Kangal Eymir Köyü

Kangal Eymir Köyü

Eymir Köyü haberleri, Kangal Eymir köyü güncel son dakika gelişmeleri, Eymir köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Eymir köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kangal Eymir köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Eymir köyü son dakika gelişmeleri, Eymir köyüne özgü yemekler, Kangal Eymir köyünün tarihi, Eymir köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Eymir köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Eymir , Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Eymir Köyü Resimleri ve eymir köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kangal Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kangal Sivas Arası Kaç Km? Kangal Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Kangal Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Kangal Eymir Köyünde doğan biri var mı? Kangal Doğumlu Ünlüler Kimler?

EYMİR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Eymir, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür. Kangal'ın başlıca köylerindendir. Köyün tarihi,bugüne kadar yaşamış ve yaşamakta olanların soy ağacını ve kültürel yapısı inceleyen bir kitap vardır.

Eymir köyü, ismini Eymür (Eymir) Türkmenlerinden almamaktadırlar. Kökeni bilinmeyen veya türkçe olmayan köy isimlerinin değiştirilmesi politikasının bir sonucu olarak bir Türk boyunun ismi devlet tarafından köye verilmiştir.

Köy merkezinin güneybatı tarafında olan ziyaret bölgesi köylülerce saygı duyulan, kutsal bir mekandır. Adaklar burada kesilir ve dualar edilir.Köyde birçok kişi yurt dışında kalmaktadır.Şimdi bu isimlere bakalım.Niyazı yılmaz(Amerika-Chicago),Ali Yılmaz(Amerika-Chicago)

Baran Güner(Amerika-Chicago),Mustafa Yılmaz(Amerika-Chicago)Kemal Keleşoğlu ve Jennifer Keleşoğlu(Amerika-Chicago)

Önder Keleşoğlu ve Gül Keleşoğlu(Amerika-Chicago).Bu isimlerden bazıları aileleri aile yazın köylerine ve yakınlarının yanına ziyarete gelmektedir.

Sivas iline 104 km, Kangal ilçesine 13 km uzaklıktadır. Kuzey sınırı Kangal-Alacahan, güney sınırı Kangal-Divriği asfaltıyla buluşur. Uzunluğu 10 km, genişliği 4–5 km olan toplam 45 km karelik arazinin yaklaşık 20 km karelik alan ekilebilir.

Köy, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzayan yamaçlarla dere arasına kurulmuştur. Son zamanlarda derenin karşı tarafınada yeni evler yapılmıştır. Köye ulaşım 80li yıllarda yapılan köprü ile sağlanmaktadır.

Zağıl, köyün 4 km mesafede mahallesidir. Eymir'in komşu köyleri, doğusunda Hatunçayır-Onaran, güneyinde Yeşildere-Çukurçayır, batısında Kangal-Armagan, kuzeyinde Mürsel-Gemalmaz-Güneypınar.Köyün güney batısında yer alan etrafı uçurumlarla çevrili, ortasından dere geçen vadi köylülerce ziyaret yeri olarak saygı görmektedir. Kısa zaman önce ziyarette yoğun ağaçlandırma çalışması, aşevi ve oturma alanları yapılmıştır.

Köyde zamanının en ileri gelenlerinden Aziz (Türkdoğan) Efendi'nin tarihi köşkü bulunmaktadır. Ne yazık ki çok kıymetli ağaç ve duvar işlemelerine sahip bu köşkün üst katı yıkılmıştır. Alt kat ise her ne kadar yıkılan kat kadar olmasa da tüm ihtişamıyla yarı yıkık ve bakımsız olarak durmaktadır. Köyün mezarlığıda birçok sanatsal ve önemli mezarlara sahiptir.

Köy kurulmadan önce bölgede bir Ermeni yerleşimi bulunduğu rivayet edilir. Köyün sırtlarındaki yamaçlarda eski bir ermeni mezarlığına olduğu düşünülen yerde birçok insan kemiği toprak üstüne çıkmıştır. Köyde, köylüler tarafından birçok tarihi takı, altın ve benzeri eşyaya rast gelinmiştir. Ziyaret bölgesindeki mağaralarda olduğu söylenen Ermeni hazinesi ise bir türlü bulunulmamıştır.

2004 Yılı itibarıyla köyün genel nüfusu, 450 hane 1700 kişidir. Köyde sürekli kalan kişi sayısı 50 civarındadır. Yaz aylarında bu sayı 150-200 olmaktadır. Köylülerin yoğun olarak yaşadıkları yerler; İstanbul(Esenler, Sarıyer, Avcılar, Gebze...), Ankara, İzmir ve Antalyadır. Yurtdışında(ABD, Fransa, Almanya) yaşayan yoğun bir nüfusta vardır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak eğitim verilmemektedir. Okul, köy hizmet evi olarak kullanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. 

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyün Camiisi yoktur. Cemevi, morg, kültür evi, yemekhane bölümlerinden oluşan bir inşaat planlanmaktadır. Eymir Köyü bölgenin en büyük Alevi köyüdür.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.