Kavaklıdere Köyleri

Kavaklıdere Köyleri

Kavaklıdere Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. Ege bölgesinin denizi ve doğasıyla ünlü 13 ilçelerinden bir tanesidir. Kavaklıdere köyleri, köy videoları ve resimleri sitemize eklenmiştir.

Kavaklıdere İlçesinin köylerine geçmeden önce size Kavaklıdere hakkında bilgilendirmede bulunalım dedik. Kavaklıdere köyleri de yer yer makalemizin içinde yer alacaktır. İlginizi çeken köye tıklayarak resim ve videolarına bakabilir, köy hakkında bilgi edinebilirsiniz.

KAVAKLIDERE HAKKINDA

Kavaklıdere, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir.

Kavaklıdere Muğla ilinin kuzeyinde yer alır ve Aydın iline sınırı vardır. Deniz seviyesinden 850 m yüksekte yer alan Kavaklıdere Muğla il merkezine 52 km uzaklıktadır. %70'i ormanlarla kaplıdır. Osmanlı Devleti zamanında nahiye olan Kavaklıdere 1990 yılında ilçe haline geldi. Kavaklıdere ilçesine bağlı 14 mahalle bulunmaktadır. Halkın başlıca geçim kaynağı ormancılık, tarım, hayvancılık, mermercilik, halı ve el sanatları, bakırcılık, kalaycılık ve marangozluktur.

Kavaklıdere Tarihi

GENEL TARİHÇE : Milattan Önce 3600'lü yıllarda Karia adı ile anılan Muğla ve çevresinde, tarih boyunca Dorlar, Persler, Büyük İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu hakimiyet kurmuşlardır.

Bölgeye Türklerin yerleşmesi 1071 Malazgirt zaferinden sonra başlamış, 13. yy'da Menteşe Bey, Muğla ve çevresine hakim olmuş, bu tarihten sonra Muğla ve çevresi bu beyin adıyla adlandırılarak Menteşe olarak anılmaya başlanmıştır.15. yy'da, II. Murat döneminde kesin olarak Osmanlı İmparatorluğuna katılan Muğla yöresi, 19. yüzyıl sonlarında Aydın vilayetine bağlı Menteşe(Muğla) sancağının içinde yer almıştır.

I. Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan Sevr Barış Antlaşması'na dayanan İtalyan birlikleri, 1919-1921 tarihleri arasında yöreyi işgal etmiş, 5 Temmuz 1921 tarihinde bölge, Kurtuluş Savaşı sona ermeden işgalden kurtarılmıştır.

KAVAKLIDERE TARİHÇESİ : Kavaklıdere İlçesinin tarihi, yazılı kaynak bulunmamasından dolayı büyük ölçüde sözlü kaynaklara dayanmaktadır. Rivayete göre Kavaklıdere, adını, içinden geçen dereden ve etrafının yöre halkının 'Kavak' adını verdiği çınar ağaçlarıyla çevrili olmasından almaktadır. Yöreye ilk yerleşenlerin 17. yüzyılın başlarında Karakeçili Yörükleri'nden gelen Türkmenler olduğu iddia edilmektedir. Bölgeye daha sonra Denizli, Denizli-Tavas, Muğla, Uşak-Eşme, Uşak-Karahallı, Kaz Dağları dolaylarından Türkmen ailelerin gelerek yerleşmesi ile köy yapısı oluşmuştur.

Gezilecek Yerler

Muğla, KavaklıdereHillerima (Hyllarima) Antik Kenti

Yatağan-Kavaklıdere yolu üzerinde, Kavaklıdere kavşağı yakınlarındaki Çayboyu köyü içinden geçip 7 km ötedeki Derebağ köyüne çıkacaksınız. Hyllarima antik kenti kalıntıları biraz yukarıda, tepenin çevresine yayılmış.

İyi durumda bir Roma dönemi tiyatrosu, sur kalıntıları, kaya mezarları dikkati çeken kalıntılardır.

Kavaklıdere Menteşe beldesi yakınlarındaki Çamyayla'da ise Kyon kalıntıları var. Kyon, bir Karia kenti. Köy içinde Roma dönemi tiyatrosu, sunak taşları kalıntılarını göreceksiniz.

Hyllarıma ismi Luwi kökenli olup Hitit yazıtlarında adı geçen Wallarima'dan geldiği sanılmaktadır. Kentin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesinlik kazanamamıştır. Günümüze ulaşan kalıntıları Roma çağından kalmıştır. Ayrıca Roma döneminde sikke Basmış kentlerdendir.

Karia uygarlığının en eski yerleşimlerinden biri olup ve sonraki yüzyıllarda Termassos yerleşim birimine taşındığı bilinmektedir. Hyllarıma'nın surları Leleg yapılarındaki taş işçiliği ile yakın benzerlikler göstermektedir. Bu bakımdan kentin tarihini Dor göçünden önceki yıllara indirmemiz olasıdır. Ancak yörede bilimsel kazılar yapıldıktan sonra bu durum aydınlığa kavuşabilecektir. Surlar kaba işlenmiş dikdörtgen bloklardan meydana gelmiştir. Kalınlıkları 2 m. yi bulmaktadır. Kente girişi sağlayan ve oldukça iyi korunmuş batı kapısı M.Ö. 400'ün ilk yarısında, Mausolleus döneminde yapılmıştır. Roma döneminden kalan tiyatronun skenesi yıkılmışsa da yamaca dayalı oturma kademeleri oldukça iyi durumda günümüze ulaşmıştır.Kentin diğer yapılarının taşları yeni yapılanmalarda kullanılmak üzere sökülmüş nekropol alanına ise defineciler büyük zarar vermişlerdir.

Muğla, Kavaklıdere Yerküpe Mağarası

MENTEŞE VE YERKÜPE YAYLASI, MAĞARASI

Kavaklıdere'ye gelmişken Menteşe beldesine ve beldeye 2 km uzaklıktaki Yerküpe yaylasına gitmeyi unutmayın.

Yeşil çam ormanları ile çevrili Menteşe de bir yörük yerleşimi. Belde, Kocoçay'ın aktığı vadinin engebeli dik yamaçlarına kurulmuş. Beldeye özgü tarihi evlerin bir bölümü ayakta. Büyük bölümü ise 1955 yangınıyla yok olmuş.

Vadinin diğer yakasında Yerküpe yaylası yer alır. Denizden yükekligi 800 metre olan Menteşe ve Yerküpe yaylası yazın sıcak günlerinde bile bunaltıcı olmayan havasıyla sizi çekecektir kendisine. Bakırcılık ve kalaycılık Menteşelilerin de ata mesleği. Cevizi, kestanesi, elması ve pekmezi meşhurdur Menteşe'nin. İsparta ve Milas türü halıcılık da yaygın ve çarşısından uygun fiyatla satın alabilirsiniz.

YERKÜPE YAYLASI VE MAĞARASI

Yerküpe yaylası, asırlık çınarları, 5 ayrı yerden kaynayan buz gibi doğal kaynak suları, geniş çayırlık alanı, çağlayanı ve mağarası ile bir doğa harikası. Doğu Menteşe dağları üzerinde bulunan Yerküpe mağarası, Genek çayının bir kolu olan Hebil deresi üzerinde yer alır.Mağaranın yakınında Kavaklıdere-Menteşe -Çamyayla köyü geçmektedir. Yerküpe mağrasının hemen üzerinde bulunan düzlük, piknik ve güreş alanı olarak düzenlenmiştir. Her yıl Haziran ayı sonunda yağlı güreşler düzenleniyor bu yaylada. Bir şenlik havasında yapılan, bir gece önce şarkılı türkülü konserlerin yer aldığı, aşıkların karşılıklı atıştığı güreşler yerli ve yabancı turistleri yaylaya topluyor.

KYON

Menteşe beldesi yakınlarında, Çamyayla (Bellibal) köyündedir.

Kelima anlamı, helencede “köpek mezarı” dır. Bizans döneminde ise, buraya: Paliapolis denir. Yörede arkeolojik kazı çalışmaları yapılmadığından ve yazılı kaynaklarda, buranın yalnızca ismi zikredildiğinden, antik şehir hakkında ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.