IMEI kayıt şartları değişiyor!

IMEI kayıt şartları değişiyor!

IMEI kayıt şartları değişiyor! Kahve makinesine ve buzdolabına IMEI kaydı geliyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), IMEI kaydına yönelik yönetmelik taslağında değişiklik yaptı. BTK'nın Yaptığı değişikliğe göre IoT cihazları kapsamında olan kahve makinesi, buzdolabı, otomobil gibi tüm ürünler bir elektronik kimlik numarasına (IMEI) sahip olacak. Taslak halindeki yönetmelikte operatörler üzerinden alınan akıllı telefonları da ilgilendiren bazı önemli düzenlemeler var.

IMEI kaydı son zamanlarda sıklıkla konuşulur oldu. Zira, son yapılan düzenlemeler ile yurt dışında elektronik kimlik numarası (IMEI) taşıyan bir cihaz getirdiklerinde cihazlarını süresiz kullanabilmek için 1.838 TL harç ödemeleri gerekiyor. Bu düzenlemenin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çalışmalarına devam etti ve bu yönde yaptığı yeni bir düzenlemeyi daha resmen paylaştı.

BTK'nın ''Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı'' düzenlemesine göre, IMEI kaydının kapsamı genişletilecek. Acil durumda otomatik olarak 112'yi arayan ve acil durum ekiplerine konum bilgisi gönderen otomobillerdeki e-Call sistemlerinin de IMEI kaydının yapılması gerekecek. Otomobil sistemlerinin dışında başka cihazlara da IMEI şartı getirilecek. Üstelik bu cihazlar mutfağımızda yer alıyor.

Buzdolabı üreticileri nesnelerin interneti (IoT) özelliğinden son yıllarda sıklıkla yararlanmaya başladı. Bu sayede buzdolapları ağlar üzerinden yönetilebilir ve evdeki diğer IoT cihazlarla iletişim kurabilir hale getirildi. İşte nesnelerin interneti kapsamında bulunan bu buzdolaplarının da artık IMEI kaydının yapılması gerekecek. Buna bu kapsama giren kahve makinesi gibi diğer cihazlar da dahil.

Düzenlemeden sadece buzdolapları veya kahve makineleri etkilenmeyecek. Akıllı telefonlar konusunda da bir değişiklik taslakta yer alıyor. Bu değişikliğe göre operatörlerden satın alınan akıllı telefonların borcu ödenmediği takdirde, cihazların elektronik haberleşme hizmeti kesilecek. Yani diğer bir deyiş ile arama yapamayacak, mobil bağlantıyı kullanamayacaklar.

7 yıldır kullanılmadığı tespit edilen telefonlar ise BTK tarafından kara listeye alınacak ve böylece 7 yaşındaki telefonlar elektronik haberleşme sağlayamayacak. Bu düzenleme ile birlikte IMEI kopyalama gibi yasal olmayan yolların önüne geçilmesi hedefleniyor. Düzenleme şimdilik kurum görüşü alınması için taslak halinde duruyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.