Hafik Yalıncak Köyü

Hafik Yalıncak Köyü

Yalıncak Köyü haberleri, Hafik Yalıncak köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yalıncak köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Yalıncak köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Hafik Yalıncak köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yalıncak köyü son dakika gelişmeleri, Yalıncak köyüne özgü yemekler, Hafik Yalıncak köyünün tarihi, Yalıncak köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yalıncak köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yalıncak, Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yalıncak Köyü Resimleri ve yalıncak köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Hafik Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Hafik Sivas Arası Kaç Km? Hafik Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Hafik Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Hafik Yalıncak Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

YALINCAK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Yalıncak, Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Yalıncak Köyünün Türk Alevi-Bektaşi Erenleri tarafından kurulduğu bilinmektedir. Daha sonra 1700–1800 li yıllarda Tunceli ili Pertek ilçesi Aşağıgülbahçe (eski adı: Aşağıkurmeş) köyünden 5 hane göç ederek köyün şu anki bulunduğu yere yerleşmişlerdir. Zamanla büyüyen köy 200 haneye ulaşmıştır.

Başlıca geçim kaynağı, tarım ve büyükbaş hayvancılık. Fakat 1970’li yıllardan itibaren ekonomik ve sosyal yetersizlikler nedeniyle köyün büyük çoğunluğu başta İstanbul olmak üzere metropol illere göç etmişlerdir.

2000 Yıllarından itibaren köye yeniden dönüş yaşanmaya başlamıştır. Yaz aylarında köy nüfusu 100 haneye kadar çıkmaktadır.

Yalıncak Köyü ayrıca iki ocağı bünyesinde barındırır. Biri Yalıncak Sultan Dergahı, diğeri de Ağuiçen Dergahı. Yalıncak Köyünde; Yalıncak Sultan Türbesi ve Seyit İsmail Türbesi bulunmaktadır.

Türk Alevi-Bektaşi Erenleri tarafından kurulan köy, sonradan 1700-1800 Dersim Kökenliler, yani(Kürmes(Pertek) Bargini(hozat) taraflarindan gelenler Alevi kimliklerinden dolayi kabul edilmislerdir. Köyde Yalincak Sultan ve Aguicen Ocagi bulunmaktadir. Yalincak Sultan soyundan gelenlerin bazıları Aylioglu ve Karayaprak köyüne göçdükleri de bilinmekdedir. Detaylarını Köylüler tarafında düzeltmesi daha dogru olur. Adını Esseyid Muhammet Nuri Hacı Bektaş Veli’ nin 5. Halifesi olan Pirep Sultan Ulu oğlu olan Yalıncak Sultan'dan alan köy, Sivas - Hafik İlçesinin 30 km doğusunda bulunmaktadır.

Köy bir Türkmen köyüdür. Bu nedenle ki köyde Bektaşi yansımalardan çok Kızılbaş Geleneği etkileri görülür. Köyde bulunan Türkmen savaşçı-alim Ağuiçen'in türbesi bulunur. Ayrıca köyde Şamanizmin etkilerini de görmek mümkün. Mezara yemek götürmek,ağaçlarını kutsal sayıp hayat ağacı motifini kültüren hayatta görmek, dağları kutsal saymak, yüksek noktalara taştan ocak kurarak kült merkezi oluşturmak.

Yiyecekler: Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Sivasın yöresel ve lezzetli meşhur yemekleri. Sivasın yöresel ve lezzetli meşhur yemekleri SİVASIN MEŞHUR MANTISI Hingel (Hambal)

Hambal diğer adıyla Hingel, Sivas Yöresine ait enfes lezzetlerden birisidir. Dışı yumuşacık içi patatesli baharatlı harçla dolu yoğurtlu ve salçalı sos eşliğinde servis edilen ve ayrıca bol tereyağı kokusuyla iştahları açan hamurlu bir tarif.

Sivas iline 63 km, Hafik ilçesine 35 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.