Evde Yoğurt Yapımı

Evde Yoğurt Yapımı

Kadınların en çok merak ettikleri konulardan bir tane si de ev yoğurdu nasıl yapılır. Ama kaygıları da var ya yoğurt tutmazsa, nasıl mayalayacağım gibi kaygılar. İşte kaygılarınıza son verecek evde yoğurt yapımı ve püf noktaları...

Evde yoğurt yaparken en öneml şey kullanacağınız süt. Sütü aldığınız kaynağa dikkat etmeniz gerekir. Mayalamada ki en büyük problem budur. Eğer süt akşamdan sağılmış ve sabaha kadar bekledikten sonra size ulaşmışsa yoğurdunuzun tutma ihtimali düşük. Bu nedenle süt kaynağı önemli.

Marketlerde satılan pastorize sütleri de kullanabilirsiniz ancak çiftliklerden aldığınız süt ile yaptığınız yoğurt kadar lezzetli ve kalıp gibi yoğurt olmayacaktır. Genelde daha akıcı bir halde olacaktır.

Sütünüzü temin ettikten sonra evde yoğurt yapımı için önünüzde 2 seçenek var. Ya yoğurdunuzu üstünü örterek veya beze battaniye ye sararak mayalayacaksınız yada fırında yoğurt mayalama tekniğini kullanacaksınız.

Aşağıdaki yazılarımıza bakarak kavanozda yoğurt nasıl mayalanır ve fırında yoğurt nasıl mayalanır sorularına cevap bulabilirsiniz.

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

1-Kavanozda Yoğurt Mayalama

1-Fırında Yoğurt Mayalama

yogurt-kac-saatte-mayalanir

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır

Sütün sıcaklığı yoğurdun tutması için en önemli noktadır. Yoğurt mayalama süresi kadar kaç derecede mayalandığını da bilmeniz gerekir. Yoğurt mayalamak için en uygun sıcaklık 45- 50 derecedir.

Eğer Yoğurdu fırında mayalıyorsanız yaklaşık 3-4 saatte mayalanır. Diğer bir yöntem ise bez ve battaniyeye ye sararak mayalamaktır. O da yaklaşık 7-8 saat sürer. Ayrıntılara kavanozda yoğurt mayalama ve Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır yazılarımızdan bakanilirsiniz.

Yoğurt Neden Buzdolabında Bekletilmelidir?

Yoğurt mayalandıktan sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir.

Buzdolabında bekletilmeyen yoğurt tatlı ve sıvı olur.

Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları Nelerdir?

1- Kaliteli ve taş gibi yoğurt mayalamak istiyorsanız köy sütü kullanmalısınız. Pastorize sütlerde mayalanan yoğurdun tutmama ihtimali yüksektir. Yoğurt yumuşak kıvamda olur. Eğer daha lezzetli ve kalıp gibi yoğurt mayalamak isterseniz çiftlikten temin edilen günlük süt kullanmalısınız.

2-Mayaladığınız yoğurdun sert yani taş gibi olmasını isterseniz manda sütü kullanın. 2 litre sütün 1 litresi manda sütü olabilir.

3-Mayanın içine bir miktar tuz ve şaker katın. Şeker mayalanmayı hızlandırır, tuz ise ekşimeyi geciktirir.

4-Her mayaladığınız yoğurt hazır olduğunda yeni yoğurt mayalamak için mayayı ayırıp derin dondurucuda saklarsanız maya tatlı olarak kalır ve ailenize yapacağınız diğer yoğurdunuz da kaliteli olur.

5-Hava sıcaksa yada yaz mevsimi ise yoğurdun üzeri ince örtülmeli. Böylece ekşimememsi önlenir.

6-Yoğurdu kışın mayalıyorsanız daha fazla örtmeli veya diğer alternatif olan fırında yoğurt mayalama yöntemini kullanmalısınız.

7-Yoğurt mayalama da en önemli püf nokta süt. Bu yüzden süt aldığınız kaynaktan emin olmalısınız. Süt akşamdan temin edilip ertesi güne bekletilmesi havanın sıcak olması, su katılması, ekşimemesi için içine soda atılması vs mayalamayı etkileyen en önemli sıkıntılardır.

8-Süt kaynatılmadan önce mutlaka süzülmeli. Bu süzgeç sadece süt süzmede kullanılmalı. Aksi takdirde diğer besinlerin kokuları sinebilir.

9-Kalıp gibi yoğurt elde etmek için yağlı süt veya koyun keçi gibi küçükbaş hayvanların sütü kullanılabilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.