İdlib Nerede? İdlib Irak'ta mı Suriye de mi?

İdlib Nerede? İdlib Irak'ta mı Suriye de mi?

İdlib nerede? İdlib nüfusu ve harita üzerindeki konumu. İdlib, Türkiye sınırına ise 130 kilometrelik bir alanla komşuluk ediyor. Peki, İdlib nerede yer alıyor? Nüfusu ve harita üzerindeki konumu nedir? İşte, detaylı bilgiler

Astana süreci ortakları Türkiye, Rusya ve İran'ın diplomasi trafiğinin odağındaki İdlib, Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye'nin Hatay ilinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alıyor.

Kuzeybatısında Hatay ile komşu olan İdlib'in doğusunda Halep, kuzeydoğusunda Halep'in Afrin ilçesi, güneyinde Hama, kuzeybatısında Lazkiye bulunuyor.

Suriye iç savaşında en büyük şiddet dalgasının yaşandığı bölgelerden biri İdlib oldu.

İdlib nerede? İdlib Suriye’de mi Irak’ta mı?

İdlib veya (İdlip), Suriye’nin kuzeybatısında, Türkiye’nin Hatay ilinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan bir kent. Türkiye ile 130 kilometrelik sınır komşuluğu bulunan İdlib’in doğusunda Halep, kuzeydoğusunda Afrin, güneyinde Hama, kuzeybatısında Lazkiye illeri yer almaktadır.

Muhaliflerin İdlib’i ele geçirmesi ve Rusya’nın Ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasının ardından kent, çok şiddetli hava saldırılarına maruz kaldı.

İdlib’in Suriye için neden önemli

Suriye’de yıllardır devam devam eden iç savaşın ‘kördüğümü’ olarak nitelendirilen İdlib, konumu itibarıyla birçok açıdan önem teşkil etmektedir.

Kentten geçen M5 otoyolu Türkiye, Suriye ve Ürdün’ü birbirine bağlıyor. Suriye içinde ise Akdeniz’e çıkış kapısı niteliğindeki İdlib, Lazkiye, Hama ve Halep illerine komşu. Rusya’ya ait Hımeymim Üssü’nün de yer aldığı, Esed rejiminin ‘kalesi’ Lazkiye’ye komşu olması, İdlib’in stratejik değerini arttıran unsurlar arasında yer alıyor.

Suriye’nin en büyük insani yardım giriş kapısı konumunda da olan İdlib’deki Babülhava Sınır Kapısı’ndan ayda ortalama bin 500 civarı insani yardım tırı geçiyor. Bunun yanı sıra Babülhava’dan ayda 4 bin 500 tır civarı da ticari mal girişi gerçekleşiyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.