Evde teravih nasıl kılınır, Teravih Namazı kaç rekat, Teravih Namazı saat kaçta kılınır?

Evde teravih nasıl kılınır, Teravih Namazı kaç rekat, Teravih Namazı saat kaçta kılınır?

Müslümanlar teravih namazlarını evde ya tek başına yada aileleri ile birlikte eda edecek. "Evde Teravih Namazı nasıl kılınır? Teravih Namazı kaç rekat, saat kaçta?" gibi sorular araştırılıyor. Bu soruların cevabı haberimizde....

Dünya genelinde etkili olan Covid-19 nedeniyle camiler ve mescitler kapalı olacak. Evlerinde teravih namazı kılacaklar, teravih namazı ile ilgili bazı bilgileri merak edip araştırma yapıyor. Evde teravih namazı eda etmek isteyenler “Evde Teravih nasıl kılınır? Teravih Namazı kaç rekat, saat kaçta?” soruların cevap aramaya koyuldu. Merak edilen soruların yanıtı haberimizde yer alıyor.

Teravih Namazı kaç rekat, saat kaçta?

Teravih namazı 20 rekâttır. Yatsı namazının arkasından kılınır.

Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkede’dir.

Ramazan ayında kılınır. Oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih namazı sünnet bir namazdır, hatta sünnet-i müekkede olarak Peygamber Efendimizin (Sav) devamlı kıldığı bir namazdır. Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır. Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur. Evde de tek başına yalnız veya cemaatle kılınabilir. Peki teravih namazı kaç rekat ve nasıl kılınır?

Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitir namazından önce kılınır. 20 rekat kılınır ve makbul olanı, her 2 rekatta bir selam vermektir. Ancak 4 rekatta bir selam verilerek de kılınabilir. Yatsı namazı ile birlikte toplam 33 rekat namaz kılınmış olunur.

Teravih namazının tek başına kılınışı

– Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

– İlk olarak Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir; “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya”. Sonra iftitah tekbirini alıp eller bağlanır.

1. Rekat;

– Sırasıyla “Sübhaneke” okunur, “Euzü besmele” çekilerek “Fatiha suresi” ile birlikte “Sure” okunur. Rüku ve secde yapılır ve onra ikinci rekata kalkılır.

2. Rekat;

– “Besmele, Fatiha ve sure” okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata (oturuş) oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa; “Ettehiyyatü duası, Salli Barik duaları ve Rabbena duaları” okunur ve selam verilerek namaz tamamlanır. Dört rekat olarak kılınacaksa; ilk oturuşa oturulduğunda “Ettehiyyatü duası ve Salli Barik duaları” okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat;

– Sırasıyla “Sübhaneke”, “Euzü besmele, Fatiha ve sure” okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat;

– “Besmele, Fatiha ve sure” okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta “Ettehiyyatü duası, Salli Barik duaları ve Rabbena duaları” okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Teravih namazının cemaatle kılınışı

– Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

– Namaz kıldıracak imam: “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar. Eğer tek başına kılınacaksa, “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya” deyip Allahu ekber denir.

– İmam’ın arkasında kılan cemaat da “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra “Allahü Ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

– Bundan sonra imam ve cemaat gizlice “Sübhaneke”yi okur. Sübhaneke’nin okunması bitince, (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

– Burada imam gizlice Besmele’yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat “Ettehiyyatü ve Salli Barik dualarını” okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

– Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat gizilce Sübhaneke’yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

– İmam gizlice Besmele’yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

– Bu son oturuşta da imam ve cemaat “Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbena atina ve Rabbena firli” okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

– Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

– Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır. Tek başına ise normal vitr namazı kılınır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.