Kadirli Sofular Köyü

Kadirli Sofular Köyü

Sofular Köyü Haberleri, Kadirli Sofular Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Sofular Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Osmaniye Köyleri Arasında Yer Alan Sofular Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Kadirli Sofular Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sofular Köyü son dakika gelişmeleri, Sofular Köyü ne özgü yemekler, Kadirli Sofular Köyü nün tarihi, Sofular Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sofular Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sofular Köyü, Osmaniye ilinin Kadirli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz akdeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sofular Köyü Resimleri ve Sofular Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kadirli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Akdeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Kadirli Osmaniye Arası Kaç Km? Kadirli Hava Durumu? Osmaniye Köyleri ve Kadirli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Osmaniyelı iseniz Osmaniye Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Osmaniyelı Ünlüler arasında Kadirli Sofular Köyü Köyünde doğan biri var mı? Kadirli Doğumlu Ünlüler Kimler?

SOFULAR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Sofular, Osmaniye ilinin Kadirli ilçesine bağlı bir köydür.

Sofular Kadirli'nin 22 km doğusunda olup Aslantaş Barajı'nın kıyısındadır. Yeryüzü şekli engebelidir. Yer yer tepeliklere rastlanır. Batı kısmından Yaşkeçeli Deresi aktarmaktadır. Geçim kaynağı tarım olmakla birlikte hayvancılıkta önemli yer tutar. Köyde son yıllarda Hititlere dönemine ait yer altı zenginliklerine rastlanılmaktadır.

Köyde Ahmetçeler, Enbiyalı, Sarıkahyalar, Yaşkeçeli, Eşeler, Kurtlar, Cırnazlı, Tapsızlar kimi mahalleler vardır. köy yöresel gelenekleri yaşatmak bakımından da meşhurdur. Arvat ekşilisi, tirşik, ekşili köfte köyde ve yörede has yemeklerdendir. Sofular köyü güneşin doğuşunu ve batışını izlemek isteyenler için de güzel bir mekandır. Aynı zamanda Kadirli'ye nazaran yayla sayılabilecek bir yerdir. Çok az nüfusu olmasına rağmen nüfusunun yarıya yakını yüksek öğretimini tamamlamıştır. ve tamamlamaya de devam etmektedir.Oğuz-Türkmen kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Akrabalık bağları güçlüdür.

Köyde konuşulan dil Türkçenin en sade ve en orijinal halidir. Bugün Türkçe sözlükte bile olmayan birçok kelime kullanılır. Ayrıca bazı kelimeler Orhun Kitabeleri ve Divan-ı Lügatit Türk'teki kullanımla neredeyse aynı şekilde hala kullanılır.Adana'ya 118 km, Osmaniye'ye 67, Kadirli'ye 22 km uzaklıktadır. Doğusunda Aslantaş Barajı, batısında Yukarı Çiyanlı köyü, kuzeyinde Kallinci (Kayasuyu), güneyinde ise Bahadırlı ve Bekereci köyü yer almaktadır. Sofular Köyü Osmaniye-Kahramanmaraş sınırını teşkil eder. köyü gün doğusunda Ceyhan Nehrinin yanından aktığı ve Ali bin Ebu Talib ile anılan Düldül Dağı vardır.

Tipik Akdeniz iklimi ve buna bağlı olarak makiler, fundalıklar görülür. Çayır ve meralık alanların çok az bir kısmı amacı dahilinde kullanılmaktadır.

Bilinçsiz kullanıldığından erozyona maruz kalarak kapsam dışına çıkarılmaktadır. Bu nedenle çayır ve mera alanlarında daralma olmaktadır.

Köyde geçim kaynaklarının başında tarım gelmektedir. Bunun yanında köyde tarımsal üretime destek için köy kooperatifi kurulmuştur. Tarım arazileri genellikle engebelidir ve hayvancılıkta belirli ölçüde yapılmaktadır. Köy insanının maddi durumu orta hallidir ve tarımsal aletler, traktör her kapıda mevcuttur.

Köyün Aslantaş Barajı'na kıyısı olmasına rağmen barajın nimetinden sadece kıyıdaki insanlar faydalanır. Köyün büyük kısmının barajla hiçbir menfaat ilişkisi yoktur.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.