Gemerek Dendil Köyü

Gemerek Dendil Köyü

Dendil Köyü haberleri, Gemerek Dendil köyü güncel son dakika gelişmeleri, Dendil köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Dendil Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Dendil, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dendil Köyü Resimleri ve dendil köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gemerek Dendil köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dendil köyü son dakika gelişmeleri, Dendil köyüne özgü yemekler, Gemerek Dendil köyünün tarihi, Dendil köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dendil köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gemerek Dendil Köyünde doğan biri var mı? Gemerek Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gemerek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gemerek Sivas Arası Kaç Km? Gemeek Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gemerek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

DENDİL KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Dendil, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Sivas il merkezine 136 km, Gemerek ilçesine 18 km uzaklıktadır.Kayseriye uzaklığı 95 km dir.

Eski bir Ermeni köyü olduğu bilinen Dendil Osmanlı-Rus Savaşı ile Kurtuluş Savaşı yıllarında zorunlu olarak göçen şark muhacirleri ve Balkanlardan göç ettirilen Boşnak ailelerinin yaşadığı bir köydür. Nüfusunun %80 i Boşnaklar %20'si Şark muhacirlerinden oluşmaktadır. 800 olan köy nüfusu şimdilerde 250'ye düşmüştür. Dendil bir dönem Sivas İli örnek köyü seçilmiştir.

Son yıllarda iş şartları nedeniyle genç nüfus oranı oldukça düşmüştür, yaz aylarında nüfus artar, Dendil köyü yemekleri :Boşnak böreği (Pita), Ribitsa, Kaçamak, Boşnak tatlısı (Hurmacık), Potoplika, Piriyan, Masenitsa, Tikvanik, Zelanik ve Kumpiraktir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT

şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan

yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Sızır şelale’si sonsuza akar,
Çok gözler Göksu’ya hevesle bakar,
Dendil ile, Burhan mahsulün toplar,
Doyulmaz tadına senin Gemerek.

Sızır Şelalesi - Sivas / Gemerek

Sızır Kasabasının güneyinde bulunur. Sızırda kırkgöz diye bilinen çok sayıda su gözesinden oluşmuş kaynaklar, Ayan özü deresi (Bu derenin suyu mevsimlere göre değişir, sürekliliği yoktur) ve Seten küçük bir göletde toplanarak

Göksuyu olusturur. Göksunun bir kısmı kayalık bir zeminden dökülerek şelaleyi oluşturur, diğer bir kısmı Sızır Hidroelektrik Santralinin su ihtiyacını karşılar. Suyun bfüyük bir bölümü Santrale gönderildiğinden Şelaleye daha az su gitmektedir.

Sızırın tanınıp bilinmesinde en önemli etkenlerden birisi kuşkusuz Sızır Çağlayanı olarakta bilinen Sızır Şelalesidir.

Göksunun eski su yolu Dendil Köyü tarafındaymış, hatta orada eskiden bir göl olduğu açıkca bellidir. Şelalenin Dendil tarafında olduğu (dsi kayitlari 1950), şimdifki Şelale kısmında bir çöküntü olduğu, toprağın aşınarak şelaleyi oluşturduğu bilinmektedir.

Sızır Şelalesi'ndeki çevre düzenleme çalışmasını; Sivas Valiliği, Gemerek Kaymakamlığı ve Sızır Belediyesi tarafından yapıldı. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan tasariyla çalışma başlatıldı, tasarlanan çevre düzenlemesine 160.000 TL harcandı.

Sızır Şelalesi'nin doğal yapısı mümkün olduğu kadar korundu, şelale içinde bulunan mevcut bina onarıldı. Yürüyüş yolları düzenlendi, merdivenler, ağaç köprü ve korkulukları, çevre ihata duvarları ve kameriyeler yapılarak, şelale yeni yüzüne kavuşmuş oldu.

Sızır Şelalesi, yeni görünümüyle turizmdeki yerini ve bilinirliğini artıracak, önemli bir cazibe merkezi haline gelecektir.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.