Gölköy Düzyayla Köyü

Gölköy Düzyayla Köyü

Düzyayla Köyü Haberleri, Gölköy Düzyayla Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Düzyayla Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ordu Köyleri Arasında Yer Alan Düzyayla Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Gölköy Düzyayla köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Düzyayla köyü son dakika gelişmeleri, Düzyayla köyüne özgü yemekler, Gölköy Düzyayla köyünün tarihi, Düzyayla köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Düzyayla köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Düzyayla , Ordu'nun Gölköy ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Düzyayla  Köyü Resimleri ve Düzyayla  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gölköy Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölköy Ordu Arası Kaç Km? Gölköy Hava Durumu? Ordu Köyleri ve Gölköy Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ordulu iseniz Ordu Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ordulu Ünlüler arasında Gölköy Düzyayla Köyünde doğan biri var mı? Gölköy Doğumlu Ünlüler Kimler?

Düzyayla , Ordu ilinin Gölköy ilçesine bağlı bir köydür.Adını nereden aldığı: Anlatıldığına göre Mahmudiye (Düzyayla), Haruniye, Cihadiye ve Süleymaniye beldeleri Karahasnda yaşayan bir aileye ait olup Mahmut ismindeki oğluna şu anda bulunduğumuz Düzyayla (Mahmudiye) toprakları düşmüştür.Başka rivayete göre o zamanlar Hapsamana(Gölköy)de Arap harfleri kullanılırken devlet köylere isim vermek için yasa çıkarmış ve muhtarlar birer harf çekmişler.Belde muhtarı "mim" harfini çekmiş ve beldenin adı MAHMUDİYE olmuştur.1974 yılında belde beldiyelik olunca yeni bir ad belirlenmesi istenmiş ve o zaman belediye encümen azası olan Salim BİNGÖL "Düzyayla" olsun demiş ve beldenin adı Düzyayla olarak değişmiştir.2003 yılında belediye başkanı Mustafa SERDAR bu ismi "Göksu" olarak değiştirmek istemişse de bu karar Ordu ilinde kabul edilmiş fakat Ankara'da reddedilmiştir.

Tarih boyunca kimlerin elinde kaldığı ve üzerinde kurulan beylikler :Beldenin tarih boyunca kimlerin elinde kaldığı ve üzerinde hangi beyliklerin kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Büyüklerin anlattıklarına göre yaylaların kurulduğu yerlerde Cumhuriyetten önce Ermenilerin yaşadığı ve daha sonra buralardan göç ederek batıya (Çanakkale, İstanbul vb) gittikleri belirtilmektedir.Beldede tarihi kalıntı yok denecek kadar azdır.Kozalan mahallesinde şu anda toprak altında kalmış bir mağara olup ne amaçla kullanıldığı bilinmemektedir.Ayrıca Ermenilerin göç ettiği yaylalarda onlardan kalma ev,ağıl ve değirmen kalıntıları bulunmaktadır.

Beldenin ilk sakinleri :Belde kuruluşu çok eski olup ilk yerleşenlerinin Fatsa,Perşembe ve Ordu çevresinden geldiği söylenmektedir.Bu insanların sivrisinekten kaçarak buralara yerleştiği söylenmektedir.O zamanlar ormanlarla kaplı olan beldede ormanlar kesilerek halk yerleşmiştir.

Başka bir rivayete göre belde halkı farklı yerlerden gelmektedir.Gökbudaklar Van'dan,Şahinler sülalesi Rize'den,Öztürkler sülalesi Sivas'tan,Sadıklar sülalesi Hatay'dan ve Karadenizler sülalesi Ordu ili Perşembe ilçesinden geldiği söylenmektedir.

Geçim durumu : Beldenin en önemli iki geçim kaynağı fındık ve hayvancılıktır. Havanlardan elde edilen süt, yoğurt, peynir, tereyağı ve çökelek Aybastı ve Gölköy ilçelerinde cumartesi pazarlarında satılmaktadır.Ayrıca canlı hayvan ticareti de yapılmaktadır.Halkın büyük bir kısmı geçimini fındıktan sağlamaktadır.Ancak fındık olmadığı zamanlarda sıkıntı çekilmektedir.2004 yılında fındık olmaması nedeniyle İzmit-Gebze,Amasya-Suluova beldelerine halkımızdan göçler olmuştur.

Beldemizde iş olanağı olmadığı için erkeklerin 0 / 0 80'i il dışına çalışmaya gitmektedir.Bunların tamamı inşaat sektöründe çalışmaktadır.Ayrıca beldemizden sanayi beldesi olan İzmit ili Alikahya beldesi ve Gebze ilçesine büyük oranlarda göçler olmaktadır.Amasya ili Suluova ilçesine de hayvancılık için göçler olmaktadır.Halkın yıllık geliri hayvancılık ve fındık üretiminin durumuna göre değişmektedir.Bu nedenle halkın çoğu fakirlik sınırındadır.Beldede nüfusun hızla artması ailelere düşen toprak miktarının bölünmeler nedeniyle azalmasına sebep olup ailelerin toprakları10-55 ve 70 dönüm arasında değişmektedir.

Okulun tarihçesi :Ören ilkokulu ilk defa 1973-74 öğretim yılında açılmıştır.Okul 5 yıllıktı.1992-93 yıllarında belediye ,milli eğitim ve halkın destekleriyle 8 yıllık 3 katlı bir okul binası yapılmış ve 1994 yılında öğretime başlamıştır.Halen 9 öğretmenle 260 öğrencisiyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

Okulumuzun orta kısmı açılıncaya kadar eğitime fazla önem verilmiyordu.Açıldıktan sonra ise halk çocuklarını okula göndermeye başlamış ayrıca beldede okuma oranı artmıştır.Halkımız çocuklarını liseye göndermeye başlamıştır.

Düzyayla her mevsimde bol yağış almaktadır.Karadeniz ve karasal iklimin etkileri görülen beldede dağların yüksek oluşu deniz etkisinin iç kesimlere girmesini engellemektedir.En fazal yağış sonbahar ve temmuzda olmaktadır.Kışları bol kar yağışlı geçen beldede yollar belediye imkânlarıyla açılarak kapalı tutulmamaya çalışılmaktadır.En sıcak ayları temmuz ve ağustostur.Bu aylarda sıcaklık özellikle son yıllarda 30-35 C 0 derece olmaktadır.En soğuk aylarım ocak ve şubat aylarıdır.İlkbahar aylarında esen samyeli rüzgarları meyve bitkileri etkilemekte verimi azaltmaktadır.

Engebeli bir yapıya sahip olan toprakları modern tarım yapımına elverişsizdir.Beldede önceleri buğday,arpa,çavdar mısır,fasulye ve patates ekilirken şimdilerde fındık üretiminin yaygınlaşması ile kendilerine yetecek kadar mısır,patates, fasulye,lahana ve bazı sebzeler ekilmektedir.Ancak halkımız fındığa yönelirken mera ve ormanları tahrip etmekten geri kalmamıştır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.