Nurullah Kart nereli, Nurullah Kart kimdir, kaç yaşında?

Nurullah Kart nereli, Nurullah Kart kimdir, kaç yaşında?

Doğuştan ortopedik engelli olan 38 yaşındaki Nurullah Kart, aslen Kütahyalı ve milyoner yarışmasına İzmir’den katıldı. Uzun yıllar tekerlekli sandalye basketbolu oynayan ve atletizmde millî forma giydi. Atletizm branşında birçok dereceye sahip.

Kim Milyoner Olmak yarışmasına katılan ve 60.000 TL değerindeki "ABD Ulusal Hava Servisi'nin 2009-2018 verilerine göre ABD'de tahmini 80 yıl yaşayan birinin yıldırım çarpması sonucu ölme ihtimali nedir?" sorunu açtıran atletizm branşında birçok dereceye sahip, doğuştan ortopedik engelli olan 38 yaşındaki Nurullah Kart'ın hayatı araştırılıyor. Peki Nurullah Kart nereli, Nurullah Kart kimdir, kaç yaşında? İşte detaylar...

Nurullah Kart Kimdir?

Doğuştan ortopedik engelli olan 38 yaşındaki Nurullah Kart, aslen Kütahyalı ve milyoner yarışmasına İzmir’den katıldı. Uzun yıllar tekerlekli sandalye basketbolu oynayan ve atletizmde millî forma giydi. Atletizm branşında birçok dereceye sahip.

Kart 2018 Berlin Para Atletizm Avrupa Şampiyonası’nda önemli bir başarı elde etti. Kendi sınıfında rekor sahibi olan Kart, 2 kez Avrupa 4’üncüsü oldu, dünya şampiyonasında da final koşusuna katıldı.

Doğuştan ortopedik engeli nedeniyle sağ ayağı ve sağ elinin iki parmağı eksik olarak dünyaya gelen Nurullah Kart, elde ettiği başarılarla Türkiye’nin gururu oldu. Kart, 2006 yılında Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 10 yıl boyunca İzmir’de bir müzede sanat tarihçisi olarak görev yaptı. Ancak Kart’ın hayali çocukluğundan beri atletizme yönelmekti. Kart, bir yandan çalışırken, bir yandan düzenli olarak koştu. 2012’de ilk protezine ABD’li üreticinin yardımıyla kavuşan Kart, bir süre bu protezle yarışmalara katıldı. Protezi eskiyince sponsor arayışına girdi. Bu sırada bir Alman rakibi kendisine ikinci el protezini hediye etti. Ancak protez uyumlu çıkmadı. 2013 yılından itibaren Pendik Belediyesi Spor’a bağlı olarak yarışlara katılan Kart, protezi işlevini tamamen yitirince Ağustos 2018’de Berlin’de düzenlenecek Avrupa Şampiyonası’na katılmak için sosyal medyadan çağrıda bulundu. Milli atletin sesini Spor Bakanlığı duydu.

Yapılan sponsorluk anlaşmalarıyla maliyeti 100 bin TL olan ve Türkiye’de ilk defa bir sporcunun sahip olduğu sistemle hazırlanan yeni protez Kart’a teslim edildi. Yeni proteziyle daha da hissederek koştuğunu belirten Kart, “Şu ana kadar kullandığım en zevkli ve verimli protezim olduğunu söyleyebilirim. Bakanlığın bana sağlamış olduğu protez daha da hissederek koşmamı sağladı. Yeni protezlerimle 2018 Berlin Para Atletizm Avrupa Şampiyonası’nda 4’üncü oldum. Belki de bu protez sağlanmasa yarışa katılamayabilirdim. Hayallerimi gerçekleştirebildiğim için mutluyum” dedi.

Çevresinden olumlu tepkiler aldığını ifade eden Kart, “Protezin mekanik görüntüsünden dolayı özellikle çocuklardan ‘robot adam’, ‘robot bacak’ gibi eğlenceli tepkiler aldığım çok oldu. Bunlar beni daha da motive etti” diye konuştu. Kart’ın kendi sınıfında Türkiye 100 metre-200 metre rekorları var. 2 kez Avrupa 4’üncüsü olan Kart, dünya şampiyonasında da final koşusuna katıldı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum