Gördes Dereçiftlik Köyü

Gördes Dereçiftlik Köyü

Dereçiftlik Köyü haberleri, Gördes Dereçiftlik köyü güncel son dakika gelişmeleri, Dereçiftlik köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Dereçiftlik köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gördes Dereçiftlik köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dereçiftlik köyü son dakika gelişmeleri, Dereçiftlik köyüne özgü yemekler, Gördes Dereçiftlik köyünün tarihi, Dereçiftlik köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dereçiftlik köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dereçiftlik , Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dereçiftlik köyü resimleri ve Dereçiftlik köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gördes Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Gördes Manisa Arası Kaç Km? Gördes Hava Durumu? Gördes Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Gördes Dereçiftlik Köyünde doğan biri var mı? Gördes Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dereçiftlik , Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin adı ortasından geçen dere ve derenin yanında bulunan zamanın ağasına ait çiftlikten gelmektedir. önceleri çiftlik dere denilen mahallenin ismi daha sonra DEREÇİFTLİK olarak değiştrilmiştir. halk arasında ise DEREKÖY olarak bilinir ve söylenir.Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Manisa il merkezine 160 km, Gördes ilçesine 20 km Salihli ilçesine 50 km uzaklıktadır. Salihli Gördes yolu üzerinde yer alır. Sabah 08,30 da salihli yönüne, öğleden sonra 16,30 da gördes yönünde her gün otobüs ile ulaşım mümkündür. Ana ulaşım yollarına sapa düştüğü için vede mahalle nüfusunun az olmasından mahalleden ilçeye araç sadece gördes pazarının olduğu pazartesi günleri yapılmaktadır.

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyümüz kıyı ege ile iç ege bölümlerinin ayrıldığı çizgide bulunmaktadır. bu sebeple akdeniz iklimi ile beraber karasal ikliminde etkisi altındadır. bazı yıllar yoğun kar yağışı yaşanmakta, karın yerde kalma süresi 2 ay'ı bulmaktadır. Yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Tarımda sulamaya oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. Mahallenin 1 km yakınından geçen ve köy arazilerinin bir kısmının sulamasının yapıldığı Kum Çayıda bu kuraklıktan nasibini almaktadır. Gediz nehrinin bir kolu olan Kum çayı son yıllarda temmuz-ağustos aylarında kuruma seviyesine gelmektedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallenin birinci sıradakı gelir kaynağı uzun yıllardan beri Tütütncülüktür. Manisa Türkiye'nin öneimli tütüncülük merkezidir. Gördeste Manisanın en önemli tütün merkezidir. Son yıllarda tütüne olan talebin azalması, tekelin özelleşmesi, tütün alımlarının özel sektörün inisiyatifine bırakılması, tütünden sağlanan gelirin giderlerle eş duruma gelmesi gibi birçok nedenden dolayı tütün üzerimi bitme aşamasına gelmiştir. Tütütne alternatif olarak Haşhaş ekimine başlanmış ancak oda istenilen geliri halka sağlayamamıştır. Mahallede ticari amaçlı olarak çok az da olsa sulanabilen alanlarda patates ekimide yapılmaktadır. Yine sulanabilen bazı yerlerde sılajlık mısır ekimide kısmen yapılmaktadır. mahallenin arazileri genelde Engebeli olduğundan kısmen düz ve düz yerlerde tarım yapılırken yamaç alanlarda zeytincilik yapılmaktadır. Zeytincilik genelde halkın kendi ihtiyacını karşılarken,bir kısım halk tarafından ticari gelir olarak tütüne alternatif sağlamaktadır. Ticarı kaygı olmaksızın köylü kendi ihtiyaçlarını karşılam için; arpa, buğday, çavdar, bostan, sebze, domates, fasulye, kabak, börülce vs... tarımlarıda yapılmaktadır.

Mahallede genelde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Ortalama her hanede en az 1 büyükbaş sığır bulunmaktadır. Mahallede sadece 1 kişi(Mehmet Çelik)küçükbaş koyun besiciliği yapmaktadır. Mahallenin orman ve mera alanlarının çok olmasından dolayı genelde mera hayvancılığı yapılmakta ve düşük gelir elde edilmekteydi. Son 2-3 yıldır sütten elde edilen gelirin artması halkı Besi hayvancılığına yöneltti. Yine de hala istenilen düzeye gelmiş sayılmaz. Tüm bu gelişmeler halkın mahalleden göç etmesine sebep olmaktadır. Mahallenin genç,okumuş nüfusu sanayinin geliştiği büyük şehirlere göç etmektedir. Diğer aktif nüfusun büyük bir bölümü ise Antalya'ya sera tarımı yapmak için göç etmiş bulunmaktadır. Şu an (12.12.2010 tarihi itibarıyla) 30 hane aile Antalya'da sera tarımında çalışmaktadır. Bu halkın 9 ayı Antalya'da geçerken, 3 ayı ise(haziran-temmuz-ağustos) mahallede kendi işlerinde veya yövmiyeye giderek geçmektedir.

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.