Meriç Karahamza Köyü

Meriç Karahamza Köyü

Karahamza Köyü haberleri, Meriç Karahamza köyü güncel son dakika gelişmeleri, Karahamza köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Meriç köyleri arasında yer alan Karahamza köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Meriç Karahamza köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karahamza köyü son dakika gelişmeleri, Karahamza köyüne özgü yemekler, Meriç Karahamza köyünün tarihi, Karahamza köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karahamza köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Karahamza, Edirne ilinin Meriç ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karahamza Köyü Resimleri ve Karahamza köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Edirne Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Edirne Hava Durumu? Edirne Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Edirneli iseniz  Edirne Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Edirneli Ünlüler arasında Meriç Karahamza Köyünde doğan biri var mı? Meriç Doğumlu Ünlüler Kimler?

Karahamza, Edirne ilinin Meriç ilçesine bağlı bir köydür.

Köy adını sınırları içerisinde bulunan yatırdan almaktadır. Karahamza Köyü eski bir Rum köyüdür. Köyde bulunan Rumlar 1923 yılında imzalanan nüfus mübadelesi nedeniyle Yunanistan’a gönderilmiştir. Şu anda Karahamza köyünde yaşayanlar ise mübadele sonucunda Yunanistan’ın Kavala İlinin Drama ilçesine bağlı Şurdilva Köyünden 1924 yılının Mayıs ayında 60 hane olarak Karahamza Köyüne yerleştirilmişlerdir. Köyün içinde bulunan ve yaklaşık 2,5 m boyunda olan eski bir mezarın Köyün kurucusu Hamza babaya ait olduğu ve köyün isminin buradan geldiğine inanılır. Bu mezar 2004 yılında İstanbul’ kurulu bulunan köy derneği[1] tarafından restore edilmiştir.

Karahamza, Yakupbey ve Karayayla adlı üç komşu köyün isimlerinin Hamza Bey, Yakup Bey ve Yusuf Bey adlı üç fetih askerinden değişerek kendilerine tımar olarak verilen bu topraklara verildiğine ve bu üç fetih askerinin de kardeş olduğuna inanılır.

Köyün tamamı Pomak [4]’tır. Pomakların kendine özgü Pomakça dedikleri bir konuşma dilleri vardır. Bu dili yaşlıların çok iyi bilmelerine karşın genç nüfusun %3 bilmektedir.

Köyde her yıl mayıs ayının 2. haftası o yılın yağmurlu ve bereketli geçmesi için yağmur duası yapılmaktadır. Köyün en önemli yemeği mısır unundan yapılan Kaçamaktır.

Edirne iline 71 km, Meriç ilçesine 14 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Köy nüfusu 1970 yıllarda başlayarak özellikle 1985 ten sonra çok yoğun bir şekilde İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlere göç olmuştur. 1985 te 750 olan köy nüfusu şimdilerde 140 kişiye kadar düşmüştür. Genç nüfus göç ettiğinden dolayı köyde yaşayan insanların yaş ortalaması 60 yaşı bulmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. En önemli tarım ürünleri buğday, ayçiçeği ve pancardır.

Kanola da köyün tarım hacminde artış göstermektedir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak taşımalı eğitimden yararlanılmakta olduğundan faal değildir. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.