Maçka Yaylabaşı Köyü

Maçka Yaylabaşı Köyü

Maçka Köyleri Arasında yer alan Yaylabaşı de kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Yaylabaşı de vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Yaylabaşı, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yaylabaşı köyü Resimleri ve yaylabaşı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Yaylabaşı Köyünde doğan biri var mı? Maçka Doğumlu Ünlüler Kimler?

Maçka Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Maçka Trabzon Arası Kaç Km? Maçka Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Maçka Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Yaylabaşı, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski adı "Mulaka-i Bala"dır. Mulaka adı aynı zamanda mahallesin deresine de adını vermektedir. Yeni adını "yaylanın başı" anlamında yüksek rakımlı yaylası dolayısı ile almıştır. Yaylası bölgede görülebilecek en güzel yaylalardan birisidir. Ormanla iç içe olan bu güzellikte bir yaylayı mutlaka görmeniz tavsiye edilir.

Köy nüfusundan Osmanlı'nın son vilayeti Yemen'i kurtarmak için Yemen'e savaşa gidip dönemeyenler olduğu gibi, döndükten sonra Sarıkamış'a Ruslarla savaşmak için Allahuekber Dağlarında şehit olanlar hayatını kaybedenler ve ardından;

Mahallenin bulunduğu bölgede Rusların 1916-1918 yıllarında karadenizi işgali sırasında oldukça yoğun ve kanlı çatışmalar olmuştur. Ruslara karşı en büyük direnişin gösterildiği mahallesin yaylasında o günlerden kalma siperleri hala görmek mümkündür.

Yaylada gezinirken ayağınıza o dönemde atılmış bir Rus veya osmanlı mermisi takılırsa şaşırmayın. Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. köy rakımı yüksek ve ulaşımı zor olduğundan eğitim ve öğretim bakımından pek istenilen yere gelememiştir.

Fakat son yıllarda bu seviye hızlı bir şekilde yükselmektedir..bu da yaylabaşı mahallesinün geleçeğine ışık tutmaktadır. Trabzon iline 47 km, Maçka ilçesine 13 km uzaklıktadır.Köy iki büyük mahalleden oluşmaktadır oldukça geniş araziye sahip olan mahallesin birinci mahallesi Yeni Mahalle Maçka'ya 13 km dereboyu ikinci mahallesi Yukarı Mulaka 28 km dir.

1300 - 2050 rakımları arasındaolan mahallesin arazisi oldukça sarptır. Bu nedenle birçok yerde heyelana rastlanmaktadır. Mahallede Osmanlı zamanında da işletilen birçok madeni içinde barındırmakla beraber bakır madeni bulunmaktadır. Mahallenin sınırları içerisinde oldukça zengin bir bitki örtüsü mevcuttur..yüzde seksenden fazlası ormanlarla kaplıdır.

Başlıça ağaç çeşitleri arasında:Ladin,sarıçam,köknar ince yapraklı;kayın,kavak,meşe gibi geniş yapralı olmak üzere birçok ağaç çeşidi mevcuttur..ayrıca mahallesin içerisinde oldukca fazla tatlı su kaynağı bulunmaktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.İklimin etkisiyle gür ormanlara sahip olan mahallede Yeşilin her tonuna, çicek çeşitlerinin her çeşidine rastlanmaktadır.Her mevsim ayrı güzellikle süslenen dağı taşı görülmeye değerdir.

Mahalleye yol geldi 1960 lı yıllarda ve köy 1960 lı yıllardan beri sürekli göç vermektedir.Halkın eli işe yatkın olanları Avrupaya gitmeye başladı iç göçte ise köylü öncelikle İstanbul'a göç etmiştir.

 Köy nüfusundan bugün İstanbul dışında Bolu, Düzce, Sakarya, Eskişehir, Tekirdağ, İzmir, Samsun, Ankara İllerinde yaşayan oldukça kalabalık bir nüfus vardır. Ayrıca mahalle nüfusundan Almanya başta olmak üzere yurt dışına işçi olak giden ler vardır. Bugün bu konuda bir çalışma yapılmamış olmakla birlikte mahalle nüfusundan olanların toplam sayısının 30.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Kış aylarında üç yüz çivarında nüfusu barındıran köy yaz aylarında 2000'in üzerinde nüfus barındırmaktadır. Mahalleden göç edenler bağlantılarını kopartmamış olup büyük çoğunluğu yaz aylarında ziyaret etmekte hatta bazıları bütün yazı yaylada geçirmektedirler.

Ekonomi Mahallenin ekonomisi genellikle tarım ve hayvancılıkla oluşur. Tarımda çoğunlukla patates, saman ve lahana hayvancılıkta ise büyük baş hayvanlar kullanılıyor. Bazı kişiler küçük baş hayvancılıkta yetiştiriyor. Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yolun ilk 2 km.si asfalt,15 km.si toprak yol olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.