Niğde Gösterli Köyü

Niğde Gösterli Köyü

Gösterli Köyü haberleri, Niğde Gösterli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gösterli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Niğde Köyleri Arasında yer alan Gösterli köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Niğde Gösterli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gösterli köyü son dakika gelişmeleri, Gösterli köyüne özgü yemekler, Niğde Gösterli köyünün tarihi, Gösterli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gösterli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gösterli , Niğde'nin Niğde ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gösterli  Köyü Resimleri ve Gösterli  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Niğde Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Niğde Niğde Arası Kaç Km? Niğde Hava Durumu? Niğde Köyleri ve Niğde Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Niğdeli iseniz Niğde Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Niğdeli Ünlüler arasında Niğde Gösterli Köyünde doğan biri var mı? Niğde Doğumlu Ünlüler Kimler?

Niğde'nin Niğde İlçesine bağlı Gösterli Köyü.

 

1958 yılında köy bir sel felaketi sonucu daha doğusunda kalan düzlük, yeni yerleşim yerine taşınmıştır

Gösterli köyü Bizans’ lılar döneminde kurulmuştur. Kuruluş tarihinin 8. yüzyıla dayandığı sanılmaktadır. Kaynak suyu etrafında kurulması, yeşillikler arasında ve jeolojik bir katman üzerinde bulunmasından dolayı eski isminin Gösterişli olduğu değişik kaynaklardan anlaşılmaktadır. Adı değişerek “Gösterli” olmuştur.

 

Köyün eski evleri “Kapadokya Mimarisi” tarzında yapılmıştır. Oyma ve yarı oyma şeklindedir. 1958 yılında meydana gelen sel felaketi sonucu köyün yeri eski yerinden (yukarı köy) değiştirilmiştir. Devlet desteği ile bugünkü köy kurulmuştur.

 

İlk dönemlerden Cumhuriyete

Gösterli köyü, İlk hristiyan yerleşim alanlarından biridir. Etrafında bulunan tarihi site kentlerine de merkez olmuş bir konumdadır. Gösterli köyü yerleşim itibarıyla, geçmişte insanların yaşam şartlarına ve korunma ihtiyaçlarına çok uygun şartlara haiz olması sebebiyle, hristiyanların olduğu gibi daha evvelinde de yerleşimlere sahiptir. Bunların delili olarak eski köydeki kayalıklara oyulan kaya mezarlarından ve odaları gösteribilinir. Günümüzde yer alan ilköğretim okulunun bulunduğu alanda çıkan mezarlarda ise Selçuklu, Arap ve eski Roma devri kalıntılarına rastlanmıştır.

 

Gösterli köyü tarihi ipek yolu geçiş güzergahında bulunduğu için zaman zaman istilalara uğramıştır. Eski dönemlere ait olan kalıntılar çok fazla tahribata uğramıştır. Fakat yapılan araştırmalar neticesinde köy hakkında yazılı bazı kayıtlarda bulunmuştur. Niğde tapu kadastrosu ve nüfus müdürlüğünde Osmanlıdan günümüze ve İstanbul’daki Fransız Anadolu Medeniyetleri Akademisi arşivlerinde köyün tarihi hakkında yazılı kayıtlar vardır.

Cumhuriyet kurulduktan sonra Niğde merkez ilçesine bağlı bir muhtarlık olmuştur. 1989 yılında Çiftlik, Niğde ilçesi kurulurken Çiftlik ilcesine bağlanmak istenen köy muhtarlığı, halkın karşı çıkması üzerine bağlanmamıştır. Niğde merkez ilçesine bağlı en uzak köydür.

Niğde merkezine 82 km uzaklıktadir. Niğde merkez ilçesine bağlı en uzak köy olan Gösterli Aksaray ve Nevşehir sınırındadır. Batısında Narköy , kuzeybatısında Sofular ve Bekarlar, güneyinde Kayırlı ve kuzeydoğusunda Kuyulutatlar köyleri bulunmaktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün bugünkü insanlarının nereden geldiklerine dair yazılı belgeler günümüzde mevcut değildir. Sadece ağızdan ağza, kulaktan kulağa aktarılan bilgiler bilinmektedir. Bunlarda anlatılan bilgilere göre köye ilk 6 (günümüzde köydeki kabilelerı oluşturan) ailenin geldiğidir. Şu anda köydeki ailelerin lakapları ise şöyledir:

Köye sonradan civar köylerden ya da görevi icabıyla gelip sonrasında yerleşen aileler de olmuştur. 2010 yılında köydeki hane sayısı 430'dur.

 

Çalışan erkek nüfusun %80 ‘e yakını inşaat işiyle uğraşmaktadır. Fayans, duvar, sıva ustalığı ön plandadır. Yaklaşık olarak 50 kişi yurt dışında çalışmaktadır. Tarımla uğraşanlar patates, pancar, soğan, fasulye, buğday ekmekte ve hayvancılık yapmaktadır. Köyde ziraat genel olarak susuz olarak yapılmaktadır. Karacaören mevkisinde yaklaşık %20’ si devlet destekli olarak sulu tarım yapılmaktadır.

Tarım arazileri taşlıklı ve kayalıklı, engebeli olmasına karşın verimlidir. Bu yüzden sürülemeyen bu arazilerde üzüm bağları ya da elma ve kayısı ve bahçeleri oluşturulmuştur.

 

Köyün sadece Karacören denilen mevkiinde sulu tarım yapılmakta ve bu mevkiide genel olarak patates ekimi tercih edilmektedir.Köyün tarım yapılabilen ancak sulanmayan arazilerinden Uzun Ev ve Bünüş civarında tahıl ve bakliyat, Kızıl agıl bölgesinde ise yalnızca tahıl tarımı yapılmaktadır.

 

Ayrıca köyde Keçıkıran ve Hüyük bağlarında üzüm yetiştirilir ve pekmez yapılır. PEKMEZİ.Karacaören de yetişen patatesi. Bünüş ve Uzunevde yetişen bakliyatları.vede Kızıl agıl bölgesinde yetişen kaliteli buğdayıyla bölgesinde bir örnek teşkil etmektedir.

 

Hayvancılık fazla gelişmemesine karşın inek, koyun keçi ve kümes hayvanı (daha çok tavuk ve az da olsa hindi ve ördek) yetiştirilir. Bunlar ekonomik gelir olmaktan çok ihtiyacı karşılamaya yöneliktir.

Köyde köy konağı, ilköğretim okulu, sağlık evi ve elektrik, telefon ve içme suyu şebekesi mevcuttur. Köyde 1935 yılından bu yana okul bulunmaktadır.

 

Gösterli köyü Niğde’ye 73 km’ dir. Köy Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine 23 km ve Aksaray iline 65 km mesafededir. Hafta içi her gün Niğde’ye köy otobüsü sabah 07:00'de köyden Niğde' ye, öğleden sonra 15:00'da Niğde merkezden (Eski Terminal) köye dönmek üzere gidip gelmekte ancak hafta sonları Niğde merkezinden köye doğrudan vasıta bulunmamaktadır. Cumartesi günü köy otobüsü yalnızca Nevşehir ili Derinkuyu ilçesine 08:00-12:00 saatleri arasında gidiş-dönüş olarak sefer düzenlemektedir.

Köyde sadece bir ilköğretim okulu vardır. Daha yüksek öğrenim görmek isteyenler çevre il ve ilçelerde yatılı okumakta veya aileleri ile birlikte köyden taşınmaktadır.

 

Gösterli Köyü İlköğretim Okulu

İlk defa 1923 yılında köyün eşrafından Mehmet Doğanay tarafından inşa ettirilmiştir. Okulun yapımında kullanılan taşlar Güzelyurt’tan develer ile taşınmıştır. İlk yapılan okul üç sınıftan müteşekkil olup 1935'te iki sınıf daha ilave edilerek beş sınıfa tamamlanmıştır. Okul 1962 yılındaki sel felaketinde kullanılamaz hale gelmiştir. Sel felaketinden sonra şimdiki okulun bulunduğu alanda yeniden beş sınıflı bir ilkokul inşa edilmiştir. Zamanla kullanılamaz hale gelen bu okul yıkılarak, 1981’de ilk hizmet binası, 1994 yılında ise ikinci hizmet binası yaptırılmıştır.

 

2009 yılında ise Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ikinci hizmet binası kaldırılarak, 1 Müdür odası, 1 öğretmenler odası, 13 derslik, 1 bilgisayar sınıfı, 1 fen laboratuvarı, 1 adet konferans salonu, 1 Hizmetli odası, kız öğrenci tuvaletleri, erkek öğrenci tuvaletleri, personel tuvaletleri ve kalorifer kazan dairesinden oluşan kaloriferli yeni hizmet binası inşa edilerek 2009/2010 eğitim öğretim yılında faaliyete başlamıştır.

Köy sakinleri gelenek ve göreneklerine bağlı, misafirperver bir kişiliğe sahiptir. Daha çok doğa turizmi açısından tercih edilen köyde Kötü Yayla ve Çatak (Boğaz) mevkiinde dağcılık ve trekking, kuzeyinde bulunan Nargöl'de ise kaplıca faaliyetleri yapılabilir.

 

Köyde halay, iki ayak, üç ayak, kaşık oyunu, ağıtlama, ağırlama gibi folklorik oyunlar oynanmaktadır.

 

Köyde düğünlerde arap, çoban, deve oyunları oynanmaktadır. Gelin çar denilen bir kıyafetle baba evinden çıkarılmaktadır. Cenaze merasimlerine hemen hemen tüm köy halkı katılmaktadır.

Köyde Orta Anadolu Türkçesi konuşulmaktadır. Bazı sözcükler kısmen değişime uğramışlar, bazıları ise tamamen değişmişlerdir. Köyde ayrıca Osmanlı Türkçesinde de bulunan ń (ng) sesi halen kullanılır. Bu ses 'n' sesinin burundan çıkarılması ile elde edilir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.