Ödemişli Kadınlar Bitki Klonluyor

Ödemişli Kadınlar Bitki Klonluyor

Ödemiş Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifindeki Doku Kültürü Laboratuvarında üretilen meyve fidanları hem üretimde verimliliği artırıyor hem de ithalatın önüne geçiyor. Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, “2012 yılından bu

Ödemiş Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifindeki Doku Kültürü Laboratuvarında üretilen meyve fidanları hem üretimde verimliliği artırıyor hem de ithalatın önüne geçiyor.

Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, “2012 yılından bu yana faaliyet gösteren bitki klonlama laboratuvarımızda ağaçlarının çoğaltmasını yapıyoruz. Kiraz, şeftali, erik, kivi, muz, kestane, armut ve mavi yemiş fidanlarını çoğaltıyoruz. Bu laboratuvarda işler titizlik gerektirdiği için de 25 kadını istihdam etmiş durumdayız” dedi.

ANAÇ FİDANLAR ELDE EDİLİYOR

Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Biyoloğu Cihan Ecer, dışarıdaki ana bitkilerden parçalar alınıp steril halde tüpler içerisinde fidanları büyüttüklerini kaydederek, “Büyüyen bitkiden 1 yıl içinde binlerce çoğaltarak anaç fidanlar elde ediyoruz. Türkiye’de bu çoğaltma işlemini 4-5 firma yapıyor. Biz bu alanda kooperatif olarak tekiz. Yıllık 2 milyon bitki çoğaltıyoruz. Hedefimiz 5 milyon bitki üretmek yılda. Klon ağaç bir ihtiyaç. Kaliteli ve hastalıklara daha dayanıklı ağaç üretimi sağlanmış oluyor” dedi.

25 KADIN İSTİHDAM EDİLİYOR

Biyolog Ecer bitki doku kültürü laboratuvarında yapılan çalışmanın titiz bir çalışma olduğuna dikkat çekerek, “titizlik gerektiren bu iş için burada 25 kadın istihdam ediliyor. Serada da 45 çalışanımız var. Burada bitkiler tek tek inceleniyor. Çoğaltılıp kavanozlara konulup yapay gün ışığı ile iklimlendirme odasında 1 yıl bekletiliyor. Laboratuvardan çıkan bitkiler seraya geçiriliyor. Seralarda mevsimsel olarak 2 ya da 3 ay sonra satışa hazır hale geliyor” dedi.

BİR BİTKİDEN 10 BİN BİTKİYE

Çoğaltma işlemi ile ilgili daha detaylı bilgi veren Biyolog Cihan Ecer, “Ana bitkiden alınan parça steril edip temizleyip yapay besin ortamı dediğimiz toprak vazifesi gören makro mikro besin elementlerinin bulunduğu ortamlara aktarıyoruz. Kavanozlarda da 3 ile 4 haftada gelişimini tamamlıyor. 3 haftada bir devamlı olarak rutin bir şekilde parçalanarak sayısı çoğaltılıyor. Bir bitkiden bir yıl da bin ile 10 bin arası bitki elde ediyoruz. Elde ettiğimiz bitkiler ana bitkinin birebir kopyası” dedi. Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde 4 yıldan bu yana çalıştığını söyleyen Serihan Kamalı, “Bitki üretimi yapıyoruz çoğaltıp büyütüp seramıza yolluyoruz. Seramızda viyollere dikiliyor. Sonra da tarlalara. İşimi çok seviyorum” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.