Kış Aylarında Kilo Almamızın 6 Nedeni

Kış Aylarında Kilo Almamızın 6 Nedeni

Kış aylarının gelmesiyle birlikte yazın verdiğimiz kiloları neden geri alırız? 6 maddede inceleyelim.

1-Hormonal problemler

Tiroid hormonları ve kan şekerindeki dengesizlikler, vitamin- mineral düzeyindeki yetersizlikler kilo almanızı tetikleyebilir. İnsülin seviyesinde meydana gelen bir problem gün içinde oluşan aşırı tatlı isteği, tokluk hissinin azalması ve iştahı kontrol edememe gibi sebepler doğurabilir.

2-Vücudun ısısını korumaya çalışması

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacımız artar. Üşüdükçe enerjiye daha cok gereksinim duyarız. Vücudumuz da bu ihtiyacı besinlerden karşılar. Ve bunun sonucunda beynimiz ‘’acıktım’’sinyali verir. Böylece sürekli açlık hissi oluşur ve ihtiyacımız olandan fazla yemek yeriz.

3-Hareketin azalması

Havalar soğuyunca egzersiz yapma isteğimizin yerini kapalı ve sıcak ortamlarda vakit geçirme düşüncesi alır. Hareketsizlik sebebiyle harcadığımızdan daha fazla enerji alırız. Ve bu da bize kilo artışı olarak geri döner.

4-D vitamini eksikliği

Güneş ışınlarından az yararlanma sonucu gelişen D vitamini eksikliği kilo almamızı tetikler. Normalde insan vücudunda bulunan D vitamininin yüzde 90’ı güneş ışınlarının etkisiyle deride sentezlenirken kış aylarında bu oran azalır.Kış günlerinde 25 dakika,yaz günlerinde ise 15 dakika güneş kremi sürmeden güneşe çıkmamız gerekir. D vitamin oranı yüksek olan gıdalar ise karaciğer, balık, peynir, balık yağı, yumurta sarısı ve süt ürünleridir.

5-Gece atıştırmaları

Akşam saatlerinde fazla tüketilen yemek kan şekerinin düşmesine ve bunun sonucunda gece acıkmamıza yol açar. Bu açlığı bastırmak için tüketilen yağlı ve kalorili besinler malesef kilo alımına neden olur.

6-Kış depresyonu

Kış mevsiminde güneş ışınlarının azalması insanları mutsuzluğa itip,genetik yatkınlığı olan bireylerde depresyonu tetikleyebilir. Böyle zamanlarda kendimizi mutsuz ve yorgun hissederiz. Ve vücudumuz kendini korumaya alır,kortizol adını verdiğimiz stres hormonunu daha fazla miktarda salgılar. Bu durum da iştahımızı kontrol etmemizi zorlaştırır. Kendimizi daha iyi hissedebilmek için tatlı ve hamurlu gıdalara yöneliriz. Özellikle akşam saatlerinde tüketilen bu besinler vücutta depolandığı için de kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.

Diyetisyen
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.