Kastamonu Musallar Köyü

Kastamonu Musallar Köyü

Musallar Köyü haberleri, Kastamonu Musallar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Musallar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Musallar Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Kastamonu Musallar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Musallar köyü son dakika gelişmeleri, Musallar köyüne özgü yemekler, Kastamonu Musallar köyünün tarihi, Musallar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Musallar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Musallar, Kastamonu ilinin merkezine bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Musallar Köyü Resimleri ve Musallar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kastamonu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Kastamonu Musallar Arası Kaç Km? Kastamonu Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonu Ünlüler arasında Kastamonu Musallar Köyünde doğan biri var mı? Kastamonu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Musallar , Kastamonu ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.7000 yıllık bilinen insanlık tarihi boyunca anadolunun pek çok bölgelerinde olduğu gibi Kastamonu'da da bazı kavimler yaşayıp göçmüştür. Musallar köyünün kapaklı mahallesinde bulunan güveyi tepesi v e kara tepe de maalesef kaçak kazılar yapılarak definecilerce bilhassa güveyi tepesi talan edilmiştir.Güvey tepesinin güneydoğu istikametinde iki adet daha yığma tepeler mevcut olup gene defineciler tarafından buralarda talan edilmiş vaziyettedir.kara tepe de hamam olduğu rivayet edilmekte ve tepenin batı kesiminden tarlaların sürülmesi esanesında su yolu yapımında eskiden kullanılan künk parçalarına rastlanmaktadır. Kapaklı mahallesinin urgancı çayırı olarak bilinen mera bölgesinde yontularak yapılmış kapı kaya ve derin şarap küpleri bulunmuştur. Musallar köyünü çeviren kuz dağı yukarı dağ ve çal ormanlarının zirvelerinde adı sanı bilinmeyen türbeler mevcuttur.Kuz dağının güneydoğu eteklerinde asırlar önce yaşanmış ören yeri bulunmakta olup bu bölgede yontularak yapılmış mezar lahitlerine rastlanılmıştır.gene Kapaklı mahallesi sınırları içinde kara taşlık.boyan deresi.sabiler kabristanındada türbeler bulunmaktadır. Gözler mahallesinin güneyinde de Tırmık kaya olarak bilinen kayalılarda mağaralar olduğu söylenmektedir.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri.Musallar köyü halkı uzun yıllardır arefe günleri öğle namazından sonra köy halkı olarak kabristanda toplanı atalarının kabirleri başında onlara Kur'an okur ve dua ederler. Herkes evinden getirdiği bir samun ekmek bir tekerlek ev yapımı helva veya şekerleme,leblebi gibi yiyecekleri bir araya toplar. Ekmekler kesilip parçalara ayrılır ve ghetirililen bütün yiyercekler birbirine kariştırılır.köy imamının okuduğu ayet ve duadan sonra toplanma yerinde kare şeklindeki oturaklara dizilmiş olan cemaate bu toplanan yiyecekler dağıtılır.Ekmek dağıtma görevi Musallar köyü halkından Kemal kırkbeşoğlu'nun sülalesine,Helva ve şeker dağıtma işi de Allar mahallesinden AKKOCAOĞLU sülalesine verilmiş olup bu gelenek aynı kişilerce devam ettirilmektedir. Ramazan ve Kurban bayramlarında Bayram namazzından çıkan cemaat caminin önünde uslulardan başam üzere sdıra olup birbirlerini bayramlarlar. Gelenek gereği her bayram günü ilk yemek ziyafeti Musallar köyü halkınca bütün cemaate verilir. Cemaatten 10 ar 15 er kişi evlere dağılır ve gidilen evde yemek ve çaydan sonra bir sonraki günün hangi köyde ziyafet olduğu cemaate bildirilir.her gün bir mahalle bütün divana yemek ziyafeti verir. Uzun kış gecelerinde oyun ehli olanlar. Bu yöreye özgü Bana banze, kız kaçırma, Hasan oğlan,ter silme,duvar örme,yüzük oyunu gibi çeşitli oyunlar oynanır.Yaz aylarında geceler kısa ve işlerin çok olması sebebi ile bu oyunlar genellikle kış aylarında oynanır.
Kastamonu merkezine 21 km uzaklıktadır.Kastamonu/Daday yolu üzerindeki mehran Köyü mezarlığından sağa sapan yol 5 km sonra sizi musallar köyüne ulaştırır.Merkez musallar köyünün Kapaklı,Allar,Gözler,Pürlü adında 4 mahallesi bulunmaktadır.az da olsa engebeli olan tarım arazilerinde buğday,arpa,şeker pancarı ve besi yemi bitkileri üretilmektedir.Kapaklı mahallesi sınırları içindeki bahçealtı mevkiine Devlet Su işlerince yapılan sondaj sonucu bütün mahallelere buradan içme suyu temin edilmektedir.Köy arazisinin güneyi Kuz dağı,Batısı gülef dağları,Kuzeyi yukarı dağ ve Çal, doğusu ise örencik dağları ve sarıyar ile çevrili genişçe bir vadi üzerine kuruludur.Merkez köy ve mahalleleri Karadeniz yöresine uygun 8 10 haneli birbirine 1–2 km mesafede bulunmaktadır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılık tarıma dayalı bir dal olduğu ve son yıllarda tarım gelirlerinin son derece yetersiz hale gelmesinden dolayı maalesef köy gençleri şehire taşınıp kendilerine yeni geçim kapıları aramaya yöneldiğinden gitgide köy nüfusu azalmalar göstermektedir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.