Kavanozda Yoğurt Nasıl Mayalanır Videosu

Koylerim sitesi olarak bugun size köyde yaşayan insanlardan edindiğimiz bilgilere dayanarak yoğurt mayalamanın püf noktalarından bahsedeceğiz. Aynı zamanda kavanozda yoğurt nasıl mayalanır onu anlatacağız. Hazır iseniz hemen başlayalım...

İstediğiniz kadarını çıkarıp yiyebileceğiniz, kavanozu ters çevirdiğinizde dökülmeyen taş gibi yoğurt nasıl mayalanır?  Bizim önerimiz pastorize edilmemiş köy sütü satın almanız ancak marketlerde satılan pastorize edilmiş şişe sütleri de kullanabilirsiniz. Her ikisinde de en iyi sonuca ulaşacağınızı test ettik. Eğer siz de marketlerdeki veya lokantalardaki gibi kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır diyorsanız hemen malzemeleri alarak işe koyulabilirsiniz.

Evde Yoğurt Yapımı için gerekli malzemeler çok basit. 1 adet Kapaklı cam kavanoza ihtiyacınız olacak.
Mayalamak istediğiniz kavanoz boyutundan biraz daha fazla süt gerekli (Yaklaşık 1 kavanoz için yaklaşık 0,75 litre)
Yaklaşık 2 yemek kaşığı katı yoğurt gerekli.

yogurt-nasil-mayalanir.jpg

Evde Yoğurt Mayalama

Öncelikle Sütü kaynatıyoruz. Kısık ateşte ara sıra kepçe karıştırarak yaklaşık 15 dakika ila 30 dakika arası kaynatıyoruz. Ne kadar çok kaynatırsanız su buo kadar buharlaşır ve taş gibi olur.

Şimdi kavanozlara sütü koyup ölçün ve daha geniş bir kaba aktarın. Şimdi bekleme zamanı. Yoğurt kaç derecede mayalanır diye merak edenler burası sizi ilgilendiriyor. Yaklaşık 45C de. Nasıl ölçeriz peki bunu. Serçe parmağınızı batırdığınızda elinizi hafif ısıtacak. Ya da parmağınızı batırdığınızda 8 e kadar sayın eğer dayanabiliyorsanız sıcaklığa yoğurdunuz mayalanmaya hazır demektir. İşte o sıcaklığa kadar sütü ılıtıyoruz. (yaklaşık 45C)

Ufak bir kasede katı yoğurdu ılık süt ile biraz açıp karıştırın ve süte aktarıp karıştırın. Daha sonra karıştırdığımız sütü kavanozlara paylaştırıp kapağını kapatın.

Şimdi yine bekleme zamanı. Yoğurt kaç saatte mayalanır diyenlere işte cevabımız. Beze veya battaniyeye sarıp sallanmayacak bir yere koyup 5-6 saat bekletin eğer katılaşmadıysa biraz daha bekletebilrisiniz.

Eğer kış mevsiminde iseniz veya bulunduğunuz ortam soğuk ise sizin için bir alternatif daha hazırladık. Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır yazımızdan ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

Şimdi kavanozları Budolabına kapağı açık olarak koyup 1 gece bekletin. Sonra ters çevirdiğinizde yoğurdunuzun dökülmediğini göreceksiniz. 

Afiyet Olsun...

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır

Sütün sıcaklığı yoğurdun tutması için en önemli noktadır. Yoğurt mayalama süresi kadar kaç derecede mayalandığını da bilmeniz gerekir. Yoğurt mayalamak için en uygun sıcaklık 45- 50 derecedir.

Eğer Yoğurdu fırında mayalıyorsanız yaklaşık 3-4 saatte mayalanır. Diğer bir yöntem ise bez ve battaniyeye ye sararak mayalamaktır. O da yaklaşık 7-8 saat sürer. Ayrıntılara kavanozda yoğurt mayalama ve Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır yazılarımızdan bakanilirsiniz.

Yoğurt Neden Buzdolabında Bekletilmelidir?

Yoğurt mayalandıktan sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir.

Buzdolabında bekletilmeyen yoğurt tatlı ve sıvı olur.

yogurt-kac-saatte-mayalanir

Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları Nelerdir?

1- Kaliteli ve taş gibi yoğurt mayalamak istiyorsanız köy sütü kullanmalısınız. Pastorize sütlerde mayalanan yoğurdun tutmama ihtimali yüksektir. Yoğurt yumuşak kıvamda olur. Eğer daha lezzetli ve kalıp gibi yoğurt mayalamak isterseniz çiftlikten temin edilen günlük süt kullanmalısınız.

2-Mayaladığınız yoğurdun sert yani taş gibi olmasını isterseniz manda sütü kullanın. 2 litre sütün 1 litresi manda sütü olabilir.

3-Mayanın içine bir miktar tuz ve şaker katın. Şeker mayalanmayı hızlandırır, tuz ise ekşimeyi geciktirir.

4-Her mayaladığınız yoğurt hazır olduğunda yeni yoğurt mayalamak için mayayı ayırıp derin dondurucuda saklarsanız maya tatlı olarak kalır ve ailenize yapacağınız diğer yoğurdunuz da kaliteli olur.

5-Hava sıcaksa yada yaz mevsimi ise yoğurdun üzeri ince örtülmeli. Böylece ekşimememsi önlenir.

6-Yoğurdu kışın mayalıyorsanız daha fazla örtmeli veya diğer alternatif olan fırında yoğurt mayalama yöntemini kullanmalısınız.

7-Yoğurt mayalama da en önemli püf nokta süt. Bu yüzden süt aldığınız kaynaktan emin olmalısınız. Süt akşamdan temin edilip ertesi güne bekletilmesi havanın sıcak olması, su katılması, ekşimemesi için içine soda atılması vs mayalamayı etkileyen en önemli sıkıntılardır.

8-Süt kaynatılmadan önce mutlaka süzülmeli. Bu süzgeç sadece süt süzmede kullanılmalı. Aksi takdirde diğer besinlerin kokuları sinebilir.

9-Kalıp gibi yoğurt elde etmek için yağlı süt veya koyun keçi gibi küçükbaş hayvanların sütü kullanılabilir.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar