Milas Ağaçlıhüyük Köyü

Milas Ağaçlıhüyük Köyü

Ağaçlıhüyük Köyü haberleri, Milas Ağaçlıhüyük köyü güncel son dakika gelişmeleri, Ağaçlıhüyük köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Muğla Köyleri Arasında yer alan Ağaçlıhüyük Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Milas Ağaçlıhüyük köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Ağaçlıhüyük köyü son dakika gelişmeleri, Ağaçlıhüyük köyüne özgü yemekler, Milas Ağaçlıhüyük köyünün tarihi, Ağaçlıhüyük köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Ağaçlıhüyük köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Ağaçlıhüyük, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Ağaçlıhüyük Köyü Resimleri ve ağaçlıhüyük köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Milas Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Milas Muğla Arası Kaç Km? Milas Hava Durumu? Muğla Köyleri ve Milas Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Muğlalı iseniz Muğla Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Muğlalı Ünlüler arasında Milas Ağaçlıhüyük Köyünde doğan biri var mı? Milas Doğumlu Ünlüler Kimler?

AĞAÇLIHÜYÜK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Ağaçlıhüyük, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı bir mahalledir. Muğla iline 74 km, Milas ilçesine 11 km ve uyku vadisine 5 km uzaklıktadır.Milas-Bodrum Havalimanına 8 kmdir.Güllük Beldesine 12 km uzaklıktadır.

Ağaçlıhüyük, Milas ilçesinin güneyinde, Milas-Bodrum karayolunun 5. km'sinden sola sapılarak 6 km içeride, asfalt bir yolla ulaşılan bir yerleşim merkezidir. Bugün Uyku Vadisi olarak bilinen mesire yerine giderken içinden geçilen ilk mahalledir. Bir sonraki ise Gökçeler'dir.

Ağaçlıhüyük nüfusu hızla azalmaktadır. Genç nüfus, mahallede iş imkânlarının kısıtlı olması dolayısıyla çevre illere, ilçelere göç etmektedir. Mahalle nüfusu günümüzde 1000'e düşmüştür. İkametgaha dayalı son nüfus sayımında nüfus 1009 olarak belirlenmiştir. 1980'li yılların başında 2000 olan nüfus, göç nedeniyle hızla azalmıştır. Günümüzde Ağaçlıhüyüklü olarak bilinen ve mahalle nüfusundan daha kalabalık bir nüfus İzmir'dedir. Ayrıca Milas'ta, Aydın'da, Bodrum'da, komşu il ve ilçelerde de hatırı sayılır sayıda mahalleli yaşamaktadır.

Ağaçlıhüyük mahallesi 6 mahalleden oluşmaktadır. Mahalle adları şöyledir:

Yeni Mahalle
Yukarı Mahalle
Erek Mahallesi
Tütünlük Mahallesi
Pangallar Mahallesi
Hacıhüseyinler Mahallesi

Mahalle, Menteşe Beyliği'nin merkeziydi.

Mahalle, ilk kurulduğu yıllarda mahallenin eteklerinde kurulduğu tepe, tamamen ardıç ve meşe (yöresel dilde pınar) ağaçlarıyla kaplı olduğundan mahalleye "ağaçlı mezar" anlamında "Ağaçlıhüyük" denmiştir.

Mahallenin eteğinde kurulduğu tepenin zirvesinde bir yatır (mezar) vardır. Bu mezarın etrafı halen birinci maddede sözü edilen ağaçlarla çevrilidir. Etrafı ağaçlarla çevrili olan bu mezar(lar) dan ötürü "Ağaçlıhüyük" denmiştir. "Mezar" sözcüğü ölümü çağrıştırmasına rağmen yaşamın bir gerçeği olarak her an karşımıza çıkabilmektedir.

Tüm Ege'de olduğu gibi yemek konusunda ot yemekleri çok meşhurdur. Bunların bir kaçı:

Gaba gavurması
Börek (dılanlı, soğanlı, sarımsaklı, bilumum mevsim otlarının konulduğu için tamamen yöreseldir.)
Hardal sallaması, börülce salatası, yaprak sarması, badılcan-biber dolması
Keşkek
Acı biber yoğurtlaması

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarla bitkileri olarak, hububat, mısır ve pamuk yetiştirilmektedir. 2009 yılı içinde mahalleye süt tankı konularak süt toplama merkezi kurulmuştur. Ayrıca pazarda en çok aranan kavun çeşidi olarak "Ağaçlıhüyük kavunu" tadı, kokusu ve fiyatıyla kendine özgü bir marka haline gelmiştir.

Mahallede geniş zeytin alanları vardır. Yetiştirilen zeytin çeşidi genel de yerli cins olarak da adlandırılan Memecik cinsidir. Son yıllarda yaygın olarak Gemlik cinsi zeytin de dikilmiştir. Mahallede bir kontinü zeytinyağı fabrikası da vardır.

Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. Ancak kendi olanaklarıyla 250/300 metrekanallizazyonu vardır

PTT şubesi yoktur.

Sağlık ocağı yoktur. Ama sağlık evi vardır. kadrolu hemşiresi vardır. Haftada 2 gün aile hekimi gelmektedir ve hastalarımıza yardımcı olmaktadır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalttır.

Mahallede elektrik ve çok aboneli telefon santrali vardır. (252) alan koduna ait "539" ile başlayan telefonlara ait santral Ağaçlıhüyük'te kuruludur. 2007 yılından beri de internet erişimi vardır.

Mahallenin santralinden hizmet alan Baharlı, Bahçeköy ve Çamovalı'ya ADSL sinyali mesafe yüzünden ulaşamamaktadır. 2009 Yılı Haziran ayında Bahçeköy'e harici santral yapılarak ADSL hizmeti verilmeye başlanmıştır. Diğer mahallelere de sıra gelecektir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.