Guatr Hastaları Ne Tüketmeli?

Guatr Hastaları Ne Tüketmeli?

Alınan gıdalardaki iyot eksikliğinin veya emilimin bozulmasının guatra yol açabileceğini ifade eden Op. Dr. A. Murat Koca, guatrın önlenmesinde beslenmede iyotun dengeli alınması gerektiğini vurguladı. Peki Guatr hastaları ne tüketmelidir? Op....

Alınan gıdalardaki iyot eksikliğinin veya emilimin bozulmasının guatra yol açabileceğini ifade eden Op. Dr. A. Murat Koca, guatrın önlenmesinde beslenmede iyotun dengeli alınması gerektiğini vurguladı. Peki Guatr hastaları ne tüketmelidir?

Op. Dr. A. Murat Koca, iyot yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan guatr hastalarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Koca, “Guatr, tiroid bezinin hacminin artması yani tiroid büyümesine verilen isimdir. Guatr da tiroid bezi az veya çok çalışmasına göre zehirli guatr veya tembel guatr diye adlandırılır. Tiroid bezi hastalıklarının guatr ve tiroidit olarak iki şekilde olduğunu belirterek “Guatrda hormon üretiminde sorun vardır. Tiroidit ise tiroidin iltihabıdır. Bakteri, mantar, virüs, travma veya otoimmün olabilir.” dedi.

Tiroidit üç gruba ayrılıyor

Koca, tiroiditin Akut tiroidit, SubAkut Tiroidit ve Kronik Tiroidit olmak üzere üçe ayrıldığını söyledi.

Akut tiroidit ( Süpüratif / radyasyon / Travma nedenli )

SubAkut Tiroidit ( Ağrılı (De Quervan) / Ağrısız (sessiz / doğum sonrası / Oİ)

Kronik Tiroidit ( Hashimato / Riedel )

  • Nodül ve kistleri.
  • Tiroid kanseri diye gruplara ayrılır.

Guatr Hastaları Ne Tüketmeli?

İyot dengeli alınmalıdır

Guatrın önlenmesi için yapılması gerekenlere de dikkat çeken Koca, “Risk faktörlerini ortadan kaldırma ya da minimalize etmeye çalışılmalıdır. Risk grubundakiler kontrollerini mutlaka yaptırmalıdırlar. Beslenmede iyot dengeli alınmalıdır. İyot eksikliği olan kişi karalahana, lahana, soya, karnabahar gibi bazı gıdalardan kaçınmalıdır. İyot eksikliğine iyi gelen deniz ürünleri, yoğurt, yumurta, patates ve muz gibi gıdaları da tüketmelidir.” tavsiyesinde bulundu.

Guatrın tedavi edilmediği takdirde çalışma hızına göre rahatsızlıklara neden olacağını ifade eden Koca, “Uykusuzluktan, psikolojik probleme kadar; Kısırlıktan kalp problemlerine kadar pek çok sistem etkilenir.” dedi.

 

Üç ayrı tedavi yöntemi kullanılıyor

Koca, guatr tedavisinde amacın aksaklıkları gidermek ve tiroid bezinin normal çalışmasını sağlamak olduğunu kaydederek “Etkin tedaviyle tiroid küçültülmesi de amaçlanır. Ayrıca kanser riski varsa onun da çözülmesi amaçlanır.” dedi.

İlaç tedavisi, radyoaktif İyot tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere üç ayrı tedavi yöntemi var.

  • İlaç Tedavisi: Çalışma hızının normalleştirilmesi için ilaçlar verilir. İltihap varsa ona yönelik tedavi yapılır. Hormon veya hormon baskılayıcı verilir. Guatr küçülerek normal boyutlara gelir.
  • Radyoaktif İyot tedavisi: Zehirli guatrda uygulanır. Tedavi sonrasında tiroid çalışamaz duruma gelebilir, ona yönelikte troid ilacı verilmesi gerekir.
  • Cerrahi Tedavi: Diğer tedavi yöntemlerine cevap olmadığı durumlarda ameliyatla tiroid dokusunun bir kısmı veya hepsi çıkarılması şeklindedir. Eğer tümör kaynaklıysa tiroid dokusunun tamamı alınır. Ameliyat sonrasında alınan doku ve tiroid bezi çalışmasına göre ilaç takviyesi gerekebilir. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.