Koyulhisar Kalebaşı Köyü

Koyulhisar Kalebaşı Köyü

Kalebaşı Köyü haberleri, Koyunhisar Kalebaşı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kalebaşı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Kalebaşı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Koyulhisar Kalebaşı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kalebaşı köyü son dakika gelişmeleri, Kalebaşı köyüne özgü yemekler, Koyulhisar Kalebaşı köyünün tarihi, Kalebaşı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kalebaşı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kalebaşı , Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kalebaşı Köyü Resimleri ve Kalebaşı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Koyulhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Koyulhisar Sivas Arası Kaç Km? Koyulhisar Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Koyulhisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Koyulhisar Kalebaşı  Köyünde doğan biri var mı? Koyulhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?

KALEBAŞI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Kalebaşı, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün eski adı Suham'dır. Yazılı belgeler bulunmamakla beraber köyün eski Rum yerleşim bölgesi üzerinde olduğu bilinmektedir. Eski yapıların Rum usta işi oldukları da yapılan araştırmalarla belgelenmiştir. Başka bir bilgide ise, köyün Aşağıkale'den kopma bir yerleşim olduğu bildirilmekte ve soyağaçları incelendiğinde, bazı ailelerin Aşağıkale mahallesinden koparak Kalebaşı köyüne yerleştikleri görülmektedir. Köye, Türklerin yani şimdiki halkın ataları, Musul Telafer yöresinden dağılan, Bayat Boyunun, Modanlı kolundan Türkmenler gelerek yerleşmişlerdir. Urfa, Sivas, Elazığ, Antakya, Haymana bölgelerine kadar dağılmış bir Türkmen oymağıdır. 1939 Erzincan Depremi'nde Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunduğundan, mal ve can kaybı yaşanmıştır. Köyün, birkaç sülalenin bir araya gelmesinden oluştuğu görülür.

Düğün törenleri :

İlk önce kız evinde ve erkek evinde ayrı ayrı kına geceleri olur. Erkek evinde yemekler yapılır, bütün köy tek tek ve çevre köyler de davet edilir. Onlara yemekler ikram edilir. Tepsilerde kadayıf tatlısı yapılır. Bazen gençler sofradan kadayıfı çalarlar. Birkaç arkadaş ayrı bir yerde yerler ama bu bir eğlence gibi bir şey olur. Bu yemekleri yapacak kişiler özenle seçilir. Genellikle aşçılar kadın olur. Ayrıca kına gecesi kız evinde ise geline kına yakarlar ve kadınlar sohbet eder. Ertesi gün, damat evinden kız evine doğru yola çıkılır. Kız evinden gelin alınır ve erkek evine götürülür.

Bayramlaşmalar :

Bayram namazı kılındıktan sonra camiden çıkılarak büyükten küçüğe doğru sıraya geçilir. Köyün en yaşlısı en önde olmak kaydıyla tek tek bayramlaşılır. Daha sonra ise herkesin evi tek tek dolaşılıp bayramlaşılır. Sabah saat 10 gibi aşağı mahallede, saat 12 gibi yukarı mahallede, saat 15 gibi de karşı mahallede yemekler verilir. Köyün gençleri toplanırlar eğlenirler.

Gece eğlenceleri :

Başka bir töre ise köy gençlerinin belirledikleri bir gecede köy değirmeninde ateş yakarak eğirmen çöreği yaparlar. Gençler o gece doyasıya eğlenirler.

Kelek sallama :

21 Mart Navruz gününün akşam karanlığı bastığı zaman "kelek sallama" denen bir töre vardır. Köyün gençleri bir araya gelerek, çan ve kelekleri uzun bir sopaya bağlarlar, köyün ilk başındaki evden başlayarak tek tek dolaşılır. Herkesin kapısında kelek ve çanlar sallanıp maniler okunur, bulgur ve tereyağı toplanır. Topladıkları malzemelerle büyük kazanlarda pilav yapılır. Köyün genç erkekleri gece yarılarına kadar doyasıya yer ve eğlenirler.

Yayla göçü :

Haziran ayının başında topluca yaylaya göçülür. Herkes göçünü yükleyip yaylaya gider. O gün gençler top oynar, yaylanın meydanında boğa güreşi yapılır, yayla boğası seçilir.

Sivas ilinin kuzey sınırları üzerinde olup Sivas Şehir Merkezine 165 Km. uzaklıktadır. Koyulhisar ilçesinin 8 Km. batısında, D 100 karayoluna 4 Km. mesafededir. Giresun dağ sırasının Kelkit vadisine bakan güney yamaçlarına kurulmuştur.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Son yıllarda Arıcılık köyde faal olarak yapılmakta ve üretilen ballar büyükşehirlerde ve Koyulhisar ilçesinde satılabilmektedir. Ayrıca köyden kente göç oranı çok yüksektir. Genç nüfusun son yıllarda iş kurma veya çalışma amacı ile başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere göç ettikleri görülmekte, bu nedenle köyün sadece birkaç ihtiyar ve emekli sakinlere kalmasına ve tarım ve hayvancılığın hızla yok olmasına sebep olmuştur.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak az sayıda öğrenci olması nedeniyle öğrenciler köye 3 Km. uzaktaki ilköğretim okuluna taşımalı olarak eğitim görmektedirler. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ayrıca bahçe sulaması için ark mevcuttur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köy yolu asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.