Gürün Yeşildere Köyü

Gürün Yeşildere Köyü

Yeşildere Köyü haberleri, Gürün Yeşildere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yeşildere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Yeşildere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gürün Yeşildere köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yeşildere köyü son dakika gelişmeleri, Yeşildere köyüne özgü yemekler, Gürün Yeşildere köyünün tarihi, Yeşildere köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yeşildere köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yeşildere, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeşildere Köyü Resimleri ve yeşildere köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gürün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gürün Sivas Arası Kaç Km? Gürün Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gürün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gürün Yeşildere Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

YEŞİLDERE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Yeşildere, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir Türkmen köyüdür. Eski adı Hamalçayı'dır. Köyün kurucuları Keşoğlu Türkmen oymağına mensup Orta Asya kökenli Oğuz Türkmenleridir. Eski ismi "Hamalçayı"dır. Çay bilindiği gibi eski Türkçede küçük pınar, çeşme, dere anlamına gelmektedir.

Köyün içinden Hamalçayı adlı küçük bir çay geçmektedir. Türk boyları gittikleri her yer isim verme geleneğini Hun devletinden beri devam ettirmişlerdir, bu onların vatanı çok kutsal gördüklerinden kaynaklanmaktadır. Eski Türk yer adlarının verilmesine uygun olarak coğrafyayı esas alan dedelerimiz tarafından Hamalçayı adı verilmiştir..

Köyün en büyük ailesi Keşoğlu Türkmen ailesidir.Eskihamal köyünün kurucusu olan Keşoğulları oymağı ile aynı kökten gelmektedirler. Keş'in anlamı ise şöyledir: "Keş" Yörük Türkmenlerin ayrandan yaptığı bir çeşit kurutulmuş yoğurt türüdür. Yörüklere ait olup sadece Yörük Türkmenleri yapmaktadırlar.

Keşoğlu oymağının sülale ismide buradan gelmektedir.. Keşoğlu ailesi etnik olarak Türkmen kökenlidirler..Cumhuriyetten sonra Eskihamal köyünde yaşayan Keşoğulları "Yılmaz" ve ''Kilci'' soyadını almışlardır. Hamalçayı (Yeşildere) köyünde yaşayan Keşoğulları ise "Çay" soyadını almışlardır..

Bilinen ilk dedemizin adı "İsmail" olmakla beraber oymak ismi Keşoğlu olarak bundan 6-7 nesil öncesi bu topraklara yerleşmiştir. Onun üç oğlu doğmuş. İsimleri Halil, Mehmet ve Osman.

Halil ve Mehmet (Keşoğlu) Eskihamal topraklarında kalmışlardır. Osman ise Hamalçayı topraklarına gelmiştir. Bu 3 çocuğun nesli yani Keşoğlu oymağı bu topraklarda filizlenmiştir. Eskihamal topraklarında kalanlar "Yılmaz" soyadını alırken Hamalçayı topraklarında kalanlar ise "Çay" soyadını almışlardır.

Keşoğlu oymağı Orta Asya'dan çıkarak Horasan yoluyla Anadolu'ya gelmişlerdir.Yörük Türkmenleri oldukları için göçebe kültürü gereği hep göç etmişlerdir.

«Keş», Kâşgar'lı Divan'ından başka, Orhun kitabelerinde bile geçmektedir. Bu son kaynakta adı geçen kelime, «okluk, ok konulan şey, sadak» demek oluyor. Yörük ve Türkmenler, bir nevi çökeleğimsi peynire «Keş» adını vermektedirler.Keşoğlu/Keşli Türkmenleri Silifke ve Erdemli taraflarında konup göçen, bugün ise Erdemli'ye yerleşmiş bulunan iki Yörük oymağının adı «Keş» kelimesinden meydana gelmistir.

Sivas iline 178 km, Gürün ilçesine 35 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum