Gümüşova Yeşilyayla Köyü

Gümüşova Yeşilyayla Köyü

Yeşilyayla Köyü Haberleri, Gümüşova Yeşilyayla Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Yeşilyayla Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Düzce Köyleri Arasında Yer Alan Yeşilyayla Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Gümüşova Yeşilyayla köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yeşilyayla köyü son dakika gelişmeleri, Yeşilyayla köyüne özgü yemekler, Gümüşova Yeşilyayla köyünün tarihi, Yeşilyayla köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yeşilyayla köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yeşilyayla , Düzce ilinin Gümüşova ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeşilyayla Köyü Resimleri ve Yeşilyayla köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gümüşova Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gümüşova Düzce Arası Kaç Km? Gümüşova Hava Durumu? Düzce Köyleri ve Gümüşova Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Düzceli iseniz Düzce Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Düzceli Ünlüler arasında Gümüşova Yeşilyayla Köyünde doğan biri var mı? Gümüşova Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yeşilyayla , Düzce ilinin Gümüşova ilçesine bağlı bir köydür.

Büyük Bıçkı, Hücac Bey, Yeşilyayla köyü Düzce ili Gümüşova ilçesine baglı 255 hane 1200 nüfuslü Kuzey Kafkasya kökenli bir Abhaz köyüdür. Köy 1864 yılında Kuzey Kafkasya'nın Ahçıpsı bölgesinden zorunlu göç sonucu gelen Abhaz ailelerin kurduğu bir köydür.

Kuruluş: 1864 yılının yazında Abhazya'dan İngiliz sömürge gemileriyle İstanbul'da Taksim Beşiktaş sahiline erzak almak için yanaşan İngiliz gemilerinden sahile inen Abhazlar Osmanlı yetkililerinin çabalarıyla sayıları tam olarak bilinmeyen ama köyü kuran Hücac beyin ailesinden yaklaşık 29 kişi de dahil Taksim Beşiktaş ve Nişantaşı semtlerine yerleştiriliyor. Bu bölgelerin o dönemde bataklık olması ve bu bataklıklalrdan sıtma tifo gibi hastalıkların bulaşması nedeniyle yeni bir yer arayışına geçiliyor. Osmanlı hükümetinin önerileriyle daha önceden ilk göçle gelen Kafkas kökenli ailelerin de yoğunlukta olduğu Düzce yöresine göç edilmesi kararlaştırılıyor. İpek yolu takip edilerek Düzce Köprübaşı mevkiine geliniyor. Grup büyüğü Koç Hücac Bey'in önderliğinde bir heyet uzun arayışlar sonucunda İpek Yolu'nun tam ortasından geçtiği dört tarafı ormanlarla, dağlarla çevrili, bol su kaynakları olan bir vadiye ulaşıyor. Köyün ismi Koçba Hücac Bey anısına kendilerine bu yerleşimi bulmalarında yardım ettiğinden dolayı minnetlerini dile getirmek amacıyla köyün ilk ismi Hücac Bey olmuştur. Daha sonra köyde ev yapımında kullanılmak üzere ağaçların tımar edilmesi gerektiğinden ve bu amaçla kullanılan bıçkı takımı kuruluyor. Bıçkının manası ağaçların düz kesilip geniş parçalar hainde yontulmasını sağlayan kesici alettir. 18. yüzyılda halk bu aleti kendilerine uyarlamış ve kullanmıştır. Bu sistemi de Türkiye'de yeni yerleştikleri köylerinde uyguladıklarından herkesin çok ilgisini çekmiştir ve Büyük Bıçkı Köyü olarak adı çıkmaya başlamıştır. Zamanın etkisiyle ve de çevrenin köyü Büyük Bıçkı olarak benimsemeye başlamasıyla köyün ismi bu nedenlerden dolayı Büyük Bıçkı olarak değiştirilmiştir ve bu isim 1972 yılına kadar kalmıştır. 1972 yılında köyün ismi Yeşilyayla olarak değiştirilmiştir çağa ayak uyduracak herkesin ve her kesimin telaffuz edebileceği modern bir isim almıştır. Günümüzde de halk arasında hala Büyük Bıçkı ekseriyetle Bıçkı olarak bilinmektedir. Resmi işlemlerde Yeşilyayla olarak gözükmektedir.

Yeşilyayla Köyü (Büyük Bıçkı) bir abaza (apsuva) köyü olup geleneklerine geçmişten günümüz yaşam koşullarına rağmen devam ettiren nadir köylerimizdendir.

Yemekleri..... çerkes tavuğu olarak adlandırılan ama asıl abazaların yaptığı cevizli tavuk(aktu sızbal) mısır unundan yapılan ve ekmek yerine de yenebilen (abısta), harikulade olan abaza peyniri(kaşar peynirine benzeyen ama tel tel olabilen,genelde örgü peynir diye de bilinen bir peynir türü,iste de kurutulmuşu vardır) (ahul çapa) lahana ve cevizli sos karışımı. fasulye ezmesi, tam yazılışını bilmediğim(ahaluj) hamur açılarak içine abaza peyniri,asıbra denilen bizlerin kullandığı bir baharatla yapılan ve suda haşlanan bir tür hamur işi(biraz mantıya benzer) (açamuka)abısta şeklinde yapılan pişmek üzere iken içerisine abaza peyniri katılarak karıştırılan ve tepsiye konduktan sonra ortasına terayağ ve şeker karışımı minik bir havuz yapılan ve sızball (yoğurt erik karşımı),,acıka tüm bu lezzetlere lezzet katan (biber ve çeşitli baharatlar ve sarımsakla yapılan)cevizlisi kahvaltılık olarak tüketilen çok güzel bir sos çeşidi lezzetlerdir. 

Düzce iline 32 km, Gümüşova ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTTşubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur, sağlık evi faal değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. NOT: Köye ulaşmak isteyenin Küçük Ev in orada otobüsten inince Bıçkı'ya gideceğim demesi yeterli olur; kim işitse götürür zaten.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.