Gürün Yolgeçen Köyü

Gürün Yolgeçen Köyü

Yolgeçen Köyü haberleri, Gürün Yolgeçen köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yolgeçen köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Yolgeçen köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gürün Yolgeçen köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yolgeçen köyü son dakika gelişmeleri, Yolgeçen köyüne özgü yemekler, Gürün Yolgeçen köyünün tarihi, Yolgeçen köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yolgeçen köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yolgeçen, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yolgeçen Köyü Resimleri ve yolgeçen köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gürün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gürün Sivas Arası Kaç Km? Gürün Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gürün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gürün Yolgeçen Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

YOLGEÇEN KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Yolgeçen, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Gürün ilçesinin güney batı kesiminde yer alan Yolgeçen Köyü, ilçe merkezine 42 kilometre uzaklıktadır. Yolgeçen Köyü, kuzeyde Beypınar ve Göbekören Köyleri, batıda Akpınar Köyü ve Deveçayır Köyü, doğuda Güldede ve Yaylacık Köyleri, güneyde Başören Köyleri ile çevrilidir.

Yolgeçen köyünün hudutları; Osmandede köyü ile sınırı; Başağıl ve İsmail Efendinin sırtı. Deveçayır köyü ile sınırı, Şeytanpınarının sırtı, mağara başı kırıntı sekisinin gedik büyük çalın gedik ve ağıl yeri. Karapınar köyü ile sınırı, kurun başı, çobanboğanın taşın başı, tahta sarayın kaş, yemlikli koyak, şükrünün tarlasının başı.

Akpınar köyü ile sınırı, çerkes düşeği ve büyük çalın gedik. Göbekören köyü ile sınır, Armutluözden geçen kaş, körbekirin taplak, değirmen yolunun üstü tablak. Güldede köyü ile sınırı, şeytanpınarının altındaki koyak, hanım pınarının hüyük. Güllübucak köyü ile hududu, konakgörmez gediği, Akdere köyüne giden patika yol. Yolgeçen Köyünün eski ismi Tekirahmadır. Bu isim hakkında değişik rivayetler bulunmaktadır.

Bunlardan birisi; daha önceki yıllarda bu bölgede ardıç ormanı bulunmaktaydı. Köyün eski yerinde Berdi/Sazlık vardı. Burada yaşayan ve fakir birisi olan Rahma adındaki kadının sahip olduğu bir tek erkek keçisinin (Teke), köyün eski yerindeki sazlıkta kaybolunca, bulamaması üzerine köylüler Rahmanın tekesi anlamına gelen Tekerahma adını veriyorlar.

Bu köyün ismi o tarihten günümüze Tekirahma olarak söylene gelmiştir. Bu köyün ismi hakkındaki diğer rivayet ise; köyde tek başına yaşayan ve kocası öldükten sonra çocuklarının büyütülmesi konusunda çok büyük çabalarda bulunan Rahma adındaki kadından dolayı bu ismi almıştır.

Rivayete göre köy halkı buraya geldiklerinde, burada tek başına bir kadının çocuklarıyla birlikte yaşayan Rahma adındaki kadınla karşılaşırlar. Bunun üzerine bu yerleşim yerine Tekrahma adını verirler.

Yolgeçen köyünün ismi tarihin aydınlanmaya başladığı M.Ö. 4000-3000'li yıllarda bu bölgede yaşayan ve Güldede tümülüsünde o dönemin izlerini taşıyan Tegarammalardan almış olmalıdır. Çünkü bu bölgede bu tarihlerde Gürün ve havalisine ismini vermiş olan ve Tevratta adı zikredilen Tegaramma/Togarmalart yaşamaktaydılar.

Sivas iline 180 km, Gürün ilçesine 34 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır.

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.