Niğde Gümüşler Manastırı

Bizans sanatının Anadolu'daki en iyi ve en güzel korunmuş eserlerinden olan Gümüşler Manastırı, Niğde iline 9 kilometre uzaklıkta ve büyük, geniş bir tüf kaya kütlesi içine oyularak yapılmış tarihi bir ören yeridir.

Küçük Asya olarak nitelendirilen Anadolu, üç kıta nın birleşme noktasında yer aldığı için, dünyadaki birçok, kavmin kültür beşiği olmuştur. Bu kültür ve tabiat varlıkları tarihi, arkeolojik, kentsel ve doğal sitler, ören yerleri, camiler, kiliseler ve manastırlar gibi maddi kültür kalıntıları, kültürel mirası oluşturan unsurları teşkil etmektedir.

Bizans sanatının Anadolu'daki en iyi ve en güzel korunmuş eserlerinden olan Gümüşler Manastırı, Niğde iline 9 kilometre uzaklıkta ve büyük, geniş bir tüf kaya kütlesi içine oyularak yapılmış tarihi bir ören yeridir. Minyatür Kapadokya olarak nitelendirdiğimiz Gümüşler Manastırı, 1973 yılında arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Devasa bir kaya içine oyulan bu manastır benzerlerini, Kapadokya bölgesinde de görmek mümkündür. Ancak, bu manastırın en büyük özelliği ise, bu bölgede, bu güne kadar iyi korunarak gelmiş en büyük manastırlardan biri olmasıdır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar