Okul Çantasını Seçerken Ve Taşırken Dikkat !

Okul Çantasını Seçerken Ve Taşırken Dikkat !

Okulların açılacak olmasının öğrencileri heyecanlandırma nedenlerinden biri de okul alışverişi. Bu alışverişin başlıca ögelerinden olan okul çantasının uygun alınmamasının ve doğru taşınmamasının çocuklarda bel-boyun-omuz ağrılarına ve çeşitli rahatsızlık

Okulların açılacak olmasının öğrencileri heyecanlandırma nedenlerinden biri de okul alışverişi. Bu alışverişin başlıca ögelerinden olan okul çantasının uygun alınmamasının ve doğru taşınmamasının çocuklarda bel-boyun-omuz ağrılarına ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Yüksek Hem. Emir Avşar , “Sırt çantaları doğru ve uygun kullanılmadığı takdirde çocuklarda kas ve eklem hasarlarına bağlı olarak ağrılar ve hatta sinir hasarlarına bağlı olarak da uyuşmalar meydana getirebilir. Aileler bu konuda mutlaka çocuklarına uygun çanta seçimleri yapmalı , uygun ağırlıklarda ve doğru şekilde taşıması için çocuklarına eğitim vermelidir. Aynı zamanda özellikle okula yeni başlayan çocuklarını okuldan dönünce gözlemlemeli ve ağrı açısından sorgulamalıdır. Ağrı ve uyuşukluğun eşlik ettiği semptomlarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı`na danışmalı ve bu tür şikayetleri küçümsememelidir” diye konuştu.

ÇANTALAR NE TÜR SAĞLIK PROBLEMLERİ OLUŞTURUYOR ?

Çantaların yanlış kullanımının bel, sırt, boyun, baş, omuz, kollar ve bacaklar gibi vücudun birçok bölgesinde ağrıya neden olabileceğini ve buna sebebiyet veren çeşitli faktörlerin olduğunu belirten Avşar , “Ağrıya sebebiyet veren faktörlerin başında ağırlık geliyor. Fazla ağırlık taşımaları ve bu ağırlıklarla merdiven çıkmaları , çocukların bacaklarına fazla yük bindirecek ve kas ağrılarına neden olacaktır. Yine ağır yükte sırt çantası taşımak ve bunun yanında çantayı tek taraflı asmak, boyun kaslarına eşit miktar yük bindirmediği için hasar verecek ve gerginliğe neden olacaktır. Ense ağrıları da buna eşlik ederek baş ağrıları da ortaya çıkacaktır. Aynı şekilde sırt kasları da etkileneceği için yaygın sırt ağrıları da bir diğer semptom olacaktır. Özellikle boy uzamasının hızlı olduğu dönemlerde tek askılı ve ağrı yükte çantalar kullanmak, skolyoz dediğimiz omurgada S biçimindeki eğriliklere sebebiyet vererek vücut postürünüzde bozulmalara yol açabilir. Önemli olan faktörlerden biri de çantanın omuz askıları. Eğer bu askılar ince olursa ve çanta bu ince askıyla birlikte ağır olursa, sinirlere baskı yapacaktır, bu da el ve kollarda ağrı-uyuşma-karıncalanma ile sonuçlanacaktır. Tabii ki bu durumdan omuzlar da olumsuz şekilde etkilenir. Omuz askılarının uzun olması da bedeninizin ağırlık merkezinin yer değiştirmesine sebebiyet vereceği için bel ağrısı yapacaktır.” Şeklinde uyarılarda bulundu.

10 ADIMDA UYGUN ÇANTA SEÇİMİ VE KULLANIMI !

1) Çantanın ağırlığı , çocuğunuzun vücut ağırlığının %10-15`inden fazla olmamalıdır.
2) Tek taraflı değil , çift askılı olan çantalar tercih edilmelidir.
3) Omuz askıları geniş ve yumuşak olmalıdır , ince olanlar alınmamalıdır.
4) Çantanın sırta temas eden kısmının ince olmaması gerekir , çünkü çanta içerisindeki çeşitli materyaller sırta batarak konforu bozabilir.
5) Çantanın boş hâlinin de hafif olması gerekir.
6) Ağır olan materyalleri çantanın sırta yakın olan kısmına yerleştirin, bu sayede yükü ağırlık merkezine yaklaştırmış olursunuz.
7) Çantanın üst kısmı omuz hizasında , alt kısmı ise bel hizasının yaklaşık 5 cm üzerinde olması gerekir.
8) Omuz askıları uzatılarak yük kalça üstüne bindirilmemelidir.
9) Eğer evinizin konumu merdivenli ise , düşme riski açısından tekerlekli çantalarının kullanılmaması gerekir.
10) Çantaların yan bölmelerine materyalleri ağırlıklar denk gelecek şekilde yerleştirmek gerekir , aksi durumda sağa ya da sola doğru artan yükler vücut postürünün bozulmasına sebebiyet verecektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.