Niğde’de Aile Hekimlerine çocuk ihmali ve istismarı eğitimi verildi

Niğde’de Aile Hekimlerine çocuk ihmali ve istismarı eğitimi verildi

Niğde Halk Sağlığı müdürlüğü tarafından Niğde'deki Aile Hekimlerine "çocuk İhmali ve İstismarı" eğitimi verildi.

Niğde Halk Sağlığı müdürlüğü tarafından Niğde'deki Aile Hekimlerine "çocuk İhmali ve İstismarı" eğitimi verildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğünün toplantı salonunda verilen eğitime Niğde'de Aile hekimi olarak görev yapan hekimler katıldı.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Elçin Balcı tarafından verilen eğitimde aile hekimlerine Çocuk ihmali ve istismarının toplumdan topluma değiştiğini, kültürel yapıdaki farklılıklarla, birlikte ailelerin çocuk eğitimi konusundaki bilgilerinin ve çocuğun anne babasının yada diğer yetişkinlerin kendine karşı gösterdiği davranışları farklı algılamasından kaynaklandığını anlattı.

Doç.Dr. Elçin Balcı, eğitimde hekimlere yaptığı konuşmada şunlarısöyledi; "Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanımda çocuk istismarı, çocuğun sağlık, büyüme ve gelişmesinin olumsuz olarak etkilenmesine neden olan her türlü; fiziksel, duygusal, cinsel, ihmal veya ihmale neden olacak ticari reklam amaçlı ya da diğer bütün etkileme şekilleri de dahil olmak üzere her türlü tutum ve davranışlara maruz kalmasıdır." dedi.

Çocuk istismarının farklı türleri olduğunu belirten Doç.Dr. Elçin Balcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; " Birinci ihmal, çocuğun beslenme, sağlık, barınma, giyim, eğitim ve duygusal gelişim gibi gereksinimlerinin karşılanamamasıdır. ikinci ihmal fiziksel istismardır. 18 yaşından küçük çocuk ya da gencin ana babası ya da bakımından sorumlu başka kişi tarafından sağlığına zarar verecek biçimde fiziksel hasara uğraması, yaralanması ya da yaralanma riski taşımasıdır. Üçüncü istismar duygusal istismarıdır. Çocuğun kişiliğini zedeleyici, duygusal gelişimini engelleyici eylemler ya da eylemsizlikler olarak tanımlanır. Dördüncü istismar cinsel istismardır.Çocuğun bir yetişkin tarafından; cinsel uyarı ve doyum için kullanılması, fuhuşa zorlanması, pornografi gibi suçlarda cinsel obje olarak kullanılması cinsel istismardır. Beşinci istismar ekonomik istismardır. Çocuğun gelişimini engelleyici, haklarını ihlal edici işlerde ya da düşük ücretli iş gücü olarak çalışması veya çalıştırılmasıdır. Altıncı istismar İnternet istismarıdır. Grooming, internet ortamında bir yetişkinin kendini çocuk olarak tanıtması, bu şekilde sanal ortamda tanıştığı çocukların güvenini kazanarak sanal ya da gerçek dünyada istismar etmesidir. Çocuk ihmal ve istismarı çocuk ve adolesanın sağlığını ve refahını etkilediği gibi kalıcı izler bırakarak onlarında birer istismarcı ya da suçlu olmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte ekonomik yetersizlik, eğitim düzeyinin düşüklüğü, ailelerin ilgisizliği ve kötü çevre koşulları da Türkiye'de istismara uğrayan ve sokağa itilen çocuk sayısının her geçen gün biraz daha artmasına neden olmaktadır." diye konuştu.

Niğde’de Aile Hekimlerine çocuk ihmali ve istismarı eğitimi verildi

Niğde’de Aile Hekimlerine çocuk ihmali ve istismarı eğitimi verildi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.