İkizdere Tozköy Köyü

İkizdere Tozköy Köyü

Tozköy Köyü haberleri, İkizdere Tozköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Tozköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Rize Köyleri Arasında yer alan Tozköy Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

İkizdere Tozköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tozköy köyü son dakika gelişmeleri, Tozköy köyüne özgü yemekler, İkizdere Tozköy köyünün tarihi, Tozköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tozköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tozköy, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tozköy Köyü Resimleri ve Tozköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İkizdere Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? İkizdere Rize Arası Kaç Km? İkizdere Hava Durumu? Rize Köyleri ve İkizdere Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında İkizdere Tozköy Köyünde doğan biri var mı? İkizdere Doğumlu Ünlüler Kimler?

Tozköy, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür.Köyün eski ismi Mahura (Çömlekçi) yeni ismi Tozköy olup İkizdere’den başlayan batıda İksenit, güneyde Kama ve Petran, doğuda Yerelma Köyü, kuzeyde yine İksenit hudutları içinde İkizdere Vadisi’nin 1300–1400 m. rakımında yer alan eski bir yerleşim yeridir.
İlk yerleşim tarihi kesin bilinmemekle birlikte Sakandoz Camisi’nin kitabesinde caminin yapım tarihi Rumi 1217 olarak yazmaktadır, Sırt Camisi’nin de bu camiden 100-150 yıl önce yapıldığı söylenmektedir. Rivayet olur ki köyde Lalaçı Yaylası Osmanlı ordularına bir süreliğine Trabzon’a inişte konaklama yeri olarak kullanılmıştır.
Köyde Rumlarla birlikte Müslümanlar yakın geçmişe kadar beraber yaşamaktaydı. Halen Sırt ve Sakandoz Mahalleri’nde Rumlardan kalma dövme bakır ocaklarının kalıntılarını görmek mümkündür. İkizdere ve komşu birçok köy gibi büyük Rus işgaline maruz kalmıştır. Lakin işgal kısa bir sürede bastırılmış olup can ve mal kaybı olmamıştır. Şimdi Aylas Camisi olarak kullanılan mekan o dönemde Sakoğlu’nun gözetleme kulesi olarak kullanıldığı söylenmektedir. köyün 1. Dünya Savaşı’nda da birçok şehit verdiği de bilinmektedir.
Köyde sırasıyla Hıça, Ayvazlı, Husikalar, Likop, Dissoğları, Sakandoz, Aylas, Sırt, Karşıki Merze, Turahlı, olmak üzere 10 mahalleden oluşmaktadır. Yakın geçmişte 226 haneden oluşmakta idi ve nüfus yoğunluğu fazlaydı. Arazi az ve verimsiz olduğundan köy çok fazla göç vermiştir. Kış mevsiminde köyde kalan hane sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir.
Köyde inşaat işlerinin her aşamasında var olan oldukça kalifiye elemanlar yetiştirmiştir. Bunların birçoğu zaman içinde müteahhitliğe geçmiştir. Köyde geçim tamamen hayvancılık üzerine kurulmuştur. Uzun yıllardan beri yapılmakta olan kara-kovan arıcılık az da olsa yapılmaktadır. Yeni yapılan Anzer Su Fabrikası köyün gençlerine iş kaynağı oluşturmuştur.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri. tozköy-kastanbolu ,yemek çeşitleri, yayla köyü olmakla beraber zengindir.Özellikle muhlama,kuymak karşılama yemeği gibidir.lahana çorbası,haşlama,mısır çorbası,arpa çorbası,lahana sarma,gaygana,turşu kavurma,yöre alabalığı (kırmızı pullu),el yapımı makinasız tere yağ ve yoğurt yağı,el yapımı makinasız minci peyniri meşhurdur. kara kovan arıcılık azımsanmayacak ölcüde yapılmaktadır.mahura balı ve mahura çifin balı bunlar arasındadır.Köyde özellikle çam sakızı ve dağ çayı bilinen eski alışkanlıklardandır.Final olarak tözköy -mahura-kastanbolu el yapımı halk diliyle 'kaymak arabası' tahta araçlar,tahta kayak (hartoma)el yapımı,kutal ve çivisiz geçme ev ahşap kültürünü temsil eder.Bu konuda deneyimli ustalar da yetiştirmiştir.
Rize iline 79 km, İkizdere ilçesine 27 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.