Köse Oylumdere Köyü

Köse Oylumdere Köyü

Oylumdere Köyü haberleri, Köse Oylumdere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Oylumdere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Gümüşhane Köyleri Arasında yer alan Oylumdere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gümüşhane Oylumdere Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Oylumdere Köyü son dakika gelişmeleri, Oylumdere Köyü ne özgü yemekler, Köse Oylumdere Köyü nün tarihi, Oylumdere Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Oylumdere Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Oylumdere Köyü , Gümüşhane ilinin Köse ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Oylumdere Köyü Resimleri ve Oylumdere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Köse Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gümüşhane Köse Arası Kaç Km? Gümüşhane Hava Durumu? Gümüşhane Köyleri ve  Köse Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Gümüşhanelı iseniz Gümüşhane Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Gümüşhanelı Ünlüler arasında Gümüşhane Oylumdere Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Köse Doğumlu Ünlüler Kimler?

Oylumdere, Gümüşhane ilinin Köse ilçesine bağlı bir köydür.

Oylumdere Köyünün eski Adı Danzut olarak bilinmektedir. Danzut, Ermenicede armut anlamındadır (Türkiyede Tarihsel Adlar, Bilge UMAR). Köyün üst kısmında kılıca benzeyen bir kaya vardır. Köy isimlerinin Türkçeleştirildiği yıllarda ad olarak Kılıçkaya teklif edilmişse de yetkililer oyuk yer anlamına gelen OYLUMDERE adını vermişlerdir. Köyün tarihi kesin olarak bilinmese de buralarda Rumların yaşadığı anlaşılmaktadır. Altıyüz yıllık bir tarihi geçmişi olduğu söylenmektedir. 16 yüzyılda Bayburt Sancağı kayıtlarından alınan bilgilere göre bölgede tamamı müslüman olan 3 köyden birisi de OYLUMDERE köyüdür. Köyün ilk yerleşim yeri Devrani Kalesi (Devrent) denilen yerdir. Bu bölgede hala bina kalıntılarına rastlamak mümkündür. 16. yüzyıl Bayburt sancağı tapu tahlil kaynaklarından edinilen bilgiye göre 1516 ve 1530 yıllarında 3 hane varmış. 1591 Yılında nüfus 49 nefer müslümanmış. 1965 sayımında nüfusu 435 olarak bilinmektedir. Köyde bir tane değirmen vardı. Kalıntıları hala mevcuttur.
Gümüşhane iline 64 km, Köse ilçesine 18 km uzaklıktadır. Oylumdere Köyü Köse-Bayburt yolunun Kuzeyinde engebeli bir arazi içerisindedir. Köyün çevresi derin yarıklarla doludur
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ayrıca köyün kanalizasyon şebekesi de vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca köyde böbrek taşının düşürülmesinde faydası olduğu bilinen doğal ekşi su (tuzlu su)kaynağı vardır. Çeşitli yörelerden birçok insan bu sudan faydalanmak için gelmektedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.