Kuduz hastalığı 150’den fazla ülkede halen görülüyor

Kuduz hastalığı 150’den fazla ülkede halen görülüyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.D

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Gülruhsar Yılmaz, kuduz hastalığının halen 150'den fazla ülkede görüldüğüne dikkat çekti.

Köpekler Aşılanmalı

Kuduz hastalığının her yıl özellikle Asya ve Afrika'da olmak üzere çok sayıda ölüme neden olduğunu hatırlatan Yılmaz, "İnsanda kuduza bağlı ölümlerde en önemli buluş kaynağı yüzde 99 oranında sokak köpekleri olarak bildirilmiştir. Köpeklerin uygun şekilde aşılanması ve köpek ısırıklarının önlenmesi ile kuduz riskli temas sayısını çok aza indirmek ve kuduz eliminasyonu mümkündür" dedi.

Aşı İle Önlenebilir

Hastalık açısından en önemli noktanın aşı ile önlenebilir bir hastalık olmasına dikkat çeken Yılmaz,ş bilgileri verdi: "Kuduz riskli temas olarak adlandırılan uygun şekilde aşılanmamış köpek/kedi tarafından ısırılma ya da tırmalanma ya da vahşi hayvan saldırısı sonrası ilk yapılacak işlem yara bölgesinin su ve sabunla yıkanması hemen sonrasında da hastalık gelişimini önlemek için aşı ve gereken durumlarda immunglobulin (anti-serum) programına alınmak üzere en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması şeklindedir. Dünya Sağlık Örgütü ve ilgili diğer kurumların hedefi 2030 yılında insanlarda kuduza bağlı ölümü "0" düzeyine getirmek şeklinde açıklanmıştır."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.