Kalecik Gökçeören Köyü

Kalecik Gökçeören Köyü

Gökçeören köyü haberleri, Kalecik Gökçeören köyü güncel son dakika gelişmeleri , Gökçeören köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler , Ankara köyleri arasında yer alan Gökçeören köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kalecik Gökçeören köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gökçeören köyü son dakika gelişmeleri, Gökçeören köyüne özgü yemekler, Kalecik Gökçeören köyünün tarihi, Gökçeören köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gökçeören köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gökçeören, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gökçeören Köyü Resimleri ve Gökçeören köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

 

Kalecik Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kalecik Ankara Arası Kaç Km? Kalecik Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Kalecik Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Kalecik Gökçeören Köyünde doğan biri var mı? Kalecik Doğumlu Ünlüler Kimler?

 Gökçeören, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihi ve özgeçmişini henüz bilemediğimiz, ancak büyüklerimiz tarafından sıkça anlatılanlar günümüze kadar gelenleri kaleme aldığımızda genç nesil’e gerçek tarihi ve özgeçmişimizi anlatmış sayılmayız.


Bilinen o ki Oğuz Türkmenlerin ezelden beri göçer yaşadıkları, çeşitli göçerlerin bir araya gelmesiyle yerleşik düzene geçmeleri pek de kolay olmadığı rivayetlerden anlaşılmaktadır.

Orta Anadolu bozkırları diye adlandırılan Çankırı Vadisi Güneyinde bozkır bitimi olarak da kabul edilen bozkırın bitimi olan Boz tepesi ve küçük boz olarak isimlendirmiş olduğumuz tepelerimizin ise tam batısında yer alan Köyümüz aynı zamanda Kızılırmak boyu köyleri kapsamındadır.

M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan tarihe baktığımızda M.Ö. 323 Parçalanan Büyük İskender İmparatorluğu’nun Karadeniz Bölgesi’ndeki Paflagonya Devleti’nin Başkentliğini yapan Gangra (Çankırı) ili içinde kalan mahallesimüz İran hükümdarı Hüsrev Perviz tarafından zaptedilmiş, Bizanslılar tarafından ise geri alınmıştır. Uzun yıllar Bizanslılar Kızılırmak havzasında sınırlarını korumuştur.

Ermeniler birkaç kez Çankırı’yı işgale çalıştılar ise de başarılı olamamışlardır.

M.S. 1071 Malazgirt Savaşından sonra 1082 yılında Selçuklu kumandanlarından Melik Ahmet Danişment, Gazi Emir Karateki’ni görevlendirerek Çankırı’yı alması, ona kılıç hakkı olarak ise Çankırı Emirliğinin verilmesiyle Selçuklu Yönetimi başlar.


1132 yılında iç karışıklıklar nedeniyle Bizanslıların eline geçer. Kısa süre sonra Selçuklu Hükümdarı 1. Mesut Çankırı’yı geri alır.

Selçukluların son zamanlarında saray kapıkulu askerlerinden Candaroğulları Türkmenleri Çankırı, Kastamonu, Sinop ve Çorum illerini içine alan bir beylik kurarak Kastamonu, Sinop ve Çorum illerini içine alan bir beylik kurarak Kastamonu’yu Başkent yapmışlardır.


Daha sonra Candarlı Türkmen Beyliği Sinop ve Kastamonu olmak üzere ikiye bölünüce Çankırı Kastamonu’ya bağlanmıştır.


Kayıtlardan da anlaşılacağı üzere mahallesimüz uzun yıllar önce Kastamonu iline bağlı olduğu görünmektedir.


1846 yılında Çankırı ile birlikte Ankara’ya bağlı olan mahallesimüz, 1861 yılında bu sefer Ankara ve Çankırı Yozgat iline bağlandığı kayıtlardan anlaşılmaktadır.


Kesim olmamakla beraber mahallesimüz yerleşik düzene geçisi 450 ila 550 yıl öncesine dayanmaktadır. Osmanlıdan önceki yerleşim yerleri şimdiki mahallesimüz arpalıkları ve harmanlar mevki, Höyük, Divlim, Kevenli Burun gibi mevkilerde Hititler, Bizanslılar, Anadolu Selçuklularından sonra ise Osmanlı bu yörede yaşamaya başlamışlar.


Rivayetlere göre mahallesimüzün bilinen ilk yerleşim alanı Ağılın Dere mevkii sonra Astepe eteklerindeki Ören’e taşınmış olmaları, ilk gelenler göçerler olduğu için alışkanlıklarından bir türlü kurtulamadıkları, bir başka özellikleri ise hayvancılığın vermiş olduğu zorluklar ve sıkıntılar onları hep göçer olmaya zorladığı bu vesileyle hep daha iyi yer seçme özelliği taşıdığı için Ağılın Dereden Ören’e taşındıkları söylenir.


Mahalleye ilk yerleşenler mahallenin adını önceleri Göce Viran olarak koymuşlar. Daha sonraları Göce Ören olarak değiştirmişler, son olarak da Gökçeören olarak belirlemişlerdir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.