaynatılıp soğumuş su ilave edilir içine   kaya tuzu ekleyip eriyene kadar karıştırın veya bekleyin peynirin üzerine dökün bu şekilde uzun süre peyniri muhafaza edebilirsiniz.
Arta kalan peynir suyunu sakın dökmeyin onunla poğça veya başka hamur işleri  yapabilirsiniz.

Evde Lor Peyniri Yapımı

Peynir mayasız olur mu? Evde peynir yaparken peynirinizi iki farklı şekilde elde edebilirsiniz. Maya kullanarak yapabileceğiniz gibi peynirlerinizi mayasız olarak da hazırlayabilirsiniz.

Mayanız varsa da gönül rahatlığıyla, daha pratik bir biçimde enfes peynirler yapabilirsiniz. Ancak maya konusunda mutlaka dikkatli davranın. Sağlıklı, bozulmamış, doğru koşullarda saklanmış mayaları tercih edin mutlaka.

Mayasız yapmak istediğinizde işlemler biraz daha uzun olacaktır. Bu durumda peynir altı suyu, limon ya da sirke gibi malzemeler kullanmanız gerekecektir.

 MALZEMELERİMİZ:

1 litre günlük pastörize süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 limon (ya da 1/4 bardak sirke)


YAPILIŞI:
Çelik bir tencereyi sudan geçirin, suyu dökün. Sütü tencerenin içine alın, orta ateşte kaynamaya bırakın.
Sütün taşmaması için kapak niyetine tahta kaşık koyabilirsiniz. Bu arada, limonu sıkın.
Kevgiri büyükçe bir kap içine oturtun. Bir tülbenti ıslatın kevgirin içine yerleştirin ve kenara alın.
Sütün kenarları kabarcıklanmaya başladığında, ocağın altını kısın. Gözünüz üstünde olsun, arasıra karıştırarak 2-3 dakika daha ocakta tutun. Ocaktan alın, lor peynirini tatlı yapımında kullanmayacaksınız 1silme tatlı kaşığı tuz ekleyin.
1/4 bardak limon suyunu da ekleyin, karıştırın ve 10 dakika kendi haline bırakın.
10 dakika sonra dikkatlice kevgire boşaltın. Suyunun süzülmesini 10 ila 60 dakika arası bekleyin.
Ben 10 dakikada alıyorum, biz biraz sulu seviyoruz.

Dilerseniz, kuru baharatlarla (nane, kekik, çörek otu, kırmızı toz biber...)
karıştırarak aromalandırabilirsiniz.
Bir kaba boşaltın, oda sıcaklığına geldiğinde kapağını örtün ve dolaba alın. Hepsi bu, lor peyniriniz hazır.

Evde kaşar peyniri nasıl yapılır?

10 kg çiğ sütü pastörize etmek için tencereye dökün. Pastörize işlemi sırasında benmari tenceresi kullanırsanız peynir veriminiz yükselir. Sütü 70 derecede 10-15 saniye bekletmenizpastörize olması için yeterli olacaktır. Pastörize edilmiş sütün sıcaklığını hızlı bir şekilde 35-37 dereceye kadar düşürün.

Mayalama sıcaklığına kadar düşen sütünüze yarım su bardağı kadar ezilmiş, ayran kıvamına getirilmiş yoğurt ilave edin. Sonra karıştırın.

10 kg süt için 1 bardak (200-250 cc) şirden maya kullanın. Eğer piyasada satılan hazır peynir mayalarından kullanacaksanız üreticinin talimatlarına uygun miktarda mayayı sütün içine ilave ederek karıştırın. Sütünüzün mayalanma sıcaklığı olan 35-37 derece aralığında olmasına özenle dikkat edin.

Süte maya ilave ettikten sonra 10 saniye kadar karıştırın. Sütü karıştırırken çok fazla dalgalanmamasına dikkat edin. Mayanızın gücüne göre 1-1.5 saat içinde süt mayalanıp jölemsi bir hale gelecektir.

Peynir pıhtısını orta ateşte 45 dereceye kadar ısıtın.Bu işlem sırasında pıhtıyı karıştırın pirinç tanesi büyüklüğüne kadar indirin. Karıştırma işleminde büyük yumurta çırpıcı kullanabilirsiniz.

Pıhtı uygun sıcaklığa geldiğinde topaklanarak lastik gibi bir kıvama gelir. Pıhtıyı süzgeç veya tahta kaşık yardımıyla toplayıp bir süzgece alın.

Peynir pıhtısını süzerken tülbent bez kullanın. Oluşan peynir pıhtısını oda sıcaklığında 1 gün beklemeye alın. Bu arada pıhtı süzülmeye devam edecektir. Bir gün bekleyen peynir pıhtısı sertleşecek, gözenekli bir yapıya kavuşacaktır.

Peyniri rondodan geçirerek pirinç tanesi boyutuna kadar indirin. Eğer rondonuz yoksa peynir kalıbınızı elma soyar gibi ince şeritler halinde kesin.

Peyniri haşlamak için tencere ve içine geçebilen süzgece ihtiyacınız olacak. Tencerenizi temiz su ile doldurun. 80-90 dereceye kadar ısıtın. Rondadan geçirdiğiniz peyniri ısınan suyun içine atın.

Birkaç dakika içinde peynir erimeye başlar. Erimeye başlayınca tahta kaşıkla ara ara çeviriniz. Suyun içinde lastik kıvamına gelince tezgaha alın. Hamur halindeki peyniri birkaç kez üst üste katlayın. Tekrar tencerenize atıp biraz daha erimesi için ısıtın işlemi tekrarlayın.

Peynir sertleşme den tekrar dışarı alın ve şekil verin. Peynir soğumadan şekil vermeniz gerekir. Bu işlem sırasında tercih ederseniz peynirinizi tuzlayabilirsiniz. İsterseniz sıcak kalıba yerleştirin. Buzdolabına koymayın oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın

Kalıptan çıkarttıktan sonra tahtanın üzerine koyun. İlk gün birkaç saat de bir peynirinizi tersyüz edin. Peynirinizi 1 gün sonra yemeye başlayabilirsiniz. Peyniri bekleterek aromasını artırabilirsiniz. Bekletirseniz 3 gün boyunca her gün çevirin. Sonraki günlerde 3 günde bir çevirin. Bir hafta sonra peyniriniz sararıp kabuk yapmaya başlayacaktır. Tamamen sararıp biraz kabuk yaptıktan sonra dolabınıza koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.