Gemerek Yeniköy

Gemerek Yeniköy

Yeniköy Köyü haberleri, Gemerek Yeniköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yeniköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Yeniköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gemerek Yeniköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yeniköy köyü son dakika gelişmeleri, Yeniköy köyüne özgü yemekler, Gemerek Yeniköy köyünün tarihi, Yeniköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yeniköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yeniköy, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeniköy Köyü Resimleri ve yeniköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gemerek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gemerek Sivas Arası Kaç Km? Gemeek Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gemerek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gemerek Yeniköy Köyünde doğan biri var mı? Gemerek Doğumlu Ünlüler Kimler?

YENİKÖY KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Yeniköy, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 152 km, Gemerek ilçesine 30 km uzaklıktadır.

Köyde doğal su kaynakları mevcut olup etrafı hınzırı, keçi deresi, elmalı dağlarıyla çevrilidir. Komşu köyleri küçüktuzhisar ve çerkez köyleri bulunmaktadır. Köyün dört tarafı dağlarla kaplıdır.engebeli arazinin çok olması tarım arazisinin az olması köye tarımsal anlamda katkı sunamamaktdır. Gemerektengüneydoğu istikametinde açılan bir koridor gibi olan bölgeye boğaz adı verilmektedir ve bu boğazın en dibindede yeniköy yer almaktadır. doğal su kaynakları bakımından bir sıkıntısı yoktur. Fazla yayğın olarak rastlamadığımız pur adı verilen beyaz tuz kristallerine benzer kayalar köyün içinde yer almaktadır.

1071 Malazgirt Savaşından sonra Türklerin Anadolu’yu fethi sırasında Orta Asyadan gelen konar göçer Türkmenlerin kurduğu bir yerleşimdir.Köy tarihi Hitit yerleşkelerinin hakimiyet alanı içerisinde yer almaktadır.Selçuklu Osmanlı dönemlerinde çeşitli zamanlarda yerleşkeler yaşanmıştır.Eski adı Hınzır dır Cumhuriyet döneminde Yeniköy adını almıştır. Hınzırı adının geçti ve kayıtlarda Sivas Kazasına bağlı bir nahiye olduğunu bildiğimiz Hınzırı nahiyesi on altıncı yüzyılda kuruldu. Ayrıca bölge Dulkadır Türkmenlerine mensup bölgede bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak Avşar, Bayat, Beğdil Türkmenlerinden oluşmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım arazisi azdır. Germerek ilçesinin nüfus olarak en büyük köyüdür. Ancak ekim alanını kısıtlılığı, sulama sisteminin olmayışı, toprağının erozyonla aşınması, ve kalitesiz toprağından dolayı tarımdan da yeteri kadar verim elde edilememektedir. nadas sistemi kullanılmaktadır. Altarnetif ekim sistemeleri denememektedir. 90'lı yılların sonuna doğru şeker pancarı ekiminede yönelinmiştir. Ekilebilen arazilerinde Arpa, buğday, çavdar, sulanabilen yerlere de yonca ekilmektedir.

Köye özgü özel bir ürün yoktur. Ancak köylüler ihtiyaçları olan; patates, domates,soğan, mısır, elma, armut, kayısıgibi sebze ve meyveleri yetiştirebilmektedir. Hayvancılık, yine engebeli arazisi yüzünden sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. Hayvanlar yeteri kadar beslenemedikleri ve engebeli arazide gezinmekten dolay harcadıkları enerjiden dolayı yeteri kadar et tutamamaktadırlar.

Köy 90lı yılların başına kadar sadece hayvancılık, rençberlik ve çoğunlukla çerkez köylerinde yaptıkları çobanlıkla geçimini sağlarken daha sonra büyük şehirelre yönelerek, Okumak, fabrika işcisi olmak, kapıcılık yapmak, ticarete atılmak ve inşaat işlerinde çalışma yollarına gitmişlerdir. Bu çabalar da köye bir girdi meydana getirmemektedir. Zira köyde nkernte büyük göç vardır. Kayseri'de köy nüfusuna yakın bir nüfus barınmaktadır. Buna dayalı olarak köyün diğer gelir kaynaklar batı illerde sağlanan iş imkanlarından yararlanmak.

Köyde, ilköğretim okulu mevcuttur. Öğretmen açığı bulunmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır,ebeside görvindedir. Köye ulaşım asval yol olmuştur. elektrik ve sabit telefon vardır. Cep telefonları çekmektedir.Köy yukarıdada belirtildiği gibi kayseri ile sivas sınırında kayseriye daha yakındır.

Ticareti, nüfus akışı, ve yönelimi Kayseri'ye olmasına rağman idari olarak Sivas'a bağlıdır. Sivastan fazla bir hizmette alamamaktadır. bu yıl asfaltlama yapılacağı belirtilmiştir ve bu köyde ve bu köylü bütün vatandaşlarda memnuniyet oluşturmuştur. tüm köylü kayseriye idari olarak bağlanmak istemektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum