Gümüşhane  Sargınkaya  Köyü

Gümüşhane Sargınkaya Köyü

Sargınkaya Köyü haberleri, Gümüşhane Sargınkaya köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sargınkaya köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Gümüşhane Köyleri Arasında yer alan Sargınkaya köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gümüşhane Sargınkaya Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sargınkaya Köyü son dakika gelişmeleri, Sargınkaya Köyü ne özgü yemekler, Gümüşhane Sargınkaya Köyü nün tarihi, Sargınkaya Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sargınkaya Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sargınkaya Köyü , Gümüşhane ilinin merkezine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sargınkaya Köyü Resimleri ve Sargınkaya Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gümüşhane Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gümüşhane Gümüşhane Arası Kaç Km? Gümüşhane Hava Durumu? Gümüşhane Köyleri ve Gümüşhane Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Gümüşhanelı iseniz Gümüşhane Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Gümüşhanelı Ünlüler arasında Gümüşhane Sargınkaya Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Gümüşhane Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sargınkaya, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Sargınkaya köyünün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Türklerin 1072 Malazgirt zaferinden sonra; 1072–1202 tarihleri arasında Erzurum ve çevresinde hüküm süren Saltuklular elinde kalmıştır.
. Rükneddin Süleyman şahın Erzurum’a gelip 1202 yılında Nasreddin Mehmedi tahtından uzaklaştırarak Saltuklu devletine son vermesi üzerine Bayburt ve çevresinin Selçuklu hâkimiyetine girdiği bilinmektedir.

1410 yılında Akkoyunlluların hâkimiyetine girmiş, 1510 yılında Şah İsmail'in Trabzon'u yağmalaması üzerine Trabzon valisi Şehzade Selim Bayburt dolaylarını yeniden ele geçirmiş ve böylece 1514 yılında bölge tamamen Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyeti altına girmiştir.

Köyün 1516.1530.1590 senelerindeki durumu hakkında Başbakanlık arşivinde bulunan kaynak mahiyetinde bulunan Defterler ve Kuyûd-i Kadimeden alınan bilgilere göre Sargınkaya köyünden şöyle bahsedilmektedir:

Tahnıs(Sargınkaya) 1516 yılında 16 hane 6 mücerret, 1530 da 14 nane 8 mücerret, 1591 de 41 nefer vardı. Mahsulleri; arpa, buğday ve bostan ürünlerinden ibaretti. Hâsılının 1516 da 3000, 1530 da 3000, 1590 da ise 4000 akçe olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca birde değirmen olduğu belirtilmektedir.

1829 yılına kadar Osmanlı idaresinde rahatça yaşayan köy halkı Osmanlı-Rus harplerinden etkilenmiş, I. Dünya savaşı sırasında (1916 da) Ruslar tarafından işgal edilmiş bu arada köy halkı toplu Rus ve ermeni vahşetinden kurtulmak için Tokat ilinin Niksar ilçesine yerleşmişlerdir. Daha sonra 1918 yılında Rusların çekilmesi ile köy halkı tekrar köye yerleşmiştirGümüşhane merkezine 31 km uzaklıktadır.
Gümüşhane merkezine 31 km uzaklıktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.