İmranlı Uyanık Köyü

İmranlı Uyanık Köyü

Uyanık Köyü haberleri, İmranlı Uyanık köyü güncel son dakika gelişmeleri, Uyanık köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Uyanık köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

İmranlı Uyanık köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Uyanık köyü son dakika gelişmeleri, Uyanık köyüne özgü yemekler, İmranlı Uyanık köyünün tarihi, Uyanık köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Uyanık köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Uyanık, Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Uyanık Köyü Resimleri ve uyanık köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İmranlı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? İmranlı Sivas Arası Kaç Km? İmranlı Hava Durumu? Sivas Köyleri ve İmranlı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında İmranlı Uyanık Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

UYANIK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Uyanık, Sivas ilinin İmranlı ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 130 km, İmranlı ilçesine 24 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Uyanık köyü kurucusu Ömer Ağa 1820 yılında Babsu adındaki köyü satın alıp iki eşi dokuz kız çocuğu ile Babsu adındaki kişiden tüm araziyi satın alıp ismi geçen köye yerleşmiştir.Daha sonra müslüman olduğu için Erzincan,Refaiye kayı köyünden arkadaşı olan Yanık hüseyini satın aldığı köye davet etmiştir.Ve bu köyde arazisinin çokluğu nedeniyle köye göeçebe gelen kabilelere yardım etmiştir.Ömer Ağanın büyük kızı Elif adında Yanık Hüseyinin büyük oğlu Mustafaya vermiştir.Küçük kızı Fateyi Mustafanın kardeşi Mehmete vermiştir.diğer kızlarından Hanım ismindeki kızını,Erzincan kayı köyünden Hüseyin isimli bir akrabasına iç güveysi olarak almıştır.bu arada köye gelen kabilelerden Hacıgillere emine isimli kızını vermiştir ve yaylada yaşayan Cibil isimli daha sonra Halil ağa sülalesi olaraktan tanınan sülaleye Fatma isimli kızını vermiştir.Köye gelen Azeri kökenli Bekögildiye anılan sülaleye Zeycan isimli kızını verip,aynı zamanda verdiği kızlarına;tarla ve köye yakın bostan,bahçe gibi mallarını vermiştir.Daha sonra köye gelen,Ermeni kökenli Güvendioğulları diye tanınan kişiler (kardeşim, Ermenistan'dan geldi diye Ermeni olunur mu hiç. Güvenç, Güvendi, Güvendik adlı obalar arşivlerde Türkmen olup Avşar boyuna mensup gözükür) Ömer Ağadan izin isteyip Ömer ağa biz sana güvendik buraya geldik.Bize yardımcı olur musun?diye yalvarmışlardır.Bunun karşılığında Ömer Ağada bunu kabul edip onlara yardımcı olmuştur.Ömer Ağa kişilere yardım edip adam gibi adam olduğu için çevre köylerce 'Uyanık' olarak alınıp Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da,köyün ismide Ömer Ağanın Uyanıklığından dolayı Uyanık olarak tarihe geçmiştir.Bu köyün kurucusu,sahibi ve hiçbir şekilde ne Azerbaycandan gelen Bekogil ne Ermenistandan gelen Güvendikgil değildir.Kesinlikle bu köyün sahibi ve topraklarının sahibi Erzincan kayı köyünden gelen iki eşi,dokuz kızı ve yaklaşık bin büyük ve küçükbaş hayvanıyla Babsu isimli şahıstan alan Ömer Ağadır.Başka hiçbir tarihi yoktur!Bütün şaibeler yanlıştır bu alıntı eski Koçgiri ve Ankara kütük kayıtlarından alınmıştır ve birebirdir.1964 yılında uyanık(babsu) köyünde sel felaketi yaşanınca devlet tarafından yeni yerleşim olarak Çay köy adında yerleşim yeri kurulmuş olup her iki köydede yerleşke devam etmektedir.

Köyde ilköğretim okulu vardır, ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur, ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur, ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum