Fatsa Meşebükü Köyü

Fatsa Meşebükü Köyü

Meşebükü Köyü Haberleri, Fatsa Meşebükü Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Meşebükü Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ordu Köyleri Arasında Yer Alan Meşebükü Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Fatsa Meşebükü köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Meşebükü köyü son dakika gelişmeleri, Meşebükü köyüne özgü yemekler, Fatsa Meşebükü köyünün tarihi, Meşebükü köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Meşebükü köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Meşebükü , Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Meşebükü  Köyü Resimleri ve Meşebükü  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Fatsa Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Fatsa Ordu Arası Kaç Km? Fatsa Hava Durumu? Ordu Köyleri ve Fatsa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ordulu iseniz Ordu Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ordulu Ünlüler arasında Fatsa Meşebükü Köyünde doğan biri var mı? Fatsa Doğumlu Ünlüler Kimler?

Meşebükü , Ordu ilinin Fatsa ilçesine bağlı bir köydür.

Mahallenin asıl adı tam olarak bilinmemektedir değişik söylentiler vardır.Osmanlı devleti zamanında yöreye hakim olan beyi Meşebüklü olması sebebiyle köye Emirşah mülkü Mirşahbük, Mirsabük ve Mirsa olarak anılmış zamanla halk arasında, zaman içerisinde meşebüküne dönüşmüştür.

Meşebükü Ordu iline 56, Fatsa ilçesine 4 km uzaklıktadır. Çatalpınar, Çamaş, Kabataş ve Aybastı İlçelerini Karadeniz otoyoluna ve dolayısıyla Fatsa ilçesine bağlayan Devlet karayolu üzerinde kuruludur. Güneyinde Yassıtaş mahallesi, doğusunda Bolaman ırmağı bulunmaktadır. Yasıtaş mahallesi ile birlikte Karadeniz'in nadir doğal göllerinden olan Gaga gölüne kıyısı bulunmaktadır. Gaga gölü çok eski bir göl olup bölgenin esrarengiz yerlerinden biridir. Etrafı tepelerle çevrili olan mahallenin nadide ormanları bulunmaktadır. Ormanları Karadeniz iklimine uygun olarak sık ve gürdür. Geniş düzlüklere rastlanmaz.

Fatsada tehcir öncesi Ermeni kökenli vatandaşlarımız da yaşamaktaydı. Tehcirden(Bazı Ermeni çetelerin Osmanlı Devleti'ne isyan etmeleri ve terör faaliyetlerine başlaması sonucu Osmanlı devleti'nin Ermenileri Suriye,Lübnan gibi yerlere ve yurtdışına sürmesi) sonra Ermeni nüfus çok azalmakla beraber bazı köylerde tek tük kalmıştır. Meşebükü'nde de kaldığı bilinmektedir. Bu Ermenilerin çoğu da Müslümanlaşmıştır. Günümüzde Ermeni kökenli oldukları bile bilinmemektedir. Meşebükü sınırları içerisinde bulunan Grago (Gaga) Gölü de Ermenilerden kalmadır.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Buna bağlı olarak yağmur bol yağar. Nemli yapısı fındık yetiştirlmesine uygundur. Kışları soğuk, yazları ise normal sıcaklıktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımsal ürünlerin başında fındık gelir. Mahallede arazi, parçalı ve küçük arazilerden meydana gelmektedir ve makinalı tarım yapılacak arazi yok denilecek kadar azdır. Fındık dışında yapılan tarımın ekonomik bir değeri yoktur. Fındıktan sonra ise kısmen mısır ekimi yapılır. Son yıllarda çok sulak arazilerde yetişen Kivi'ye ilgi artmış ve tarımı yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılık gelişmemiş olmakla birlikte köy hane halkının önemli bir kısmı ekonomik değer üretmeden kendi ihtiyacını karşılayacak ölçüde 1 ya da 2 Jersey tipi inek beslemektedir. Mahallede ekonomik anlamda büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmakta olan tek bir işletme vardır ve o da ilkel usullerle yapılmakla birlikte, mahallenin tek büyükbaş yetiştirici işletmesidir.

Meşebükü Köyü, şehir merkezine sadece 4 km uzakta olmalarından dolayı Fatsa'da ticaret alanında öne çıkmışlardır.Ticarette önde gelen aileler bu mahallede yaşayan ailelerdir.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik,sabit telefon ve internet vardır.

 

Hakkında birçok efsane dillendirilmektedir. Köylülerin inancına göre Gaga gölünün altında Pontus'dan kalma bir kilise bulunmaktadır. Bu kiliseye, Meşebükü başta olmak üzere, Yassıtaş, Cecile, Kulpar, Örencik, Zağu köylerinden yeraltı kanallarıyla süt taşınırmış. Bu sütler de Fatsa merkez kilisesine götürülürmüş. Köylüler gölün altında kilisenin yanında bir de şehit mezarlığı olduğunu söylüyorlar. Bu yüzden Gaga gölüne dalışın tehlikeli olduğuna inanıyorlar. Gölün suyunun nereden geldiği belli olmamasıyla birlikte köylülerin karşı çıkmasıyla burada ne sosyal tesis ne de araştırma yapılamamaktadır. Kışları bazen göl, Fatsa Aybastı karayoluna taşmaktadır. Göl Başbakanlık tarafından koruma altına alınmıştır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum