Fethiye Kayaköy

Fethiye Kayaköy

Muğla'nın gözde turizm merkezi Fethiye'ye bağlı Kayaköy, bünyesinde barındırdığı iki farklı yerleşim alanı ve hüzünlü tarihiyle tanınmış, canlı bir müze niteliğinde bir mahalledir.

Kayaköy: Fethiye'nin Terk Edilmiş Taş Şehri ve Tarihi Mirası

Muğla'nın gözde turizm merkezi Fethiye'ye bağlı Kayaköy, bünyesinde barındırdığı iki farklı yerleşim alanı ve hüzünlü tarihiyle tanınmış, canlı bir müze niteliğinde bir mahalledir. Eski adı Levissi olan Rum kasabası ve Kayı boyu Türkmenlerinin yerleştiği Kayı Köyü, Kayaköy'ü eşsiz bir destinasyon haline getirmektedir.

Konum ve Ulaşım

Kayaköy, Muğla il merkezine 147 kilometre, Fethiye ilçe merkezine ise sadece 7 kilometre uzaklıktadır. Köye ulaşım sağlayan yol asfalt olup, Fethiye'den kolayca ulaşım imkanı sunmaktadır.

Nüfus

Kayaköy'ün güncel nüfusu hakkında kesin bir bilgiye internet kaynaklarında rastlanmamıştır. Ancak 19. yüzyılda Levissi'nin 3000 civarında bir nüfusa sahip olduğu bilinmektedir.

Tarih ve Kültür

Kayaköy, birbirinden farklı iki yerleşim alanını barındırır. Bunlardan ilki, 19. yüzyıl başında yamaçlara kurulan ve Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde tamamı Rum olan 3000 nüfuslu Levissi kasabasıdır. 1957 Fethiye Depremi ile büyük oranda harabeye dönen Levissi, taş evleri ve kiliseleriyle canlı bir müze olarak ziyaretçi akınına uğramaktadır. Diğeri ise, 1512 yılından itibaren Osmanlı tahrir defterlerinde geçen Kayı Köyü'dür. Bu defterlerde Oğuzların Kayı boyuna mensup Türkmenlerin bölgeye yerleştiğine dair kayıtlar bulunmaktadır. 1923 yılında gerçekleşen mübadeleyle Levissi'deki Rumlar Yunanistan'a göç ederken, Kayı Köyü'ne de Selanik ve civarından gelen muhacirler yerleşmiştir. Cumhuriyet gazetesinin kurucusu ve Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Yunus Nadi Abalıoğlu, ailesinin buraya yaylaya geldiği sırada 1880 yılında Kayaköy'de doğmuştur.

Yemek Kültürü

Kayaköy'ün yemek kültürü hakkında internet kaynaklarında spesifik bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Fethiye ve genel olarak Muğla yöresinin mutfak kültürü düşünüldüğünde, yöresel Ege lezzetlerinin köyde de bulunabileceği tahmin edilebilir.

İklim ve Ekonomi

Kayaköy'de Akdeniz iklimi hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Köy ekonomisi hakkında internet kaynaklarında spesifik bir bilgi bulunmamaktadır ancak turizmin önemli bir gelir kaynağı olduğu söylenebilir.

Eğitim ve Altyapı

Kayaköy'de ilköğretim okulu bulunmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi mevcuttur ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi bulunmamaktadır. Sağlık ocağı bulunmamakta ancak sağlık evi mevcuttur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, elektrik ve sabit telefon hizmetleri mevcuttur. Soğuk Su koyuna ise sadece deniz veya yürüyerek ulaşım mümkündür.

Kayaköy'ün Öne Çıkan Özellikleri

  • Terk edilmiş Rum kasabası Levissi'nin hüzünlü ve tarihi atmosferi.
  • Osmanlı tahrir defterlerinde Kayı Köyü olarak geçmesi ve Kayı boyu izleri.
  • Cumhuriyet gazetesi kurucusu Yunus Nadi'nin doğum yeri olması.
  • Büyük ve küçük kiliseler ile on dört şapeli barındırması.
  • Doğal güzellikleri ve Soğuk Su koyuna yakınlığı.

Kayaköy'ü Ziyaret Etmeniz İçin 5 Neden

  1. Terk edilmiş taş evleri ve kiliseleriyle Levissi'nin tarihi dokusunu keşfetmek.
  2. Kayı boyu Türkmenlerinin izlerini sürmek.
  3. Yunus Nadi'nin doğduğu toprakları görmek.
  4. Soğuk Su koyunun eşsiz güzelliğine tanık olmak.
  5. Tarih, kültür ve doğanın iç içe geçtiği hüzünlü atmosferi deneyimlemek.

Muğlalı Ünlüler Araştırması

Cumhuriyet gazetesinin kurucusu ve Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Yunus Nadi Abalıoğlu, Fethiye'nin Kayaköy'ünde doğmuştur.

Köy Bilgilerini Güncelle

Yeşilbelde Köyü hakkında daha fazla bilgi eklemek veya mevcut bilgileri güncellemek için Köy Bilgilerini Güncelle sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Fethiye Kayaköy  Resimleri

Fethiye Kayaköy Resimleri

Muğla Köyleri Resimleri Sitemize Eklenmiştir.

Muğla Köyleri Resimleri Sitemize Eklenmiştir.

İlgili Haberler
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.