Odunpazarı Kanlıpınar Köyü

Odunpazarı Kanlıpınar Köyü

Kanlıpınar Köyü Haberleri, Odunpazarı Kanlıpınar Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Kanlıpınar Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Eskişehir Köyleri Arasında Yer Alan Kanlıpınar Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Odunpazarı Kanlıpınar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kanlıpınar köyü son dakika gelişmeleri, Kanlıpınar köyüne özgü yemekler, Odunpazarı Kanlıpınarköyünün tarihi, Kanlıpınar köyü nerede, İnönügi il ve ilçeye bağlı, Kanlıpınar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kanlıpınar, Eskişehir ilinin Odunpazarı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kanlıpınar Köyü Resimleri ve Kanlıpınar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Odunpazarı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar İnönügileridir. iç anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Odunpazarı Eskişehir Arası Kaç Km? Odunpazarı Hava Durumu? Eskişehir Köyleri ve Odunpazarı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Eskişehirli iseniz Eskişehir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Eskişehirli Ünlüler arasında Odunpazarı Kanlıpınar Köyünde doğan biri var mı? Odunpazarı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kanlıpınar,Eskişehir ilinin Odunpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hüdavendigar Eyâleti, Kütahya Sancağı'na sevk olunan 50 hane Rusçuk muhâcirlerinin 20 hanesi Eskişehir kazasınca yerleştirildiği gibi 30 hanesi dahi kaza-i meskürden 3 saat mesafesi olan Kanlı Pınar nam mahalde bir karye teşkiliyle iskan dildi ve muhtaç oldukları ziraat mahalleri irade olundu (karşılandı) ve mahalli meskür dahilinde Sultanönü namıyla mefrüc bulunmağın (Sultanönü ismiyle anıldığı için) adı geçen karye-i meskürde SULTANİYE namıyla köy kurulması için hükümete takdim edildi.Hicri 1309 Cemaziyelahir, 19 (20 ocak 1892) tarihinde Dahiliye Nezaretine (İçişleri Bakanlığına) sunulan rapor, Başbakanlık Osmanlı Arşivi 

93 Harbi sonrası Rusçuk Sancağı muhâcirlerinin 30 hâne ile kurduğu bir mahalledir. Bulgaristan Gorsko Ablanovo (tercümesi Yukarıki Elmalık) ve Krepçe (1 hâne) mahallesinden göçmüşlerdir. İlk yerleşim yeri olarak eskilerin "Yurtluk" dedikleri mevkii seçilmiştir. Ancak bölgede bataklıktan ve bataklığın ürettiği parazitlerden duyulan rahatsızlık nedeniyle köy, bugünkü yerine taşınmıştır. Mahallenin ilk ismi resmî kayıtlarda "Sultaniye" olarak geçmektedir.

Eskişehir, Kurtuluş Savaşı'nda İngilizlerin desteği ile Ankara'daki meclise ulaşmak isteyen Yunanların karargâh bölgesi olmuştur. Eskişehir'de Kurtuluş Savaşı'nın beș önemli meydan muhârebesinin üçü geçmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı'nın önemli muharebelerinden biri olan I. İnönü Muahrebesi Eskişehir topraklarında gerçekleşmiştir. Eskişehir, Kurtuluş Savaşı'nın kilit nok­talarından birini oluşturduğundan, savaşta maddî ve manevî olarak çok yıpranmıştır.

I. Dünya Savaşı sonrasında demiryolu hattını denetlemek amacıyla 23 Ocak 1919'da Eskişehir İstasyonunu işgal eden İngiliz kuvvetleri, 20 Mart 1920'de Kuvva-yi Milliye'nin baskısıyla işgale son verdi. 1921 yılında Eskişehir'e 40 km. uzaklıktaki İnönü'de, Birinci ve İkinci İnönü Muharebeleri yapıldı.

20 Temmuz 1921'de Yunanların işgal ettiği Eskişehir bir süre Yunan ordularının karargâhı oldu. Eskişehir-Kütahya Savaşları sonunda Türk Ordusu Sakarya'nın doğusuna çekildi. 23 Ağustos 1922'de Yunanlar yeniden saldırdı. 30 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz ile düşman püskürtülmeye başladı ve 2 Eylül 1922 günü, Seyitgazi yönünden gelen Türk Süvarileri Tekkeönü'nden Eskişehir'e inerek düşman kuvvetlerini Eskişehir'den çıkardılar. Eskişehir, Kurtuluş Savaşı'nın son aşaması olan Büyük Taarruz sonrasında 2 Eylül 1922'de kurtarıldığında yıkıntı hâlinde harap bir kasabaydı.

Köy için "Al deresi" gibi isimler de hâlen kullanılır.

2 Eylül Eskişehir'in kurtuluş gününde, Kanlıpınar Köyü Şehitliği'nde anma törenleri düzenlenmektedir. Köylü halkı tarlalarda hala şarapnel parçaları ve mermiler bulmakta, hatta kemik çıktığını iddia etmektedir.

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesine bağlı olan bu mahallede, İslam Dinine inanış yaygındır. Mezhep olarak da Hanefilik benimsenmiştir.Eskişehir merkezine 13 km uzaklıkta yer alan mahallenin etrafı bugün sanayi siteleri ile gelişmiştir.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak yanlış yapılanma, mirasçılık sistemi ve kentleşmeyle bugün tarım ve hayvancılık bitmiştir. Gençler sanayi işçiliğine yönelmişlerdir. Mahalleye belediye hizmeti ile otobüs ulaşımı sağlanmaya bağladığı zamanlardan itibaren de gençler eğitime daha çok yöneldi ve kent merkezine eğitim için gelip gitmeye başladılar. Bu sayede mahallenin eğitim ve öğretim seviyesi yükseldi. Tahsilli olan gençler edindikleri mesleklerin getirdiği şartlar nedeni ile mahallede yaşamayı tercih etmemektedirler.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik, sabit telefon,ADSL Bağlantısı vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.