Nazar Duası, Nazardan Korunmak İçin Okunacak Dualar

Nazar Duası, Nazardan Korunmak İçin Okunacak Dualar

Nazar, diğer bir adıyla "göz değmesi" vardır ve vâkidir. Bazı insanların gözü, baktığı şeye büyük bir hasret ve iştiyakla bakar; erişilmesi güç bir mazhariyet ve nâiliyet hissiyle nazar eder. Peki nazardan nasıl korunulur, nazar duası var mıdır?

Kur’an-ı Kerim'de, "İnkâr edenler Kur’an’ı dinlediklerinde, neredeyse seni gözleriyle yıkıp devireceklerdi" (Kalem, 68/51-52) buyurulmaktadır. Peki nazar duası var mıdır? Nazardan nasıl korunulur, nazardan korunmak için hangi sureler, dualar okunur? Nazar değen bebeğe hangi dua okunur? Peygamber efendimizin nazardan korunma duası nasıldır?

Nazar Nedir?

Nazar, diğer bir adıyla "göz değmesi" vardır ve vâkidir. Bazı insanların gözü, baktığı şeye büyük bir hasret ve iştiyakla bakar; erişilmesi güç bir mazhariyet ve nâiliyet hissiyle nazar eder. Böyle derin hasret ve arzu ile bakışlardan sonra bakılan o şeyde bir arıza meydana gelebilir, bir rahatsızlık söz konusu olabilir. Buna isabet-i ayn, yahut göz değmesi denir. Rasûl-ü Ekrem Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), nazarın hak olduğunu bildirdiği bir hadis-i şerifinde, “Nazar deveyi kazana, insanı mezara girdirir.” buyurmuşlardır.

Allah Rasûlü (sallallâhu aleyhi ve sellem) nazar değmesine karşı, Âyetü’l-Kürsî’yi, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini okumuş, Ashabına da bunları okumalarını tavsiye buyurmuştur. Ayrıca meşâyih ve ehl-i keşf, nazarın etkisinden korunmak veya nazar isabet etmiş ise kurtulmak için Kalem Sûresi’nin 51. ve 52. âyetlerinin okunmasını tavsiye etmişlerdir. Kalem Sûresi’nde, zikri geçen âyetlerin metni ve anlamı şöyledir:

وَإِنْ يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِلْعَالَمِينَ

“O kâfirler Zikr’i (Kur’ân’ı) işittikleri zaman, hırslarından neredeyse bakışlarıyla seni kaydıracak, âdeta gözleriyle yiyecekler! Ve o ‘delinin teki!’ derler. (Delilik nerede, o nerede! Kur’ân’ın hiç delilikle ilgisi mi olur?) Kur’ân olsa olsa, sadece bütün insanlara bir derstir.”

Nazardan Korunmak ve Şeytanı Uzaklaştırmak İçin Okunacak Dualar

Rahman ve Rahim Allah'in adıyla

Bu duayı taşıyan ve okuyanlarla beraber Cenab-ı Allah'a sığınıyorum. Allah'tan başka ilah yoktur. Hayy'dır, Kayyüm'dur. Kendisini ne bir uyuklama, ne de uyku tutar. Göklerde ve yerde ne varsa O'nundur. İzni olmadan huzurunda şefaat etmek kimin haddine? Yarattığı mahlükların önünde ardında ne var, hepsini bilir. Mahlüklar ise O'nun dilediğinden başka, ilminden hiçbir şey kavrayamazlar Onun kürsisi gökleri ve yeri kaplamıştır. Gökleri ve yeri koruyup gözetmek O'na ağır gelmez. O öyle ulu, öyle büyüktür." Bu duayı taşıyanla beraber, "Yarattığı şeylerin şerrinden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfleyip büyü yapan büyücü kadınların şerrinden ve haset ettiği zaman hasetçinin şerrinden", "Ne doğuran ne de doğurulan, ne de herhangi bir şey Kendisine denk olan Ehad, Ferd ve Samed Rabbime sığınıyorum. Onlanın hepsinden aynı şekilde "Sabahın Rabbine" sığınıyorum. Yine. "Insanlara vesvese veren insi ve cinni şeytanların şerrinden, insanların Rabbine, yegane Melikine ve ilahına, Málikü'l-Mülk olan Allah'a sığınıyorum.

Allahım! "Sen mülkü dilediğine verir, dilediğinden de çeker alırsın. Dilediğini aziz dilediğini zelil kılarsın. Her türlü hayır yalnız Senin elindedir. Sen elbette her şeye kâdirsin." "Göklerin ve yerin hazinelerinin anahtarları O'nun nezdindedir. Dilediğinin nasibini bollaştırır dilediğinin de daraltır. Çünkü O her şeyi bildiği gibi her duruma en uygun olanı da bilir."

Bu duayı taşıyan ve okuyanlarla beraber yerin üzerine düşmesin diye göğü tutan, idraklerin ihata edemeyeceği Ululardan Ulu Allah'a, ne bir iyinin ne de bir kötünün aşamayacağı birbirinden güzel isimlerine, Ümmü'l-Kitap'a, Seb'u-l-Mesâniye, Kur'an-ı Azim'e, İsm-i Azam'a, Allah'ın tastamam kelimât-ı tayyibesine, nur-u vechine ve izz ü celáline sığınıyorum.

"Yemin ederim o saf saf dizilenlere, sevku idare edip men edenlere, kitap okuyanlara ki, sizin Ilahınız bir tek ilahtır. Biz dünyaya en yakın semayı yıldızlarla süsledik. Ve orayı her türlü şeytandan koruduk. Onlar Mele-i Ala'ya yükselip dinleyemezler ve her taraftan bombardımana tutulurlar. Dinlemeye kalksalar kovulup atılırlar. Hem onlar için devamlı bir azap vardır. Ne var ki içlerinden birisi bir söz kırıntısı kapmayı başarırsa, derhal yakıcı ve delici bir işin onu kovalar." Onlara bir sor bakalım: Kendileri mi yaratılışça daha güçlü kuvvetli, yoksa Bizim diğer yarattıklarımız mı? Doğrusu Biz onları, yapışkan bir çamurdan yarattık."

İbrahim'i Halilullah, Musa'yı Kelimullah, isa'yı Neciyyullah ve Muhammed'i (alá nebiyyina ve aleyhimüsselam) Habibullah edinen Rabbime sığınır, binler defa, "Gerçek güç ve kuvvet sadece Aliyyü'l Azim Allah'ındır ve sadece Allah'tandır." derim. Efendimiz Hazreti Muhammed'e, tertemiz ehl-i beytine ve insanlık âleminin gözde nesli olan ashab-ı kiramına salat ve selâm olsun.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.