Mahsun Kırmızıgül'ün Köyü Neresi

Mahsun Kırmızıgül'ün Köyü Neresi

Köyleri araştıran bir site olarak Bugün sinemanın en saygın ödülü olan Oscar'a aday adayı olan Mahsun Kırmızıgül'ün de köyünü araştırdık. Acaba Mahsun Kırmızıgül hangi köyden? Mahsun Kırmızıgül'ün köyü, köyünün resimleri ve videoları haberimizde.

Bu haberimizde Herkes onu Abdullah diye çağırırken o nüfus kağıdına 5 yaşındayken kavuşan, orada isim hanesinde Mahsun yazan Mahsun Kırmızıgül'ün köyünü araştırdığımızda kendimizi Diyarbakır'ın Hani ilçesinin Vezir köyünde bulduk.

Mahsun Kırmızıgül Kimdir, Nereli, Hangi Köyden?

Mahsun Kırmızıgül 26 Mart 1969 tarihinde 22 çocuklu Zaza kökenli bir ailenin bireyi olarak Diyarbakır'ın Hani ilçesinin Vezir köyünde dünyaya geldi. Annesinin adı Faika, babasının adı ise Çerkez'dir. Mahsun Kırmızıgül doğduktan sonra babası imam nikahlı annesini ve kardeşlerini bırakıp Bingöl'e gitti.

Kırmızıgül, ilkokul çağına geldiğinde aile Diyarbakır'a göç etti. İlk ve Orta okulları Diyarbakır'da bitirdi. Babası gittikten sonra eve bakan abisinin iş kazasında ölümünden sonra annesi bir kiremit ocağında çalışmaya başlamış, Kırmızıgül de ailenin geçimini sağlayabilmesi için çiğ köftecide çalışmış ve çaycılık yapmıştır.

1981 yılında müzik çalışmalarına başlayan şarkıcı amatör olarak altı albüm yaptı. Prestij Müzik, Mahsun Kırmızıgül'le birlikte yüzde 600'lere varan büyük bir atılım göstererek 5 yıl içinde müzik sektöründe zirveye taşındı[kaynak belirtilmeli]. Özcan Deniz Yalan mı; Haluk Levent Bir Gece Vakti; Seda Sayan Ah Geceler; Ayhan Aşan Sen de mi; Ertuğrul Polat Gittiğin O Gün; Gülşen Yiğidim gibi çalışmaların, besteleri ve müzik yönetmenliğinde çalıştı. Şirketin birçok sanatçısına da müzikal anlamda bestelerini verdi [kaynak belirtilmeli].

1994 yılında yayınladığı albümü "12'den Vuracağım"'dan "Bebeğim Benim" şarkısı ile pop şarkıların yayınlandığı pek çok televizyon müzik listelerinde bir Arabesk / Fantezi şarkısı olarak yüksek başarı yakaladı. 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde Arabesk En İyi Erkek kategorisinde aday gösterildi. "12'den Vuracağım" albümü "Bebeğim / Kardeşlik Türküsü" adıyla da bilinmektedir.

1998 Mayıs'ta çıkardığı Yıkılmadım adlı albümü ile o zamanlar müzikal anlamda imzasını atan Mahsun Kırmızıgül, bu albümü için toplam üç video klip çekti. Bu albüm şimdiye kadar 2.500.000 adet sattı [kaynak belirtilmeli], 1998 Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde halkın verdiği oylarla üç ayrı dalda ödül aldı. "Fantezi Müzik" dalında "Yılın Sanatçısı" seçilirken, "Yıkılmadım" adlı parçası da "Yılın Şarkısı" seçildi.1998'in en çok satan albümü ise 2.500.000 satış ile Yıkılmadım adlı albümü idi[kaynak belirtilmeli]. Sanatçı ayrıca aynı yıl içinde "Türk Halk Müziği" dalında Altın Kelebek ödülünü alarak "Yılın Sanatçısı" seçildi. Magazin Gazeteciler Derneği'nin geleneksel ödülünde ise yine "Yılın Sanatçısı" seçildi.

Mahsun Kırmızıgül'ün ortağı ve aynı zamanda sanatçısı olduğu Prestij Müzik etiketi ile çıkan albümleri için çekilip gösterime giren klipler ise, "Alem Buysa Kral Sensin", "Bebeğim, Allah'ını Seveyim", "Ağlama Sen", "Maço Erkek", "Ben de Sizdenim", "Kardeşlik Türküsü", "İnsan Hakları", "Sevdalıyım", "Bu Sevda Bitmez", "Taşra Delikanlısı", "Kızlar", "Hemşerim", "Belalım", "Her Şeyim Sensin", "Yıkılmadım", "Yoruldum", "Kardeşe Ağıt", "Kahpe Felek", "Göçmen Kızı", "Garip". 1 Müzik etiketi ile; "Vefasız", "Sarı Sarı", "Daye", "Düş de Gör-Nemrud'un Kızı", "Saygımdan", "Hayat Ne Garip", "Ay Aman", "Bizden Değildir", "Azar Azar", "Dinle", "Gül Senin Tenin".

2004'te, A1 Müzik adlı müzik yapım şirketi kurdu. Şirketle ilk faaliyetini aynı yıl yayımlanan Sarı Sarı - Başroldeyim albümünde, ikinci faaliyetini ise 2006'da yayımlanan Dinle albümü ile gerçekleştirdi. Yaşar İpek, Ercüneyt Özdemir, Avni Polat, Celal Yarıcı ve Çağlayan Topaloğlu da şirket bünyesinde faaliyet göstermiş sanatçılardır.

1989 yılında eski dansözlerden Gölgem Hanım'ile evlenmiştir. 1992 yılında boşanmıştır. Gölgem Hanım'dan Mahmut adında bir oğlu vardır. Mahsun Kırmızıgül 14 Şubat 2016 tarihinde avukat Ece Binay ile ABD'de evlenmiştir. Lavin adında bir kızları vardır.

Stüdyo Albümleri

    Buda Yeter (1984) Güneş Plak
    Yürek Yarası (1985) Güneş Plak
    Terkedildim (1986) Güneş Plak
    Sarışınım (1987) Güneş Plak
    Paylaşamam (1988) Güneş Plak
    Şimdiki Zaman (1990) Barış Müzik
    Nilüfer (1991) Nokta Müzik
    Alem Buysa Kral Sensin (1993) Nokta Müzik
    12'den Vuracağım (1994) Prestij Müzik
    Mutlu Ol (1995) Barış Müzik
    Acılar İçinde (1995) Destan Müzik
    İstanbul Geceleri (1995) Türküola
    İnsan Hakları (1995) Kral Müzik - Prestij Müzik
    Sevdalıyım - Hemşerim (1996) Prestij Müzik
    Yıkılmadım (1998) Prestij Müzik
    Yoruldum (2000) Prestij Müzik
    Yüzyılın Türküleri (2002) Popüler Müzik - Prestij Müzik
    Sarı Sarı - Başroldeyim (2004) A1 Müzik
    Dinle (2006) A1 Müzik

Single'lar

    İnsan Hakları (1995) Kral Müzik
    Ülkem Ağlar (2001) Prestij Müzik
    Küçük Gelin (2011) A1 Müzik
    Yoksun Sen (2019) A1 Müzik

Toplama Albümleri

    Dünden Bugüne (1995) Güneş Plak
    Nostalji 1 (1997) Güneş Plak
    Bir Demet Kırmızıgül (2003) Prestij Müzik

Filmografi
Dizi

    Alem Buysa (1994)
    Bu Sevda Bitmez (1996)
    Hemşerim (1997)
    Yıkılmadım (1998)
    Zalim (2003)
    Aşka Sürgün (2005)
    Hayat Devam Ediyor (2011-2013) Genel Yönetmen - Hikâye
    Benim İçin Üzülme (2012) Genel Yönetmen - Hikâye
    Babalar ve Evlatlar (2012) - Hikâye

Sinema

    Yaşamak Haram Oldu (1987)
    Beyaz Melek (16 Kasım 2007)
    Güneşi Gördüm (12 Mart 2009)
    Gecenin Kanatları (2009)
    New York'ta Beş Minare (5 Kasım 2010)
    Sadece Sen (2014, yapımcı)
    Mucize (2015)
    Vezir Parmağı (2017)
    Mucize 2: Aşk (2019)

Ödülleri

    (2007) 34. Altın Kelebek Ödül Töreni - En İyi Fantezi Müzik Erkek Solist Ödülü[5]
    (2007) 41. Houston film festivalinde en iyi film ve en iyi yönetmen ödülü
    (2009) Singapur uluslararası film festivalinden en iyi performans ve en iyi sinematografi ödülü[6]

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.